Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie, czy ktoś stosował Snajper 600 sc https://dlaroslin.pl/chwastobojczeselektywne/18983-Snajper_600_SC_1L.html?gclid=CjwKCAjwmJbeBRBCEiwAAY4VVeNJtNLG0bvIOfdcMWLFVLUad9h3PHSth-IsY-7LDz-4PUp3NwXKmRoCLPMQAvD_BwE

bo mam zakupiony taki środek i chce opryskać jęczmień ozimy i pszenżyto ozime, ale te pola siałem na końcu i jęczmień i pszenżyto jest w  fazie 2 liści a na etykiecie jest że jęczmień i pszenżyto można pryskać od fazy 3 liści a pszenicę od fazy szpilkowania, nie wiem jak pogoda będzie dalej i nie bardzo będę miał czas, czy jak opryskam to teraz to roślinie nic się nie stanie czy środek może gorzej podziałać? chlorotoluron i diflufenikan w innych środkach może być stosowany od 2 liścia czy to ma jakieś znaczenie

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.10.2018 o 08:56, Wojtek026 napisał:

Mam takie pytanie, czy ktoś stosował Snajper 600 sc https://dlaroslin.pl/chwastobojczeselektywne/18983-Snajper_600_SC_1L.html?gclid=CjwKCAjwmJbeBRBCEiwAAY4VVeNJtNLG0bvIOfdcMWLFVLUad9h3PHSth-IsY-7LDz-4PUp3NwXKmRoCLPMQAvD_BwE

bo mam zakupiony taki środek i chce opryskać jęczmień ozimy i pszenżyto ozime, ale te pola siałem na końcu i jęczmień i pszenżyto jest w  fazie 2 liści a na etykiecie jest że jęczmień i pszenżyto można pryskać od fazy 3 liści a pszenicę od fazy szpilkowania, nie wiem jak pogoda będzie dalej i nie bardzo będę miał czas, czy jak opryskam to teraz to roślinie nic się nie stanie czy środek może gorzej podziałać? chlorotoluron i diflufenikan w innych środkach może być stosowany od 2 liścia czy to ma jakieś znaczenie

zboża raczej nie uszkodziś jęsli nie będziesz pryskał w największe słońce w samo południe, ale ze skuteczność to już nie ręczę bo są to substancje doglebowe a one do dobrego działania potrzebują wilgotnej gleby, a w koło susza..

Edytowane przez Mariusz245555
Opublikowano (edytowane)

Jak to jeszcze uratować ph za niskie się okazało po fakcie zastosowałem krede na ten kawałek na polu pojawiają się takie placki odbarwiony I nieprawidłowo się rozwija 

20181019_133518.jpg

20181019_133512.jpg

Edytowane przez fidodido
Opublikowano

1 możesz posypać teraz jakimś wapnem typu Pol Calc 

2 ja bym jechał z jakimś mikro. obawiam się że sam siarczan z mocznikiem może nie wystarczyć. Ja swoje zboża ratuje greenem jak coś się dzieje i nawet efekty są.

Jary dzisiaj zwarzony i sprzedany wyszło średnio 5,3 tony z hektara

Opublikowano
Dnia 9.10.2018 o 09:27, Bartoszek_xd napisał:

Glean 75 WG (chlorosulfuron) ktoś stosuje, ma ktos jakieś zastrzeżenia? mam zamiar kupić właśnie na jęczmień, żyto , pszenżyto. 

Świetny na samosiewy rzepaku choć nie dawalbym go samego a bardziej w mieszance typu Boxer+Legato+Glean.

Dnia 18.10.2018 o 10:36, Mariusz245555 napisał:

Czy zwalczyć STOKŁOSY w jęczmieniu ozimym?

stokłosa to chwast jary i raczej na wiosnę do zwalczenia ale i tak ciężka sprawa niestety

Opublikowano
Dnia 28.10.2018 o 20:02, Mariusz245555 napisał:

Artea zawiera dwa triazole,  lepiej zastosować 0,5l Tilt Turbo i ewentualnie za 3 tygodnie powtórka.

Dzięki,  Nie było w okolicy tilt turbo a pogoda dopisuje to pojechałem artea, na przyszły rok muszę zapas zrobić 

Dnia 29.10.2018 o 00:02, luteks77 napisał:

Z 2 lata będzie trzeba skalę zabiegów podnieść do T10 bo niektórym już brakuje,ej żeby się dało podnieść tak szybko plony żeby pokryć koszty tych zabiegów.

Hehe szkoda że wszystko drożeje tylko nie nasze.. Ale ten zabieg jest poto żeby w ogóle coś zebrac, w tamtym roku nie pryslem i na wiosne tragedia byla

Opublikowano

TomaszStach napisał:

Coś mi się zdaje że już się napaliłeś na ten kombajn i udajesz, że nie widzisz jego wad. A odrzutnik jest nawet w bizonie. U mnie w dominatorze są widły i też działa

każdy kombajn z 1 bębnem młucącym ma odrzutnik słomy znajduje się on między młocarnią a wytrząsaczami, bez niego słowa owijała by się wokół bębna, dodatkowo kombajn może poniadać dodatkowy przetrząsacz słomy np. widłowy w claasach w połowie długości wytrząsaczy

Opublikowano

mój doprawiłem systivą, pełną dawką 150ml/100kg ziarna, widać że jest zdrowy od podstawy aż po wszystkie liście, tylko zaczął blednąć, siany 220nasion kiełkujących 15.09 na Śląsku i już po ok 3-5 rozkrzewień, robi się dywan, żałuję że do 200 nie zszedłem w tym terminie jak narazie systiva na wielki plus

Opublikowano

Ja też posiałem teraz pierwszy raz jęczmień ozimy i nie opryskałem go od grzyba teraz go coś atakuje.

Opublikowano
Może to nie grzyb tylko wirus karłowatości. Najważniejsze pytanie, czy pryskałeś go na mszyce, bo to one przenoszą tę chorobę, nie bez znaczenia jest też dobra zaprawa. Ja np. używam kinto duo i narazie jest ok.