Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc. Jestem nowy na forum i mam kilka pytan. Jestem z podkarpacia na gospodarstwie pracuje od urodzenia z rodzicami teraz mam 22 lata skonczylem technikum teleinformatyczne pracy w okolicy brak wiec pomyslalem o gospodarstwie. Posiadam ursusa c360,2 ruski T-21,Bizon Z056 ,2x woz,2x przyczepe 1 osiowa, rozrzutnik do obornika, beczke na gnojowice, plug 5 i 2x 3 skibowy, 2x kultywator, brony ciezkie i2x lekkie,2x sadzarke do ziemniakow, siewnik poznaniak,2x kosiarke rotacyjna, grabarke tasmowa i grabarke 7 sloneczko. Z budynkow to ogolnie 2 obory dawniej trzymano po kilka krow koni i swinie na wlasny uzytek. I 2 duze stare murowane stodoly dawniej magazynowano w nich siano. Jezeli chodzi o areal to jakies 15ha okolo 10ha orne 3ha ląki a 2 to las. Co do dzierzawy to w okolicy jest duzo nieuzytkow (łąki i i do karczowania). A teraz do sedna chcial bym to wszystko rozkrecic zeby miec jakis zysk czy jest szansa? Glownie chcial bym pojsc w strone siewu rzepaku pszenicy i zyta. W przyszlosci moze ziemniaki i bydlo (do bydla chcial bym pierwsze dostosowac budynki). Jak radzicie inwestowac?

Opublikowano

Witam wszystkich :D

Mam 20 lat skończyłem technikum rolniczy i pracuje w RSP. W tym roku planuje założyć gospodarstwo rolne na siebie ale niezbyt wiem jakie dokumenty są mi potrzebne i gdzie sie muszę udać by założyć to gospodarstwo.

Od małego jestem związany z rolnictwem i wiem jaki to jest ciężki chleb. Sam od 4 lat( wcześniej dziadek) uprawiam 2 ha pola są to działki od rodziny ,które chcę wydzierżawić. Pole cały czas jest uprawiane, posiadam 80 królików i 200 kur niosek, cały czas powiększam bo ma zbyt na jajka i króliki. Proszę was o poradę jakie dokumenty są mi potrzebne by zalożyć to gospodarstwo i jak to jest z tym ubezpieczeniem w KRUS bo na razie jestem ubezpieczony w ZUS. Wytłumaczcie mi co i jak mam robić. Z góry dziękuje i pozdrawiam :D

Opublikowano

żeby być w krus trzeba posiadać 1 ha ziemi przeliczeniowy najłatwiej jak ktoś ci przepisze taki areał :) albo wydzierżawi z kupnem w twoim przypadku nie przejdzie teraz, no a potem orać siać i mnożyć króliki :) 

Opublikowano (edytowane)

Aha wielkie dzięki myślałem że muszę być ubezpieczony w krusie ale jednak chyba nie.A ciekawie czy będę mógł się potem ubiegać o jakieś wsparcie z prow jak nie będę w krusie

Edytowane przez SuperMrkamilo
Opublikowano

Witam. żeby nie zasmiecac forum podepne się tutaj. Chciałbym dowiedzieć się czy jak nie mam wykształcenia rolniczego ale posiadam 6 ha w dzierzawie to mogę ubezpieczyć się w KRUSie? I czy mogę startować o jakieś dofinansowania na rozwój i ew. dzierżawy z ANR? ?

Opublikowano

Witam zamierzam kupić Gospodarstwo Rolne 30 hektarów za cenę 2 500 000 zł z zabudynkami. Czy opłaca się ? będę miał możliwoś wziąć w dzierżawę sporo_
Mamy gospo w rzeczywistości więc mam dużą styczność
Pozdrawiam
Albo mam też możliwoś kupna Gospodarstwa Rolnego 18,5 ha za cenę 100 000 zł do negocjacji.
Ps. Lecz skąd wziąć kase ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie,
      Jestem na etapie podłączania nowej instalacji energetycznej i wodnej na gospodarstwie.
      Chciałbym od razu zaplanowac sobie miejsce do mycia maszyn rolniczych, od razu przy jednej robocie można podciągnąć siłę i wodę do takiego stanowiska.
      Jak to macie u siebie rozwiazane? Na co zwrócić uwagę? Co powinno być na takim stanowisku? Jak odprowadzać błoto z takiego miejsca?
    • Przez Percinowak
      Wynalazek o którym piszę ma już ponad 150 lat ! Co oznacza, że dzisiaj można go zbudować TYLKO w wersji LEPSZEJ, bardziej efektywnej/wydajnej. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do kontaktu oraz do wczytania się w temat : "Hot Box" Horace-de-Saussure'a z 1767 r. - pomysł, który ja TYLKO dopracowałem i dostosowałem do współczesnych i łatwo dostępnych materiałów.

• Przez stokrotka120
      Witam,
      planujemy budowę budynku gospodarczego do 300m2 na zgłoszenie. Czy ktoś budował coś podobnego na zgłoszenie i chciałby się podzielić jak to u niego wyglądało?
      Czy potrzebny jest projekt budynku zrobiony przez architekta czy wystarczy własnoręcznie zrobiony szkic? Czy potrzebna jest mapa do celów projektowych czy wystarczy mapa zasadnicza? Czy potrzebne są warunki zabudowy na tę działkę? Czy szerokość budynku może mieć więcej, niż 7m? Np. 9m podparte słupem w środku. Po wizycie w Starostwie niestety nie uzyskaliśmy odpowiedzi na te pytania, skierowali nas do gminy a gmina nic nie wie w tym temacie..
      Dobrze by było coś nieco wiedzieć przed następną wizytą w Starostwie... 😅
    • Przez Anicia
      Dzień dobry, zastanawiam się nad zakupem silosu płaskodennego lub lejowego? Proszę Was o informację jak to jest z ich użytkowaniem? Bo widzę, że ten płaski jest dużo tańszy ale jak jest później? Jak się zachowuje zboże w nim?
      Będę wdzieczna za informacje.
    • Przez pawlik794
      Witam, na wiosnę będę zmieniał kocioł,na rynku dużo jest kotłów na drewno i pellet. Mam  oczywiście opór owsa więc proszę o opinię na temat takich kotłów żeby spalać też owies. Palniki do pelletu są też różnego typu, które nadają się do palenia mieszanką pelletu z owsem. 
  • Dodaj nową pozycję...
v