Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

co ma zaszkodzić? wszystko zależy jaki to był deszcz, musisz obserwować czy będą się choroby rozwijały czy nie.

Daniel a czym chcesz pryskać? bo dziś to na pewno późno :D

Nie no, dzisiaj i przy ciemno już :lol: Chiselem, bo najbardziej odpowiada tutejszym chwastom.

Opublikowano

Najlepszy dzień bezwietrzny, pochmurny, ale nie przed deszczem.

Spodziewanym czy niespodziewanym ????

Na etykiecie zawsze piszą nie pryskać przed spodziewanym deszczem, ale dla mnie jak popada po zabiegu to zawsze jest niespodziewany deszcz i jest już zgodnie z etykietą - tak troszkę żartem.

Opublikowano

koledzy mam pytanko..10 kwietnia zboza ozime pryskalem lancetem..po kilku godzinach spadl desz i padal przez cala noc..na opakowaniu pisalo ze po 2 godzinach po zabiegu deszcz nie pogorszy dzialania cherbicydu...i zyczywiscie..chwasty zaczynaja juz zołknac..wczoraj natomiast poszedl opryska na gdzyba Capallo w dawce 1.4l/ha + mocznik +siarczan + insol 1l/ha + chelat miedzi 2l/ha..jakies 3 godzinki po zabiegu wyszla chmurka i spadlo przez moze 10 min troche deszczu..czy ten oprysk cos da czy moze desz zaszkodzil dzialaniu?chodzi mi glownie o dzialanie fungicydu..

Jeśli chodzi o działanie fungicydu, to efekt powinien być zadawalający, gdyż Capalo to nie tylko substancje aktywne.

Capalo 337,5 SE ma bardzo dobrą formulację, w porównaniu do innych fungicydów zawiera znacznie więcej różnego rodzaju dodatków, które maja za zadanie wspomóc skuteczne i szybkie przemieszczenie substancji aktywnych oraz zabezpieczyć je przed niekorzystnym działaniem między innymi opadów deszczu.

Jeśli potrzebuje Pan więcej informacji na ten temat polecam ulotkę, którą znajdzie Pan na tej stronie http://www.capalo.pl/ Znajdują się tam również informację, dotyczące (moim skromnym zdaniem) najciekawszej promocji tej wiosny

Opublikowano (edytowane)

Panowie chce zmieszać Lancet z Grodylem. Stosował ktoś taką mieszanke? Są jakieś przeciwskazania?

po co mieszać lancet, przecież on jest i na jedno i na dwuliścienne , jeden z lepszych środków

Nie cytuj poprzedniego posta!

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Jesienią na chwasty w oziminach zastosowałem Maczugę przedwschodowo. Niestety większość ozimin wymarzło i konieczne było ich przesianie. Nie wykonywalem orki tylko trochę głębszą niż normalnie uprawę kultywatoem. I tu moje pytanie. Czy konieczne będzie zastosowanie herbicydu ponownie?

Opublikowano (edytowane)

Jaki środek polecacie na chwasty i miotłe zbożową, chce opryskać pszenice ozimą ? Myślałem o Chwastox Turbo 340SL na chwasty i Tolurex 500 SC na miotłe. Znacie jakiś środek na chwasty głownie na trawę żeby opryskać dynie ?

Edytowane przez Adam753
Opublikowano

Witam,

Pszenica ozima ok 18-20 cm wysokości, wykształcone 2 kolanka- czy to już najwyższy czas aby pryskać antywylegaczem? STABILAN 750 SL 1.5/ ha + 25 kg mocznika- co sądzicie o takiej mieszance?

Opublikowano

@Adam na Chwastox to chyba będzie za póżno on jest do końca krzewienia w podobnej cenie masz np.Mustanga forte i on jest do 2 kolanka, w ogórkach na jednoliścienne stosuje Agil to i w dyni powinien być dobry

Opublikowano

Jest też nowa substancja do skracania-proheksadion wapnia i chlorek mepikwatu w preparacie Medax Top. Najlepsze efekty daje w fazie 32-37 w mieszaninie 0,6l/ha Medaxu i 1,0 l/ha CCC w pszenicy.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Pszenica ozima ok 18-20 cm wysokości, wykształcone 2 kolanka- czy to już najwyższy czas aby pryskać antywylegaczem? STABILAN 750 SL 1.5/ ha + 25 kg mocznika- co sądzicie o takiej mieszance?

Stabilan 750SL stosuje się najpóźniej do fazy końca krzewienia, ja na pszenżyto dałem 2l/ha czyli max dawka. Jeśli pszenica był przesiewana to należy pryskać tylko tą ozimą lub to co z niej zostało a na jarą to nie polecam pryskać bo jest jeszcze trochę na to za mała.

panowie można prysnąć żyto i pszenżyto na skrócenie środkiem ccc jak nie jest napisane na etykiecie?

No jasne że tak na etykiecie Stabilan 750SL pisze że na zboża narażone najbardziej na wyleganie a te zboża co napisałeś są dość mocno narażone na wyleganie. Ja stosowałem stabilan w pszenżycie i pszenicy ozimej 2l/ha

Dodam że na jesień na miotłę a zarazem na dwuliścienne stosowałem Agrosulfuron 750WG w połączeniu z MAC-Diflufenikan 500SC efekt bardzo zadowalający teraz na wiosnę planuję jutro dla pewności żeby nie było nie miłych niespodzianek (nie ma co oszczędzać) zastosuje Lintur 70WG potem jakimiś mikroelementami następnie na grzybka mondatak i na konieć ostateczne skrócenie może dam cerone

Edytowane przez ursus55
Opublikowano

Koledzy mam problem na jednej działce z chrzanem pospolitym (obecnie jest tam pszenżyto jare), mam je pryskać albo Mustangiem Forte, albo Sekatorem 125OD, który środek lepiej sobie z nim poradzi??? Ten chrzan dostał już kilka strzałów Roundapem i co roku odrasta, jak go skutecznie zwalczyć???