Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wróciłem właśnie od jęczmienia. Błędów z nawożeniem już nie naprawię.

Przed siewem 300kg ultra8 , na szpilkę 200l rsm na suchą jak pył glebę, z zapowiadanego deszczu spadło wówczas zero. 

W ubiegłym tygodniu poprawiłem po deszczu120l rsm . Na niego nic już nie spadło.

Dziś pierwsze 3cm gleba sucha.

Jęczmień słabo się pokrzewił i idzie w pęd.

Niby w węźle widać po 2-3 młode pędy,  jeśli dadzą radę i ich nie odrzuci to jeszcze zgęstnieje, ale wydaje mi się że będzie zbyt duża różnica w czasie pomiędzy pędem głównym i bocznymi.

Opublikowano

@Agrest Siał bardzo wcześnie to wszystko możliwe. Ja coś czuję, że mój siany 16.03 za jakiś tydzień też się będzie nadawał już na T1 i Moddusa.

Opublikowano

Z ciekawości poszedłem na swój jęczmień. Wyrwałem, co prawda ponadprzeciętną roślinkę i kolanko 3 cm nad węzłem🤦‍♂️, roślina już ma 33 cm wysokości. A i czy wy też macie takie przypadki że jęczmień jary wam wyszedł w pszenicy ozimej😅

Opublikowano

Mam tak na jednym polu. Pszenica po rzepaku, wcześniej był jęczmień jary.

Opublikowano
1 godzinę temu, Torus napisał:

Z ciekawości poszedłem na swój jęczmień. Wyrwałem, co prawda ponadprzeciętną roślinkę i kolanko 3 cm nad węzłem🤦‍♂️, roślina już ma 33 cm wysokości. A i czy wy też macie takie przypadki że jęczmień jary wam wyszedł w pszenicy ozimej😅

U mnie pojedyncze rośliny wylazły na kawałku gdzie jęczmienia ze 3 lata nie było a tam gdzie przedplonem pszenicy jest jęczmień to rośnie mieszanka😁

Opublikowano

Mi to wszystko jedno, do siewu i tak na jesień będę musiał kupić, a taką mieszankę drób przerobi bez kłopotu, sąsiad jak dla kur będzie kupował też nie będzie wybrzydzał.

Opublikowano
3 minuty temu, Minkes napisał:

Macie zdjęcie wyżej. Nie są to samosiewy, pola nie pomyliłem i alko nie spożywałem:)

1.Po tym zdjęciu nie można ocenić czy to flagowy czy nie. 

2.Po drugie fazy pełnego liścia flagowego nie ma jeszcze większość pszenic ozimych, więc jak może mieć roślina jara(oprócz przypadków skrajnych takich jak mój w oziminach)? 

3.Żeby mieć ten flagowy to roślina musiałaby przejść już wszystkie poprzednie etapy rozwoju, 1,2,3 kolanko co skutkowałoby wzrostem rośliny 50-60 cm 

Musiałbyś go siać w styczniu

Opublikowano
16 minut temu, Torus napisał:

1.Po tym zdjęciu nie można ocenić czy to flagowy czy nie. 

2.Po drugie fazy pełnego liścia flagowego nie ma jeszcze większość pszenic ozimych, więc jak może mieć roślina jara(oprócz przypadków skrajnych takich jak mój w oziminach)? 

3.Żeby mieć ten flagowy to roślina musiałaby przejść już wszystkie poprzednie etapy rozwoju, 1,2,3 kolanko co skutkowałoby wzrostem rośliny 50-60 cm 

Musiałbyś go siać w styczniu

Jutro zrobię dokładne zdjęcia z rozcięciem. Roślina ma 40 cm. W rzepaku niedopryskany jary w narożniku pokazały się ości tydzień temu a zimowe widziałem w okolicy Strzegomia pod koniec kwietnia z ościami. T2 w pszenicach ozimych zrobione w fazie bbch 37-38. Taki mamy klimat.

Opublikowano
Przed chwilą, Torus napisał:

Ale ty mówisz o normalnej uprawie? To kiedy to siałeś?

Siałem 5 marca. Dwa tygodnie temu skracałem z t1 na pierwsze kolanko, popadało i tak wywalił. Dostał 110 kg azotu. Uprawa normalna