Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was mam wzamysle wybudowac chlewnie na 100-150 tuczników jestem młodym rolnikiem chce wziac john deera w leasing pola mam 1 ha ale mam do wziecia w dzierżawe 20-30 ha ile by mnie kosztowała budowa chlewni ? dzieki Pozdrawiam

Opublikowano

jak masz 1 ha ziemii ta ja sprzedaj (najlepiej na dzialki) w zaleznosci gdzie jest polozona i idz do "normalnej pracy" a na pewno nie pozalujesz wyboru, ewnetualnie mozesz rozpoczac jakas wlasnadzialalnosc (dofinansowanie z urzedu pracy) a z rolnictwem to daj sobie spokoj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Opublikowano
Kolejny bajkopisaz ;[

Kolego niewiem jak ty ale z rolnictwem jestem zwiazany od małego wiec niewiem co ty wogule prubujesz mi wytłumaczyc ale ok rozumiem cie i twoje poglady :o

Opublikowano

no tak majac 15 lat wujek ma gospodarstwo na ponad 2500tys tuczników

sory za pomyłke jestem tu nowy wiec tak mam zamiar w przyszłosci postawic chlewnie na 150-200 swinek ile by mnie to kosztowało

Opublikowano
Kolego niewiem jak ty ale z rolnictwem jestem zwiazany od małego wiec niewiem co ty wogule prubujesz mi wytłumaczyc ale ok rozumiem cie i twoje poglady ;[

Wystarczyło ze przecztałem twoj post w temacie o Lexionie 600 i ten i to mi wystarczy :o

Opublikowano

POMOCY

Chciałbym wybudować od podstaw chlewnie na 200-300 szt..Czy ktoś coś takiego budował...??Jakie formalności trzeba dopełnić,jakie są wymagania odległości od domów,zbiorników wodnych rzek itp...??Jakie inne zezwolenia...??Jakie są koszty takiego przedsięwięcia(od fudamentów po dach)...??Zdięcia,projekty mile widziane....

Pzdr

Opublikowano
no tak majac 15 lat wujek ma gospodarstwo na ponad 2500tys tuczników

sory za pomyłke jestem tu nowy wiec tak mam zamiar w przyszłosci postawic chlewnie na 150-200 swinek ile by mnie to kosztowało

2500 tysięcy = 2 500 000

Bogaty ten wujek.

Opublikowano
POMOCY

Chciałbym wybudować od podstaw chlewnie na 200-300 szt..Czy ktoś coś takiego budował...??Jakie formalności trzeba dopełnić,jakie są wymagania odległości od domów,zbiorników wodnych rzek itp...??Jakie inne zezwolenia...??Jakie są koszty takiego przedsięwięcia(od fudamentów po dach)...??Zdięcia,projekty mile widziane....

Pzdr

Komentować jakiegoś bajkopisarza to kazy jeden potrafi i nabijać sobie postów :)

Ale jak ja mam pytania poważne i potrzebuje na nie konkretnej fachowej odpowiedzi osoby doświadczonej to nikt nic nie wie :) ^ ^ ^ ^ l

Opublikowano

Znam kilka gospodarstw założonych od podstaw ale w czasach gdy za 1 ha ziemi trzeba było zapłacić 2- 3-4 tyś zł, są to gospodstwa ponad 50ha johndeery też są ale właściciele mają tak ogromne długi że nie ma co zazdrościć, ale małomiasteczkowych "znawców" rolnictwa kuje w oczy i za przykład wzorowego rolnika często przytaczają co mnie bardzo śmieszy, a więc pokrótce z samej konwencjonalnej produkcji nie zbuduje się gospodarstwa potrzebne jest dużo ziemi do tego kilkanaście ha w jakimś pakiecie rolnośrodowiskowym i maszyny żeby można było dorobić usługami i rodziców, teściów i dziadków z dużymi rentami/emeryturami żeby pomogli, jeśli nie ma takiego zaplecza to zapomnij że sam spłacisz kredyt za chlewnię, dom, i ziemię!

Opublikowano

Panowie a co ze mną.....???Ja już jestem rolnikiem mam wszystkie maszyny,pole,itp.tylko chciałbym zasięgnąć opinii osób doświadczonych od strony formalnej przy budowie chlewni....??(tylko tyle)

NIE CHCE OPINII CO SIE OPŁACI A CO NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Opublikowano

Farmer120ha jak chcesz to Ci moge na maila podesłać oferty na hale systemowe czyli te konstrukcyjne ze stali no a reszte to bys musiał popytać. Hale to są ok 1000m2 nie wiem ile tam potrzeba do tylu świń co chcesz ale mniej więcej będziesz wiedział jak co daj maila na pw

Opublikowano

Witam,posiadam gospodarstwo o powierzchni 5 ha i kilka maszyn m.in. ursusa c-328,wóż,pług,kultywator itp.

