Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wygląda jak mój przy 5t🤭

Może i tak, ale mi sypnęło 7. Chociaż nie ukrywam sam się zdziwiłem. Myślałem, że będzie 5. 

A na dodatek kawałek było jęczmienia po jęczmieniu. Więc tym bardziej plon mnie zaskoczył. Tyle, że to na rędzinie.  To w sumie może nie jest to aż tak dziwne. Borowina ma swoje prawa🙈

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Wygląda jak mój przy 5t🤭

Mój w tamtym roku też wyglądał na 5 a oddał 7.5,w tym wygląda na 10 a odda hmmm żeby 7 będę się cieszył, już miał być wjazd i k... znów wlało pare litrów, jak był potrzebny nie padał teraz co 2gi dzień 😞😬

Opublikowano
1 godzinę temu, Dariowola napisał:

Tak się  zapytam jak u was  waga warzy pełne 7, 8 ,9 ton .?

No 7210 o jakoś tak. Np na jednym polu wyszło. Nie będę przecież podawał konkretnie co do kg, tylko wolę zaokrąglić, ale jakby mi dało 6500 to przecież nie pisałbym, ze 7. Mniejsza o to.

W jęczmieniu głupie jest to, ze przyczep na 9 ton a tam 7 z hakiem na nich 🙈. Jakoś przy pszenicy to łatwiej ocenić ile jest na przyczepie. A tak to dopiero na skupie wyliczą kg i wiadomo. Z pszenżytem też tak jest jak z jęczmieniem? Czy bardziej jak z pszenicą?  Pierwszy raz mam pszenżyto 

Opublikowano

Słuchaj, grosza potrzebuję w tym roku jak w żadnym innym, a niestety scenariusz pisze że będzie najgorszy w moim 21-leciu. Więc nie ma opcji żeby nie omłócić 1,5t z ha🤣😉.  Na poważnie to zasiałem z myślą o zbiorze w październiku,  ale czy będzie sens przy braku swojego kombajnu?

Jak przetrzymam a nie zbiorę to sobie zaszkodzę bo wiosną ma być łubin lub facelia,  a tu wschody przyoranej gryki to pewniak. Więc lepiej żeby jesień była łagodna i dało radę zebrać.

Zwłaszcza że względu na mieszkańców wsi, w której znajduje się pole. Już mają powód do gadania, a tak to na lata zostałbym zspamiętany🤣🤣🤣

1 godzinę temu, Mari82 napisał:

Mój w tamtym roku też wyglądał na 5 a oddał 7.5,w tym wygląda na 10 a odda hmmm żeby 7 będę się cieszył, już miał być wjazd i k... znów wlało pare litrów, jak był potrzebny nie padał teraz co 2gi dzień 😞😬

Dopiero ma zacząć padać. U mnie przed chwilą krótka pompa, a ten tydzień to masakrycznie się zapowiada. Jak pamiętam to Ty okolice Pińczowa???

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Dopiero ma zacząć padać. U mnie przed chwilą krótka pompa, a ten tydzień to masakrycznie się zapowiada. Jak pamiętam to Ty okolice Pińczowa???

Nie,Kujawsko pomorskie, powiat Radziejów, żałuję że nie młociłem w środę wcześniej, kurcze raz dookoła Concordia i zaczęło kropić, i się na dobre rozpadało 😬tylko na kukurydzę pasuje bo już daaawno zginąć w niej można 

Opublikowano

A to pomyliłem, już wiem z kim. Myślałem że świętokrzyskie

Opublikowano

Dzisiaj kosiłem higginsa wilgotność 12%. Fajnie się omłaca,jednak ziarno drobne strasznie. Waga litra 620 gram. Deszcz przegonił z pola. Plon koło 6-7 ton. Jak sprzedam wszystko, dam znać. 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, tommy66692 napisał:

Jacek tydzień temu plakales że susza i deszczu trzeba 😁 u nas nadmiar deszczu jest już od miesiąca, dzisiaj znowu 15l i lekki grad 

widzisz wszystko się zmienia :P moze to tak brzmi, ale ja nie płacze na pogode, po prostu jestem jej pokorny. Na to nie mam wpływu choćbym na głowie stanał i zaklaskał uszami

• Root Admin
Opublikowano

Zobaczymy, może choć jedną odmianę pyknąć, ale widzisz u nas chyba inna pogoda była, bo Majątek mimo ze koło mnie maja koło 300ha jęczmienia to stoją póki co.

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał:

nie inaczej :P

Dużo położyło czy tylko małe placki?

Ja miałem tylko jakieś pojdeńczy placki, a było ich tyle, że na palcach jednej ręki szło policzyć. Tego nawet kosą ręczną źle kosić. A musiałem trochę od kosić od siatki gdzie mam ogrodzoną pasiekę. Szkoda kombajnu i siatki jakby przypadkowo się gdzieś zaplątała.

Opublikowano

Quadriga dziś skoszony wilgotność 13%, gęstość 72, plon wychodzi w okolicy tylko 7t. Zastanawiam się co zrobiłem źle. Na jesieni do wiosny był on taki sobie trochę żółtawy tak jakby azotu miał mało bo dostał jedynie 20kg N w NPK. Dajecie pod swoje jesienią azot? Bo myślę zasiać jeszcze raz dając 20kg N z NPK i do tego przed siew saletrzaku/saletrosanu/saletry tak z 30kg N. Co myślicie?

Opublikowano
usieq96 napisał:

Quadriga dziś skoszony wilgotność 13%, gęstość 72, plon wychodzi w okolicy tylko 7t. Zastanawiam się co zrobiłem źle. Na jesieni do wiosny był on taki sobie trochę żółtawy tak jakby azotu miał mało bo dostał jedynie 20kg N w NPK. Dajecie pod swoje jesienią azot? Bo myślę zasiać jeszcze raz dając 20kg N z NPK i do tego przed siew saletrzaku/saletrosanu/saletry tak z 30kg N. Co myślicie?

a co było przedplonem że tylko 20kg N?