Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

orz bardzo głęboko.

Tego sie obawialem własnie ze bedzie trzeba orac,cos mnie podkusiło w tym roku na doglebówke.Narazie badam temat bo obsada rożna od 10 do 30 sztuk i niestety linówka  a to chyba jak na linówke bedzie mała obsada.Zobaczymy na piatek deszcz zapowiadaja moze cos wyjdzie jeszcze

Opublikowano (edytowane)

Panowie co jest grane, posiałem jakiś czas temu jęczmień ozimy i co dziwne szybko powschodził (siany na borowinie a tutaj wschody są długie dlatego wcześniej siany). No, ale wschodzi z takimi objawami jak poniżej. Zaprawiany zaprawą vitona/ na jednym kawałku orius universal plus primus i takie objawy. Wydaję mi się żółta karłowatość i plamistość siatkowa o ile się nie mylę. Macie poradę czym pryskać?

ohQKIKY1jUl43iFw6NxI9z9RKjzryLQzS7uAc5_V

2bF-ZLi5Xk-DTRI8g2mXQn9oj5l9Lhm7G8rzN_tu

9ypi2OWJ6L_lPLLB5XNj3Z2L5Uo8v7Lhv8sqamjj

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

Nie możesz zamieścić zdjęcia normalnie w temacie? 

Nie widzę tych zdjęć, ale podejrzewam że masz na szpilce żółte plamy. Mam tak po zaprawieniu kinto plus i systivą. Ja stawiam  na początkową fitotoksyczność tych fungicydów i to z czasem mija. 

Miałem tak w tym roku w jęczmieniu jarym.

Opublikowano

U mnie nasiona C2 Szybciej wschodą niż Kwalifikat, na tym samym polu podzielonym na pół, moje zaprawione kinto plus +primus b kwalifikat premis profesional+polimer

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Agrest napisał:

Nie możesz zamieścić zdjęcia normalnie w temacie? 

Nie widzę tych zdjęć, ale podejrzewam że masz na szpilce żółte plamy. Mam tak po zaprawieniu kinto plus i systivą. Ja stawiam  na początkową fitotoksyczność tych fungicydów i to z czasem mija. 

Miałem tak w tym roku w jęczmieniu jarym.

Już zrobiłem. Po siewie poszedł całodniowy deszcz dlatego tak szybko powschodził mimo ciężkiej ziemi. W tamtym roku po miesiącu dopiero się pokazał.

I nic z tym nie robiłeś?

Opublikowano

Przyznaję się że o innych objawach myślałem.

Blady kolor to bardziej bym stawiał na sprawę wysokiego ph na borowinie i blokowaniu żelaza.

Pierwsze bardziej jakiś grzyb A trzecie może robale?

Opublikowano

Przed siewnie dawałem siarczan amonu, żeby trochę ph obniżyć.Może bardziej mangan? Zresztą w tamtym roku na borowinie pierwszy raz siałem jęczmień to takich objawów nie było. Pierwsze na 100 % grzyb.  To polecę z jakimś tebusha plus coś od robali (może bi 58).

Opublikowano
bartekac7 napisał:

Panowie co jest grane, posiałem jakiś czas temu jęczmień ozimy i co dziwne szybko powschodził (siany na borowinie a tutaj wschody są długie dlatego wcześniej siany). No, ale wschodzi z takimi objawami jak poniżej. Zaprawiany zaprawą vitona/ na jednym kawałku orius universal plus primus i takie objawy. Wydaję mi się żółta karłowatość i plamistość siatkowa o ile się nie mylę. Macie poradę czym pryskać?

Żółta karłowatość po wschodach ? Przecież nawet jeszcze mszyca nie zdążyła go dziabnąć 😁

Opublikowano (edytowane)

No to fakt. Głupia myśl. To co innego? Zaprawa nie zdała testu z tego co widać. No i dorzuce mikrovit mangan i żelazo do oprysku tani koszt akurat. Może pomoże. Jak dursban był to z robakami nie było problemu. Jaki by nie był to dursban dawał radę. 

Opublikowano

podpowie ktoś ile siać m/2 na ciężkiej glinie? płn-zach wlkp siew jutro lub w czwartek ale raczej jutro bedzie już dobra gleba do siewu. mam 2 odmiany jakubus i to mam z centrali i tego bede siał max300 roslin na metr ale 2 odmiane mam od znajomego i nie wiem czy 320-330/m bedzie ok? plony celuje na 8-10t ostatnio jeczmienia nakosiłe  7,5t i taki tez mnie zadowala :)

• Root Admin
Opublikowano
16 godzin temu, mat22889 napisał:

podpowie ktoś ile siać m/2 na ciężkiej glinie? płn-zach wlkp siew jutro lub w czwartek ale raczej jutro bedzie już dobra gleba do siewu. mam 2 odmiany jakubus i to mam z centrali i tego bede siał max300 roslin na metr ale 2 odmiane mam od znajomego i nie wiem czy 320-330/m bedzie ok? plony celuje na 8-10t ostatnio jeczmienia nakosiłe  7,5t i taki tez mnie zadowala :)

300 roślin jak będzie posiane w dobrze przygotowaną glebę, gdzie będziesz miał dobre wschody, powinno dać ci niezłą łąkę na jesieni. W poprzednim sezonie miałem Jakubusa i poszło go 270 roślin, nasiona doprawione fungicydem donasiennym i jesień wyglądała bardzo dobrze. Wiosną jeszcze lepiej, ale później wpakowały się myszy i było kiepsko, ale i tak plon był zadowalający.

Ja planuje siać po tym deszczu, który nadają na weekend. Dziś ojciec orze, to we wtorek, w środę posiejemy i też będzie celowane w 270 roślin na metr dla odmian wielorzędowych i 300 dla dwurzędowych.

Opublikowano

A u nas zapowiadają opady na ten weekend także jeszcze wstrzymałem się z siewem Kosmosa i Jakubusa :) Główny powód to bryła, mady niestety są bezlitosne i po paru przejazdach marsem doszedłem do wniosku, ze szkoda paliwa i ubijania, bo bryła dalej jest... :)

• Root Admin
Opublikowano

wszystko zależy gdzie,

my siejemy normalnie w granicach 25-30.09, więc siew 10.10 nie byłby dramatem, ale jeśli u ciebie normalny termin to powiedzmy 10.09 to siew 10.10 brałbym jako duże ryzyko.

Opublikowano

Mój Zenek w sobotę będzie miał 2 tygodnie siany w mokra ziemię ładnie rośnie brany z centrali posianym 145 kg/ha siła kiełkowania 93%. Dostanie jeszcze herbicyd razem z insektydem i micro od grene też z insektydem. U nas ludzie czekają na deszcz bo siać się nie da.