Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Lentipur 1,5-2l+legato 0,1-0,2l. Wyższe dawki na gleby średnie/dobre lub gdy są zachwaszczone.

Hmm, a co powiesz na: Boxer 800EC->2l+DFF->0,1l+5-8gram gleanu na szpilkowanie a potem na robactwo cyren+proteus??

Przedplon to pszenżyto które ładnie sypało, a wcześniej był tam rzepak.

Opublikowano (edytowane)

witam mam pytanie do bardziej doświadczonych gospodarzy otóż wziąłem 2 ha pola które leżało ugorem jakieś 10 lat klasa ziemi to IV-V teraz to uprawiłem i mam zamiar wywieźć 30 ton obornika kurzego zaorać to i na wiosnę posiac jary jęczmień gdzie pod korzeń dam 150 kg saletrzaku a pogłownie jeszcze 150 kg saletry, oczywiście ochrona na pełnym poziomie ( na grzyba reveler do tego odżywki i insektecyd ). Jak myślicie zrobię to dobrze czy coś zmienić ? :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Hmm, a co powiesz na: Boxer 800EC->2l+DFF->0,1l+5-8gram gleanu na szpilkowanie a potem na robactwo cyren+proteus??

Przedplon to pszenżyto które ładnie sypało, a wcześniej był tam rzepak.

Będzie ok.

Aż tak będziesz musiał walczyć z robakami?

Opublikowano

Dzisiaj posiałem jęczmień ozimy Meridian na glebie IVa IVb, bardzo dobrze trzymająca wilgoć. Przedsiewnie dałem 500 kg/ha kredy granulowanej i 300 kg/ha polifoski 6  Wyszło mi 270 - 280 nasion na m2. Miało być trochę gęściej no ale wyszło jak wyszło. Czy to nie za rzadki wysiew? Ostatnio czytałem jakieś opracowanie gdzie autor twierdzi, że w Niemczech, z normą wysiewu jęczmienia ozimego na dobrych glebach, zalecają schodzić do 220 nasion na m2. Co o tym myślicie? 

Opublikowano

tam gdzie kupuje kwalifikowany materiał siewny przed zakupem masz okazje obejrzeć ziarno poszczególnych odmian czy to jeczmnienia,pszenicy,pszenżyta czy żyta i wtedy się zdecydować którą odmianę wybrać wiec nie kupujesz w ciemno i to jest super sprawa

Opublikowano

witam mam pytanie do bardziej doświadczonych gospodarzy otóż wziąłem 2 ha pola które leżało ugorem jakieś 10 lat klasa ziemi to IV-V teraz to uprawiłem i mam zamiar wywieźć 30 ton obornika kurzego zaorać to i na wiosnę posiac jary jęczmień gdzie pod korzeń dam 150 kg saletrzaku a pogłownie jeszcze 150 kg saletry, oczywiście ochrona na pełnym poziomie ( na grzyba reveler do tego odżywki i insektecyd ). Jak myślicie zrobię to dobrze czy coś zmienić ? :)

pomoże ktoś bo nie wiem czy wszystko robię dobrze może pod korzeń dać coś innego tylko co ??

Opublikowano

może ktoś wie gdzie na Podkarpaciu najlepiej okolice Rzeszowa dostać wapno kornickiego i w jakiej cenie ? ile tej polifoski dać na ha ?

Opublikowano

Po takim kurzaku i po ugorze nie dawałbym już Polifoski-chyba że dawkę minimalną przed agregatem.  Pomiędzy kurzakiem a wapnem(jakim kolwiek) zalecany jest odstęp 4tyg. Inaczej azot pójdzie w górę.

Opublikowano

Po takim kurzaku i po ugorze nie dawałbym już Polifoski-chyba że dawkę minimalną przed agregatem. Pomiędzy kurzakiem a wapnem(jakim kolwiek) zalecany jest odstęp 4tyg. Inaczej azot pójdzie w górę.

kurczaka mam zamiar rozewieźć jesienią przed orka a wapno na wiosnę pod agregat czy zrobić to odwrotnie ?

Opublikowano

zastanow sie  co to jest 30 ton kurzaka na 2 ha ? hmm raczej  mala dawka i nie kazdy  kurzak ma takie same wlasciwosci a po drugie pierwsze slysze ze jak dasz wapno to azot pojdzie w gore hehehe ale kazdy robi jak uwaza ::)

Opublikowano

zastanow sie  co to jest 30 ton kurzaka na 2 ha ? hmm raczej  mala dawka i nie kazdy  kurzak ma takie same wlasciwosci a po drugie pierwsze slysze ze jak dasz wapno to azot pojdzie w gore hehehe ale kazdy robi jak uwaza : :)

30t na 2 ha? W niektórych przypadkach to taka dawka która przez najbliższy rok spali wszystkie rośliny na tym polu. Tam może być 400kg N. Ale może być też 150kg N.

Opublikowano (edytowane)

zastanow sie co to jest 30 ton kurzaka na 2 ha ? hmm raczej mala dawka i nie kazdy kurzak ma takie same wlasciwosci a po drugie pierwsze slysze ze jak dasz wapno to azot pojdzie w gore hehehe ale kazdy robi jak uwaza ::)

kolego z góry przepraszam bo chodziło mi o 30t na ha a kurzak jest od kur niosek po częsci jest on spod ruszt gdzie jest samo gó**o azotu jest w nim bardzo dużo, a na ha daje 6 rozrzutników czarna białostocka 4,5 tony z nadstawkami 20 cm

Edytowane przez Gość