Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.03.2020 o 20:07, farmerss34 napisał:

Wystarczy cerone do regulacji jęczmienia jarego ? przy ok.100 kgN

Cerone jest głównie polecane do późnego/dodatkowego skracania. Lepiej wybrać trineksapak i skrócić w optymalnym terminie

Dnia 23.03.2020 o 16:10, Agrest napisał:

Dolny Śląsk ponoć w grudniu siał, więc zrobiłem doświadczenie czy np u mnie ma to rację bytu. U mnie zawsze po 20 kwietnia jęczmiona siali bojąc się mrozów . Ale lata były normalne.

Dziś trzeba ryzykować i dostosowywać się do pogody. Kiedyś i majowe siewy dawały plon. 

Mój tato raz zasiał po powrocie z zagranicy 20 maja😂 i było może 2 tony, 

Edytowane przez Torus
Opublikowano
Dnia 29.03.2020 o 20:07, farmerss34 napisał:

Wystarczy cerone do regulacji jęczmienia jarego ? przy ok.100 kgN

Tego nigdy nie wiesz bo to zależne od pogody tj. wielkości opadów ja przy ok. 110  N daje 0.4 modusa w jarym i 0.5 w zimowym ale jak dobrze popada końcem maja to różnie bywa

Opublikowano

Pryskał ktoś z was jęczmień ozimy Axial Komplett Pak ? Sam Axial ma rejestrację na jęczmień ozimy ale Winnetou które jest w komplecie nie.

Opublikowano

Juras, ja w zeszłym roku pryskałem axial komplett pak właśnie z Winnetou i nie było żadnych problemów, czy objaw. W tym roku też jadę tym samym, 75 ha jęczmienia ozimego i wiem, że nic się nie stanie.

Opublikowano
12 godzin temu, Andzej23 napisał:

Juras, ja w zeszłym roku pryskałem axial komplett pak właśnie z Winnetou i nie było żadnych problemów, czy objaw. W tym roku też jadę tym samym, 75 ha jęczmienia ozimego i wiem, że nic się nie stanie.

Dzięki za odpowiedź i powodzenia.

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie ponieważ po wielu latach przerwy zdecydowałem się zasiac 1ha jęczmienia ozimego odmiana mirabelle z centrali. Stanowisko dość zasobne jak na moje ziemie, pH >6, na jesieni poszedł obornik i npk. Dwa tyg temu poszło 300 kg saleterzaku, nie pryskalem jeszcze na chwasty bo zimne noce, planuje to zrobić w przyszłym tyg. Mam pytanie czemu wygląda jak wygląda, czy to choroby grzybowe czy poprostu z tego że jest delikatna roślina jest tak żółty, w nocy było nawet do - 8 stopni. 

92003133_551900759041555_4636203813466800128_n.jpg

92017417_150907472950997_2267425862485803008_n.jpg

92325306_169874570723477_4157582566490112000_n.jpg

Opublikowano

Jak Ci wzejdzie jak nawet rosy nie ma?

U mnie to te yebane gołębie grzywacze wyciągają kiełkujący jęczmień. 

Opublikowano (edytowane)

Trzeba jechać od grzyba w jeczmieniu a i mróz niestety nie pomaga. W poniedziałek ma się ocieplić w dzień chyba 17 a w nocy +1 to jakby wiatru nie było to jadę mocznik+siarczan magnezu + zamiar (takie środki akurat mam). Do tej pory nie było od tygodnia warunków przynajmnjej u mnie, żeby wjechać z opryskiwaczem.

Myślałem że dzisiaj mi się uda, ale zimno i wieje jak cholera.

Swoją drogą i min pszenica gorzej znosi te mrozy niż jęczmień. 

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
1 godzinę temu, Mikua napisał:

Da rade wzejść jęczmień jak będzie na wierzchu ? dziś tak piździ wiatr, że na polu burza piaskowa, pewnie wywieje go miejscami 

Wzejdzie jak będzie miał wodę

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MateuszKunik napisał:

czym zwalczyć najlepiej septoriozę w jęczmieniu ozimym praktycznie żaden środek nie ma rejestracji w ozimym na septoriozę?

W jęczmieniu to może być rynchosporioza , lub plamistość siatkowa , jesteś pewien tej septoriozy ?

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

Ja zaryzykowałem i posoałem jary w pierszym tygodniu marca, nie wschodził do końca miesiąca bo zimno. Dziś pole ładnie zazielenione, -9 mu krzydy nie zrobiło gdy kiełkował.