Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szczypu201 napisał:

Ile azotu dajecie na jeczmien jary? obsada myślę dobra, warunki wilgotnosciowe tez. Poszło jak narazie 55- 70 kg N i nie chce przesadzic. W planie mam 80 l rsm 26.  

ja do tej pory dałem ja do tej pory rałem 80kg N i z jesieni obornik narazie jeszcze jęczmień mały to czekam na efekty jeśli będzie coś brakować to sie dorzuci

Opublikowano

Kiedy ten azot macie zamiar podawać jęczmieniowi... w czerwcu ??

Opublikowano

U mnie Concordia wykłoszona, veronica troszkę później na, na t1 był artemis na t2 harviga i troszkę Portera, narazie ładnie zdrowo No prócz małych ubytków po BYDV,ale jest nie tak źle 

IMG_20210521_174805.jpg

Opublikowano (edytowane)

U mnie są asy co dali na jęczmień jary 2x 250 litrów rsm32 co daje 210kgN + coś tam jeszcze siał polifoski . Na moje pytanie czy go lekko nie poj...ło , odparł że na pszenicę dał tyle , to i na jęczmień pojechał tak samo . A najlepsze w tym wszystkim jest to że on regulatorów wzrostu nie stosuje , chyba że ktoś go uświadomi czym to się zapewne skończy bez skracania . Jak rok będzie mokry do żniw , to zapewne będzie książkowy przykład jak nie powinno się postępować przy takim nawożeniu

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Mi na grzyba w jarym doradzili inovor uno, przy 0.8 litra na ha 130 zł Mi też to Pani z Agroloku doradzała, ale przemyślałem na spokojnie i zdecydowałem się na Priaxor - za litr przeliczeniowo wyszło 147 zł, tylko zastanawiam się nad dawką bo jęczmień zaczyna się kłosić. Jakie macie doświadczenia z tym środkiem i czy lepiej dać solo np 1,2 - 1,3 L czy zmniejszyć lepiej dawkę i dołożyć jakiś triazol? Dziś i tak nie pojadę bo pada od południa, do wczoraj północne mazowsze od początku Maja 80mm

Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał:

U mnie są asy co dali na jęczmień jary 2x 250 litrów rsm32 co daje 210kgN + coś tam jeszcze siał polifoski . Na moje pytanie czy go lekko nie poj...ło , odparł że na pszenicę dał tyle , to i na jęczmień pojechał tak samo . A najlepsze w tym wszystkim jest to że on regulatorów wzrostu nie stosuje , chyba że ktoś go uświadomi czym to się zapewne skończy bez skracania . Jak rok będzie mokry do żniw , to zapewne będzie książkowy przykład jak nie powinno się postępować przy takim nawożeniu

210 N na jary no nieźle pierwszy raz coś takiego słyszę no chyba że ziemia kwas to i tak to nie pomoże u mnie tydzień 2 dawka i ogólnie 80 kg N I ina tym koniec ziemia mozaika od 3 do 6 klasy więc cudów się nie spodziewam, jedynie poprawka na chwasty bo ponad tydzień temu dałem chwastoxa trio a chwasty zieloniutkie ( się chwastox popsuł a kiedyś był siekiera)

Opublikowano

Wystarczy rzepakowi sianemu po tym jęczmieniu na całą jesień 😜

Opublikowano
55 minut temu, Pawel2678 napisał:

210 N na jary no nieźle pierwszy raz coś takiego słyszę no chyba że ziemia kwas to i tak to nie pomoże u mnie tydzień 2 dawka i ogólnie 80 kg N I ina tym koniec ziemia mozaika od 3 do 6 klasy więc cudów się nie spodziewam, jedynie poprawka na chwasty bo ponad tydzień temu dałem chwastoxa trio a chwasty zieloniutkie ( się chwastox popsuł a kiedyś był siekiera)

Ziemia 4 klasa Rędzina , pH zapewne nie badał nigdy , ale na 100 % powyżej 7 pH .

55 minut temu, mraukot napisał:

Wystarczy rzepakowi sianemu po tym jęczmieniu na całą jesień 😜

Większość tego azotu to pewnie ten jęczmień wciągnie , tylko przy mokrym roku czy będzie tam po co wjeżdżać . Zależy też kiedy go położy , bo to że polegnie to raczej pewne 

Opublikowano

u mnie dobrych parę  lat temu taki  stary rolnik naczytał się gdzieś ile to azotu się daje pod żyto i hektar  zaryzykował i dowalił N (ale nie wiem ile) efekt -walec i jeszcze zielskiem zarosło (bo herbicydu nie dawał) i nikt nie chciał mu kosić więc zaorał - jeden hektar orał c 330  chyba ze dwa dni bo co  chwila złaził z traktora bo mu się zapychało 

Opublikowano (edytowane)

Mam ładny jęczmień ozimy kosmos, który właśnie się wykłosił.. skracałem łącznie 0,8 medax max i korci mnie żeby dać mu 100 kg saletry. w marcu dostał 120 N. Nie położy sie jak dostanie w tej fazie? ps dawki na hektar.

Edytowane przez 90210grzesiu