Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Torus napisał:

No rzeczywiście, bardzo wyrośnięty. Zwracam honor. Musi mieć rewelacyjne warunki że tak pędzi

Spoko. Teraz go przyhamuje w tym tygodniu. U nas sypie... Ciekawe co na to rzepaki- dostały mrozem na początku kwitnienia i teraz poprawka na koniec. Chyba trzeba będzie powalczyć z pzubezpieczalnią.

Opublikowano

Jęczmień jary zasiany 20.03. Zbyt głęboko. Przebił się ale nie chce rosnąć i się krzewić. Zdjęcie zrobione w najgorszym miejscu. Co mu zapodać  ? Dostał już 70N w rsm bo to niby browar ma być. 

20200511_145404-2016x1512.jpg

Opublikowano

Nie wiem na jaką głębokość musiałeś zasiać, bo u mnie w tym roku te ziarniaki które wylądowały na głębokości 4 cm to wyszły najwcześniej , te w warstwie 1-2 czekały do kwietniowych deszczy

Opublikowano

Ja bym to chyba przesiał kukurydzą... Zależy ile tego jest

Opublikowano
15 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Pany chyba skrzypionka zjada mi jary jęczmień, w sobote praktycznie pojedyncze sztuki były  dziś  jakaś plaga, czym to  pryskać mam na dziś  tylko mospilan, do tego deszcz zaczyna kropić😣

20200511_185944.jpg

Weź jakiś pyretroid za 15 zł. i pryskaj w jak najcieplejszej porze dnia, jak będziesz z czymś dobrym czekał na warunki to Ci do reszty ten jęczmień zjedzą.

Opublikowano (edytowane)

Na etykiecie pumy jest napisane że można mieszać z chwastoxem, fenoxinn jest tą samą substancją więc nie powinno się nic gryźć. Ale z tego co zaobserwowałem u siebie i opinie sąsiadów to po mieszance były słabsze efekty niż po stosowaniu solo . 

Edytowane przez Torus
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, krilan06 napisał:

A to u Was już nie zapowiadają przymrozków że z opryskiwaczem chcecie latać?

Dziś był przymrozek nie wiem ile bo zależy w jakim kto ma miejscu termometr , u mnie nie było a sąsiad mówi ze -3 było . Napewno ziemniaki umarzly, i QQ u niektórych, truskawki pewnie tez . Kolejne  noce bez Przymrozków dziś w nocy koło +8

Edytowane przez lebek5
Opublikowano
Taurus83 napisał:

Jęczmień jary zasiany 20.03. Zbyt głęboko. Przebił się ale nie chce rosnąć i się krzewić. Zdjęcie zrobione w najgorszym miejscu. Co mu zapodać  ? Dostał już 70N w rsm bo to niby browar ma być. 

20200511_145404-2016x1512.jpg

do przesiania, przesiewałem jęczmien siany 1 marca początkiem kwietnia to teraz jest najlepszy i tez juz ma kolanko

Opublikowano
5 godzin temu, Mich9 napisał:

do przesiania, przesiewałem jęczmien siany 1 marca początkiem kwietnia to teraz jest najlepszy i tez juz ma kolanko

Wsiać w to ? Czy zlikwidować talerzówką i posiać na nowo? Siewnik mam taki 

Screenshot_20200513-210239_Samsung Internet.jpg

Opublikowano
zdzichu124 napisał:

Jaka ochronę T1 i T2 stosujecie w jęczmieniu jarym ? Azoksystrobina i Tebukonazol na T2 tak samo jak w ozimych będzie dobre na jęczmień jary ?

W j. jarym w zupełności wystarcza jeden mocny zabieg, a w ostatnich latach w moim regionie wogóle jest to zbędne.

Opublikowano

Co rozumiesz pod pojęciem mocny zabieg? Twoim zdaniem, jeśli by się stosowało jeden zabieg to jaka kombinacja najlepsza? Bo mam 4 środki- Tilt Turbo, Mirage, Artea i Tarcza Łan. Pierwotnie chciałem dwa zabiegi zrobić, jeden Tiltem i Mirage a drugi Arteą i Tarczą Łan, tak  samo jak w pszenicy ozimej zrobiłem.

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Panowie czy do insektycydu mogę  dodac mikro w jeczmieniu jarym?

Z tego co pamiętam, to należy uważać z dużą ilością boru. A tak to można stosować

• Thanks 1