Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A kiedy się powinno wozić,u mnie w okolicy wozili na jesieni.

no właśnie - na jesieni . kiedyś też woziłem wczesną wiosną ale jednego roku było dość sucho na łąkach .obornik praktycznie się nie rozłożył , i trzeba było zbierać większe kawałki z pól a co nie zebrane to i taki później znalazło się w balotach.

Opublikowano

Dzisiaj od 5 do 8 rana sypałem nawozy. Bardzo ładnie się siało, nawet na podmokłe kawałki udało się bez problemu wjechać. Dawka 220 kg/ha na zboża i 250 kg/ha na rzepak. Myślę, że się rozpuści jutro bo ma padać.

Opublikowano

Zamierzam jutro od 7 rano sypać, ponoć od soboty odwilż. Będę sypał 150 kg/ha na pszenice posianą na poplonie z łubinu, a na żyto sypnę 200kg/ha.

Opublikowano

no właśnie - na jesieni . kiedyś też woziłem wczesną wiosną ale jednego roku było dość sucho na łąkach .obornik praktycznie się nie rozłożył , i trzeba było zbierać większe kawałki z pól a co nie zebrane to i taki później znalazło się w balotach.

Może i na jesieni ale ludzie umiaru nie znają.U mnie w okolicy kto nawiózł na jesieni to tak grubo że się przez zimę wcale nie rozłożyło i tak to trafi do beli.Jakoś mnie ta metoda nie przekonuje,wolę nawieść gnojowicy niż później wozić gnój z powrotem do obory. ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam ja nawozy już posiałem na pszenżyto na początku tyg mrozik był to idealnie się rozsiewało dałem saletrzaku 200kg/ha teraz drugą dawkę saletrą planuje w dawce około 170kg/ha tylko podpowiedźcie kiedy najlepiej to będzie zrobić POZDRAWIAM

Edytowane przez sybiuszek24
Opublikowano

Najlepiej około 20 kwietnia. U mnie teraz śnieg kurna pada i się boję, że spłucze. Byłem na polach to saletra się całkiem rozpuściła a po salmagu tylko takie malutkie kryształki zostały. Mam nadzieję, że ładnie wchłonęło i nie spłynie bo wtedy będzie lipa.

Gość cycek933
Opublikowano

a kiedy sypiecie trzecia dawke? bo ja zawsze sypalem tylko dwa razy ale moze bym dal jeszcze ten trzeci raz i zobacze efekty czy oplacalo sie czy jednak nie. jak mozecie to prosze o odpowiedz

Gość cycek933
Opublikowano

U mnie wtedy II dawkę daje się ok.10 kwietnia i ok.10- 15 maja III dawka w pszenicy ozimej.

a czym sypiesz trzecia dawke?

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ja planuje na dniach wjechać z broną pod owies jak tylko puści ziemia

Opublikowano

Może i na jesieni ale ludzie umiaru nie znają.U mnie w okolicy kto nawiózł na jesieni to tak grubo że się przez zimę wcale nie rozłożyło i tak to trafi do beli.Jakoś mnie ta metoda nie przekonuje,wolę nawieść gnojowicy niż później wozić gnój z powrotem do obory. ;)

na wiosnę powinno się wozić obornik dobrze przepalony najlepiej z płyty wtedy nie ma problemu w belach i nie trzeba zgrabiać jak ziemia rozmarznie to tylko planuje pobronować łąkę

jak krowy chodza na pastwisku to tez obornik zostawiają który się sam rozkłada w ciągu roku

problem jest jak wywozisz obornik słomiasty taki nawet wywieziony na jesieni może się do wiosny nie rozłożyć i trzeba go zgrabić

Opublikowano

a czym sypiesz trzecia dawke?

Tylko i wyłącznie saletra. Dzisiaj świeci słońce i obsusza ładnie ziemie. Z siewem to planuje siać łubin ok.15 a jęczmień ok. 25 marca jeżeli prognozy tych idiotów znowu się nie zmienią.

Opublikowano

u mnie dwóch rolników rozsiewa nawóz pod pszenice a jeden nawet już wywóz obornik :blink: ale nie przyorał i leży już tak 4 dni , a ja na razie czekam :rolleyes:

U mnie jest tak mokro ze nawet nie da sie wejść w żadne pole a o wjechaniu zapomniec mozna.

Jak bedzie ciepło to moze za jakies dwa tygodnie :wacko:

Opublikowano

mi też się nie spieszy z wyjazdem w pole wole zrobić wszystko za lepszych warunków niż kopać w polu koleiny , a tych trzech gospodarzy to wozi nawozy od 6 do 9 rano i na wieczór jak już mróz ziemie ściśnie po to żeby traktora do kwietnia w polu nie zostawić :D :D :D

Gość cycek933
Opublikowano

a sypiecie na zboze polifoske M?

Opublikowano

ja sypałem na rzepak, u nas jeden gość ma zamiar w tym roku tak zrobić i mówi że jeżeli nie będzie bardzo mokrej wiosny to zrezygnuje z 1 oprysku grzybowego..

Ja dzisiaj skończyłem siać nawóz na rzepak, w przyszłym tygodniu rusze z saletrą na rzepak i może na zboża, zależy jaka będzie pogoda ;)

Opublikowano

Dziś wracając z uczelni widać było duże poruszenie na polach, ciągników dużo z rozsiewaczami jak i opryskiwaczami. Jutro ruszam u siebie, trzeba rano ruszyć oby udało się rozsiać przed spodziewanymi opadami.

Opublikowano

Witam :D

Mam zamiar w przyszłym tygodniu wjechać na pole z kultywatorem i zasiać mieszankę owies z jęczmieniem.

Na ziemie nie był rozrzucony obornik. i czy mam przed siewem rozsiać nawóz czy po siewie?

Pozdrawiam