Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 25.03.2021 o 19:14, ma123 napisał:

Witam chciałbym zapytać jakie nawozy azotowe dajecie pod korzeń jęczmienia jarego  rsm czy może jakąś saletre i ile mniej więcej  na hektar ?

Saletrosan 26 - 150kg/ha, a tam gdzie daję dużo obornika przedsiewnie nic nie pójdzie, jak powdchodzi dam 150 kg saletry

1 minutę temu, yacenty napisał:

czym? i jaki jęczmień?

Kws Kosmos- sypałem saletrę 

3 godziny temu, 1993michal napisał:

zlikwidowałem rzepak bo kiepska obsada była po zimie , planuje zasiać jęczmień jary , sypać jeszcze npk czy wykorzysta składniki które były sypane pod rzepak?

Powinien wykorzystać choć później azotu bym sypnął 

Opublikowano (edytowane)

Ja dawałem 250 kg siarczan amonu na n1. Teraz na n2 daję rsm. Robale po ziemię? Jakie? Sam muszę u siebie zobaczyć. U mnie w okolicy jęczmienie dalej żółte jak cytryna.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

Robić t1? Robala lata tyle ze masakra.
Mysle w poniedziałek wtoerk zrobić T1 i robala, a regulację zrobić jak już sie oderwie kolanko, bo poki co kompletnie go nie widac

7V8A0020.jpg

7V8A0025.jpg

Na zdjęciach plantacja wygląda, że jest w świetnym stanie, uważam że ze spokojem jeszcze T1 może poczekać.

W następnym tygodniu po 2 letnich dniach (wtorek,środa) temperatura ma spaść do około 10 w dzień i 0 w nocy, a z tego co wysłuchałem w obiektywnym webinarze to za dużo pożytku z aplikacji protiokonazolu przy takich temperaturach nie będzie.

Opublikowano

Zastanawiałem się czy jutro nie polecieć z n2 na jęczmień bo zapowiadali kilka mm deszczu. Już zaktualizowane i na najbliższe dni brak opadu, bo 1,5mm nie traktuję jako coś znaczącego. 

Niby za wcześnie na n2, ale ziemia słaba, ale z opadami pewnie będzie co raz słabiej.

Styczeń ładnie 53mm

Luty ok 37mm

Marzec 7mm

Opublikowano
Agrest napisał:

Zastanawiałem się czy jutro nie polecieć z n2 na jęczmień bo zapowiadali kilka mm deszczu. Już zaktualizowane i na najbliższe dni brak opadu, bo 1,5mm nie traktuję jako coś znaczącego. 

Niby za wcześnie na n2, ale ziemia słaba, ale z opadami pewnie będzie co raz słabiej.

Styczeń ładnie 53mm

Luty ok 37mm

Marzec 7mm

jeszcze w przyszłym tygodniu może nadrobić, na N2 jest dużo za wcześnie, dopiero co wegetacja ruszyła, chyba że na N1 mało dałeś

• Haha 1
Opublikowano

No wiadomo, pogoda dynamiczna.

Na n1 poszło 150l rsm tj około 63kg N.

Opublikowano

U mnie n2 w postaci mocznika pulgran wysiana 3 marca, spadło na niego ok 30 mm deszczu więc jest super. Zaraz powinien być dostępny dla roślin, no i pierwsze kolanko na dniach😉

Opublikowano

Koledzy czy coś dolega temu jęczmieniowi?Siany był pod koniec Września,a wydaje mi się,że jest za rzadki,jak go rozkrzewić?2 tygodnie temu była dana saletra 250 kg/ha.

20210327_130247.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, pabloooo napisał:

U mnie n2 w postaci mocznika pulgran wysiana 3 marca, spadło na niego ok 30 mm deszczu więc jest super. Zaraz powinien być dostępny dla roślin, no i pierwsze kolanko na dniach😉

To kiedy dawałeś n1?