Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podaj maila to wysle Ci zdjęcia to sam ocenisz jak to wygląda. Ale z tego co czytam, to faktycznie nie ma co sobie brać strupa na głowe

Czyli, bez większego własnego kapitału wejście w ten temat jest kompletnie nie realne tak ?

Edytowane przez arek820
Gość Profil usunięty
Opublikowano

szkoda zachodu. 

Opublikowano

jak od 0 to przydał by się na start jakiś milion ;) bo opłacalność i utrzymanie da jak będziesz miał komplet maszyn i z 15 hektarów minium do tego musisz chować zwierzęta bo ze sprzedaży zboża nie da rady. Jak się dorobisz 25-30ha to już będzie lajt :P

chyba że jako hobby kupisz sobie 5 ha i osobno będziesz pracować. Ale czy warto sobie życie utrudniac? człowiek jak wraca z roboty to czasami nie ma siły palcem ruszać :P

Gość Profil usunięty
Opublikowano

nie wiem czy i ten milion by starczył. 

Opublikowano (edytowane)

u mnie np. nie da się kupić ziemi ;) w opolskim są astroniczne ceny 50-60k za hektar do tego jak jest coś na sprzedasz to od razu idzie. U mnie to co niektórzy mieli parcie to dawali i 80k za hektar. Ale co tu zrobić na wsi jest 6 gospodarzy 100-200 ha i monopolizują rynek :P

up. myślę że jeżeli jest u niego ziemia na sprzedaż w cenie 20-25k i ma zabudowania godarskie, to w milionie się zmieści na rozkręcenie czegoś. Ale jak nie ziemi na sprzedaż to się nic nie zdziała a budowa zagospodarować to drugi milion jeżeli ich nie ma

Edytowane przez Gość
Gość Profil usunięty
Opublikowano

no być może i racja z tym milionem, ale skąd taki kawałek grosza pozyskać ? ;) oto jest pytanie ;)

Wczoraj obejrzałem dosyć mądry film, który polecam wszystkim, ogólnie tematyka "świńska", ale daje do myślenia.

I mamy odpowiedź czemu z roku na rok jest coraz ciężej na wsi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

cały film obejrzałeś ? 

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

eh, widzę że nie orientujesz się wgl. Nie zamierzam niczego tłumaczyć. pozdro. 

Edytowane przez Niewielkilecznieduzy
Opublikowano

Dokładnie chodzi mi o hobby. Nie chodzi o zarobek ale dobrze by było gdyby to rolnictwo było "samoopłacalne". Lubie to jak coś urośnie jeszcze bardziej jak da dobry plon i to dzięki mojej pracy. Mógłbym mieć na początek około 3 ha tylko aby wziąć jakiekolwiek dofinansowanie musze je przepisać na siebie? A to już są jakieś niemałe koszta? Jeśli dzierżawię dwa sąsiadujące ze sobą kawałki bądź też jestem właścicielem jednego z nich to bez problemu mogę zaorać miedzę i złączyć je w jedną całość? ;)

Opublikowano

Witam.Mam pewien problem.Otóż mam 20 lat i 1 ha ziemi.Chciałbym zostać rolnikiem i mieć za 10-15lat chcę mieć 50-70 ha.Tylko nie wiem czy to możliwe.Obecnie robię kurs kwalifikacyjny w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa.Skończę go za rok.Jednak nie mam środków na rozpoczęcie działalności.Jak myśliście czy moje plany są realne i czy wogóle warto zaczynać od zera?Proszę tylko wartościowe odpiwedzi.Pozdrawiam.

Opublikowano

ja osobiście można powiedzieć zaczynałem od zera ale tylko z tego względu że rodzice już posiadają ok 100 ha i sprzęt wszystko jest i mam dużo łatwiej dokupuje tylko pole a i tak już mam co spłacać w banku ;-) na twoim miejscu odpuścił bym sobie tą zabawę

Opublikowano

Lepiej poszukaj roboty jakiejś bo zakup 50 ha po średnio 30 40 tys to sobie przelicz ile to wyjdzie będzie zły rok słaba cena a bankowi raty trzeba oddawać.Od zera można było zacząć za komuny albo w latach 90 gdzie wszystko miało śmieszne ceny 1 tys za ha to było już sporo

Opublikowano

wakacje się zaczynają i gimbazy się nudzą jak masz parę wolnych milionów to możesz zainwestować w ziemię sprzęt spróbuj na 1ha zobaczysz ile ci zostanie z tego hektara i oceń sam życzę powodzenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Krzysztof1239
      Witam mam pytanie czy ktoś z was może wie czy jakbym miał hale łukową zamiast zwykłej obory to mleczarnia piątnica mogłaby mnie przyjąć pytam tak z ciekawości bo w tych czasach to nic nie wiadomo na 100%
    • Przez Janeczko
      Witam,
      Planuje postawienie garażu na dwa samochody plus jakieś pomieszczenie. Do budowy chce użyć płyt betonowych ogrodzeniowych , na zewnątrz ocieplić styropianem (żeby nadać również wyglądu). Dach prosty jednospadowy a w środku chciałbym zrobić kanał a podłogę z kostki.
      Pytanie czy ktoś z was robił coś podobnego ? Chodzi mi na co zwrócić uwage, może ktoś ma plan takiego garażu.

Ewentualnie może inny pomysł na budowę garażu
    • Przez wrobelek02
      Witam, jak ogrzewacie swoje garaże, myślę nad zrobieniem takiego piecyka z beczki albo brojlera, proszę o wasze pomysły oraz zdjęcia. interesuje mnie tylko piec na drewno.
    • Gość
      Przez Gość
      Witam, planuje postawic wiate na maszyny o wymiarach 5x10 chcialbym postawić ja przy granicy ze spadem w moja stronę wysokość gora 4m dół 3m czyki od sąsiada 4m. Jest takie cos wgl.mozliwe? Musze sie odsuwac od granicy? Na taka wiatę? 
    • Przez rusto
      Posiadamy działkę o powierzchni 14 arów. Jest dosyć duża i zastanawiamy się co będzie lepszym rozwiązaniem - dom parterowy (zajmujący większą powierzchnię działki czy piętrowy - więcej miejsca na działce, ale  troch będą mnie wkurzały skosy w pomieszczeniach na poddaszu.
  • Dodaj nową pozycję...
v