Chciałbym prosić użytkowników AF o podpowiedzi jak mógłbym rozwinąć moje gospodarstwo w większe i nowsze maszyny oraz jak mógł powiększyć powierzchnię gospodarstwa.Dodam jeszcze że moje gospodarstwo zajmuję się hodowlą byków na mięso.

Opublikowano

kolego SZYMANOX napisałeś to tak jak byś nigdy na gospodarstwie nie był, albo życie było Symulatorem Farmy. Rozwój gospodarstwa to przecież bardzo złożony proces uzależniony od setek czynników, również od położenia gospodarstwa. Wskaźnikiem możliwości rozwoju gospodarstwa jest ilość posiadanej ziemi, być może w Twojej okolicy jest jej pod dostatkiem,ale nie wiemy jak jest u kolegi który założył ten temat, być może jest podobnie jak u mnie, gdzie ziemie można kupić tylko ogrodową...w workach. Poza tym Kolega zakładający temat raczej liczył na poważne odpowiedzi, widocznie ma ochotę rozwijać gospodarstwo, mimo że być może nie jest imponującej wielkości, to poważnie je traktuje i na takie też traktowanie zasługuje.

Pozdrawiam

Opublikowano

mój sąsiad też tak miał tylko 3 ha i trzydziestke ale zaczął trzymać bydło na chów , wydzierżawił ziemie 10 hektarów i teraz ma 13 , odpicował trzydziestke sprzedał i kupił mf 590 z przodkiem i fajnym turem tani a zawsze przodek i tur jest a nie trzba wydawać grubej kasy na zetory :), poszedł do pracy i tak gospodarzy , ma ponad 20 sztjuk bydła i się powoli rozwija kupuje sprzęt i wszystko a ziemi na sprzedanie nie ma to musi dzierżawić . Mam nadzieje że coś poradziłem

Opublikowano

kolega SZYMANOX miał poniekąd rację, mianowicie idziesz do banku bierzesz kredyt grasz za wszystko w lotka wygrywasz i robisz co chcesz:D:D

ale to wszystko żarty, jedno jest wiadome wszystkim że rozwój gospodarstwa jest głównie uzależniony od pieniążków które w dzisiejszych czasach jest bardzo trudno zdobyć, tak że w krótkim czasie nie da się legalnie rozwinąć gospodarstwa na większe, nowszy sprzęt ;)

Opublikowano

hehe rozwinac takie gospodarstwo to nie lada sztuka trzeba miec niezla glowe wydatki dochody i inne z tym zwiazane i ziemia... plany awaryjne i rozne warianty postepowania przeciez dzierzawa na zawsze nie bedzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Krzysztof1239
      Witam mam pytanie czy ktoś z was może wie czy jakbym miał hale łukową zamiast zwykłej obory to mleczarnia piątnica mogłaby mnie przyjąć pytam tak z ciekawości bo w tych czasach to nic nie wiadomo na 100%
    • Przez Janeczko
      Witam,
      Planuje postawienie garażu na dwa samochody plus jakieś pomieszczenie. Do budowy chce użyć płyt betonowych ogrodzeniowych , na zewnątrz ocieplić styropianem (żeby nadać również wyglądu). Dach prosty jednospadowy a w środku chciałbym zrobić kanał a podłogę z kostki.
      Pytanie czy ktoś z was robił coś podobnego ? Chodzi mi na co zwrócić uwage, może ktoś ma plan takiego garażu.

Ewentualnie może inny pomysł na budowę garażu
    • Przez wrobelek02
      Witam, jak ogrzewacie swoje garaże, myślę nad zrobieniem takiego piecyka z beczki albo brojlera, proszę o wasze pomysły oraz zdjęcia. interesuje mnie tylko piec na drewno.
    • Gość
      Przez Gość
      Witam, planuje postawic wiate na maszyny o wymiarach 5x10 chcialbym postawić ja przy granicy ze spadem w moja stronę wysokość gora 4m dół 3m czyki od sąsiada 4m. Jest takie cos wgl.mozliwe? Musze sie odsuwac od granicy? Na taka wiatę? 
    • Przez rusto
      Posiadamy działkę o powierzchni 14 arów. Jest dosyć duża i zastanawiamy się co będzie lepszym rozwiązaniem - dom parterowy (zajmujący większą powierzchnię działki czy piętrowy - więcej miejsca na działce, ale  troch będą mnie wkurzały skosy w pomieszczeniach na poddaszu.
  • Dodaj nową pozycję...
v