Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D

Potrzebuje porady na temat zakupu pługu.

W taj chwili posiadam pług 4 skibowy Grudziądz w idealnym stanie.

Zastanawiam się nad zakupem pługa który chodził by w dosyć zakamienionej ziemi.

Nie chciał bym na niego wydać więcej niż 5tys zł.

Chodził by z 100 konnym ciągnikiem John Deere

Jaki pług polecacie? :D

Opublikowano

Ja też w tym roku wymieniałem grudziądza 5 i do wyboru miałem B-201 i Phx .Postawiłem na phx jest to pług na zabezbieczeniach półzawieszany .Bardzo małe opory stawia i pięknie kryje czego o grudziądzu powiedzieć nie można

Opublikowano

PHX niestety aż tak super nie kryję. B 201 lepiej kryje, ale wywraca się.

Kuzyn do Fendta 611 kupił w tamtym roku odwrotka 4 skiby, na non stopie hydraulicznym, za 5 tyś. Ale mocno ciężki. . Jechał po niego z 500km.

Trza długo szukać i nie napalać się.

Opublikowano

tomek73 ja B201 widziałem tylko na placu ale z tego co słyszałem to lekko idzie ładnie kryje ale się wykłada natomiast o phx opinie słyszałem ze jest stabilny masywny ciut ciężej idze ale lepiej kryje i w suche sezony przydeaje się jego masa.

Opublikowano

Masz rację takie są między nimi różnicę,ale raczej nie z tym kryciem. Ja orałem B-200 a sąsiad PHX i to zawsze było widać że PHX gorzej przykrywał. Zawsze trochę słomy po nim zostawało, po B-200 dużo mniej.. nawet słyszałem że ktoś próbował zakładać odkładnie z B-200 do PHX, ale nie wiem jak to się skończyło. Kiedyś nawet na polu znajomi ze spółdzielni porównywali te pługi i też stwierdzili że B 200 lepiej kryję i lżej idzie. Ale jednak B 200 ma duże minusy, to wywrotność i waga. Ale co do wchodzenia w suchym roku to najgorzej nie było.

Opublikowano

Z tego co wiem to jeszcze w phx jest zmienna szerokośc czyli że moge orać słome z pokosów . Phx mam dopiero 2 tygodnie to dopiero się dowiem ile czeska myśl techniczna jest warta . W tych pługach jedyne co może możę odstraszać to ich gabaryty

Opublikowano

Można kupić po 35, ale ja kupowałem po 80 zł plus 30 zł za dłuto. Robiłem na nich do 100 ha. Są to lemiesze ze stali borowej, nie pękają, a jak je zgiąłem to już ich już nie wyprostowałem, ale na gorąco nie próbowałem.

Ja akurat do B200 kupowałem lemiesze z PHX a dokładnie z Czeskiego agrotrona. Jest to plug obracany czeski. Są one dłuższe niż do B200 o 10-15 cm. I są gięte.

Odkładnie do B200 od 150 do 300zł.

Opublikowano

Jak ktoś nie potrafi ustawić B200 to będzie mu się wywracał. Ja orałem B200 i B201 z ciągnikami Fortschritt 323 i teraz Fendtem 716 i nie wywraca się, tylko trzeba go ustawić. B 200 może sam bym sprzedał bo stoi nieużywany.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Doczepię się do tematu jeśli mogę (jednak mi chodzi o pług obrotowy). Szukam dość taniego pługa 4x40 do 7.5-8.tys zł. Zabezpieczenia kołkowe, ścinacze, regulacja pierwszej skiby i koło podporowe tyle z wyposażenia (mogą być jeszcze dłuta) . I mam kilka pytań co powiecie na to

1.http://moto.allegro....2257038469.html (co to wgl jest bo przy owerumie to chyba nie stało)

Prosiłbym o wasze propozycje i jakbyście mogli to o ceny lemieszy, odkładni itp itd

A mam pytanie do posiadaczy pługów obrotowych bez kości. Tam może się coś popsuć czy jeśli ma się mocną pompę to zawsze obróci?

Edytowane przez Slawuss