Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Umiesz czytać ze zrozumieniem?

Moje dopiero wczoraj wysiane ale dziś po południu pyknąłem herbicydem 26ha jęczmienia i żyta 

kręcisz koleś wczoraj zasiałeś i już dziś szpilka trochę szybko urosło , a ogólnie to u mnie oprysk na szpilkę jest dużo mniej skuteczny jak przy 3 liściu zrób sobie testa może też tak będzie u ciebie

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
14 minut temu, malaczarna napisał:

Ubezpieczał już ktoś pszenżyto? Jakie stawki są?

Ja dziś wszystkie zboża, wyszło coś ponad 110 zł/ha, wszystkie ryzyka, ale cenę zbóż podawałem niższą i plony 6-7 t/ha

Opublikowano
1 minutę temu, k16mk napisał:

kręcisz koleś wczoraj zasiałeś i już dziś szpilka trochę szybko urosło

Tym postem tylko potwierdzasz to co wcześniej pisałem. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Napisałem gdziekolwiek że pryskałem pszenżyto?

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał:

Ja dziś wszystkie zboża, wyszło coś ponad 110 zł/ha, wszystkie ryzyka, ale cenę zbóż podawałem niższą i plony 6-7 t/ha

Szczerze to nie mało. 

Miałem ubezpieczyć jęczmień. Zapłaciłem składkę za budynki a o jęczmieniu zapomniałem🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, k16mk napisał:

i czym pryskałeś jeśli można wiedzieć ?

To jęczmień. Poszło bacara trio 0,5l.

Pszenżyto tym samym jak zdążę zrobię w sobotę. Dziś szpilka ale słabo ścieżki znać.

Jutro muszę uprawić i zasiać pod hektar pszenżyta,,trochę spraw na mieście. Piątek deszcz i zwożenie dzieci...

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Masz ścieżki przedwschodowe?

Nie mam, w tym roku roku w ramach testu wykorzystałem człowieka do wykonania znaków na polu. Wyszło dobrze, więc na przyszły rok zrobię coś z prawdziwego zdarzenia;)

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Szczerze to nie mało. 

Miałem ubezpieczyć jęczmień. Zapłaciłem składkę za budynki a o jęczmieniu zapomniałem🤦‍♂️

Mało, niemało ale śpię w miarę spokojnie cały rok, ubezpieczenie ponad 10ha kosztuje niecałą tonę zboża, wg mnie warto

Opublikowano

A co po za gradem i mrozem tam masz? I czy można tylko te dwa ubezpieczyć?

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Tak robisz🤭

IMG_20220927_143714.jpg

W czasach jak tata twierdził, że mu ścieżki technologiczne nie są do niczego potrzebne dokładnie tą robotę musiałem robić co gościu na tym zdjęciu:D

W moim Amazone D7 do każdej redlicy osobno jest przyczepiony zagarniacz, więc wystarczyło stanąć na odpowiedniej i już ścieżka zaznaczona😀

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, soltys48 napisał:

A ubezpiecza od tego jakaś firma?

Dlatego się zdziwiłem, bo napisał od wszystkich ryzyk i w dodatku tylko 110 monet

A Rysiek na wiosnę to nie piasał, że od suszy też ubezpieczył?

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
3 minuty temu, misio3p napisał:

W czasach jak tata twierdził, że mu ścieżki technologiczne nie są do niczego potrzebne dokładnie tą robotę musiałem robić co gościu na tym zdjęciu:D

W moim Amazone D7 do każdej redlicy osobno jest przyczepiony zagarniacz, więc wystarczyło stanąć na odpowiedniej i już ścieżka zaznaczona😀

Tu chłop 65 lat gania po polu jak pies i pokazuje gdzie jego młodszy brata jechać rozsiewaczem a jak sieją pogłowie czy pryskaja to siedzi z tyłu i włącza i wyłącza na uwrociach😲

Opublikowano

Sąsiad ze swoją żoną siał tak że kobicina stała na belkach miedzy siewnikiem a kabiną w mf 255 i poznaniak stary .Brzuchem oparta o pokrywe siewnikiem i patrzyła czy leci a w ręku drut do pyrania w kółkach wysiewających .Jak podnosił to nie wiem jak ona tam się miesciła .

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

A co po za gradem i mrozem tam masz? I czy można tylko te dwa ubezpieczyć?

Wiosenne przymrozki, deszcz nawalny, ogień i to chyba wszystko. Wydaje mi się że możesz tylko te dwa

15 minut temu, jacor73 napisał:

Od suszy też?

Od suszy nie, to by wyszło o wiele więcej

14 minut temu, soltys48 napisał:

A ubezpiecza od tego jakaś firma?

Generali to się chyba teraz nazywa

• Thanks 1
Opublikowano
18 godzin temu, misio3p napisał:

Chyba spora część ludzi tutaj przechodziła to samo :)

Wczoraj dolało fest u nas. W polu mokro, gdzie lżejszy kawałek jeszcze od biedy może by lekkim ciągnikiem wjechał, ale gdzie glina to tylko samolot. Ostatnie zdjęcie - taka najgorsza glina koło domu. Nawet przyzwoicie powschodzilo w tych najgorszych miejscach.

IMG_20220929_153934_copy_2000x900.jpg

IMG_20220929_153854_copy_2000x900.jpg

IMG_20220929_153342_copy_2000x900.jpg

IMG_20220929_152947_copy_2000x900.jpg

• Like 2
Opublikowano
23 godziny temu, krilan06 napisał:

Wiosenne przymrozki, deszcz nawalny, ogień i to chyba wszystko. Wydaje mi się że możesz tylko te dwa

Od suszy nie, to by wyszło o wiele więcej

Generali to się chyba teraz nazywa

Od suszy to chyba do 3 klasy z oględzinami pola... Chciałam kiedyś moje piaski ubezpieczyć ale mi odmówili. Ja ubezpieczam w PZU ten pakiet jesień co są negatywne skutki przezimowania zobaczę ile mi powiedzą. A te 110 zł to jest po odjęciu dopłaty państwa? 

Opublikowano

Musisz i iść to się Dowiesz , nawet fajnie bo samemu się ustala , podajesz wydajność z ha i cenę  , wiadomo że z jakimś rozsądkiem .

Dajmy na to że Dasz 3 t i 1000 zł , albo 8 t i 1300 zł/t i już ma bardzo rozbieżną stawkę .

Ostatnio byłem ale juz zapomniałem ile za ha wyszło ale podobnie jak wyżej widać ta sama wydajność 😀