Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, soltys48 napisał:

U nas mówią gałęzią sosnową 🤭

Pszenżyto sprzedane,zostało do siewu przyczepa 3.5t i ok 2.5t do zmielenia. Odstawione 151.2t z 18.65ha

Po ile teraz za pszenżyto płacą?

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

U nas mówią gałęzią sosnową 🤭

Pszenżyto sprzedane,zostało do siewu przyczepa 3.5t i ok 2.5t do zmielenia. Odstawione 151.2t z 18.65ha

To hodowli tak mało 🤔 czy inne zboże wpierdziekają a może nie dajesz dużo śruty?

Opublikowano (edytowane)

No zdziwiłem się 😉 ale teraz rozumiem, u mnie też od groma wpierdolą 

Pszenżyto nie dobre dla opasów ?

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano

Dobre ale szkoda. Zawsze pisałem że opasa trzeba tanio żywic a co za tym idzie śrutować to co najtańsze. Groch przed żniwami kupiłem po 1100,wykę z owsem oddał mi znajomy(przed żniwami pożyczyłem mu trochę zboża). To co zostało pszenżyta można by zawieźć ale mi się nie chce🤭we wtorek przyjedzie mieszalnia to i stodołę zamiotą 😆

Opublikowano

Jednak odpuszczę ten wcześniejszy siew. Prognozy dalej pokazują pod koniec tygodnia mocne opady deszczu. A tu do roboty, a tu córa do lekarza, do szkoły itd i albo zorze wszystko i będę czekał na pogodę, albo zorze/uprawie/posieje koło domu. Ale wtedy w talerzowane może  mi wlać deszczem na gorszej działce i będę wieki czekał żeby wjechać z pługiem. Także narazie wygrywa pierwsza opcja. Tak mi się wydaje, że po deszczu szybciej  i lżej będzie uprawiać niż orać u mnie.

Ogólnie - sucho. Pojechałem ustawić plug to na lżejszej ziemi fajnie się oralo, dobre warunki, ale gdzie glina to pług mocno wypłycalo. Zobaczymy co będzie na najcięższej ziemi. 

IMG_20220904_151742_copy_2000x900.jpg

IMG_20220904_151737_copy_2000x900.jpg

Opublikowano

Koło domu dziś skończę i może na drugi kawałek wyjadę. Gdzie lżejsza ziemia to elegancko się orze. Gdzie glina to miejscami spłyca mocno. Zobaczymy co będzie na drugim kawałku, gdzie mocniejsza glina. Jak nie będzie szło, to na siłę nie będę ryl

Opublikowano
32 minuty temu, daron64 napisał:

Czy ja wiem. Mniej kg Ci pójdzie.

Ale i słabszy wigor początkowy. A kiełkowanie też lipa 90%. Kuźwa kwalifikat za dychę. Moje 3 letnie ładniejsze

Opublikowano

A już nie pamiętam 2750 czy stówka drożej, faktura przyjdzie. 

Borowika mają, kusi żeby wziąć. Ale 38.8g mtn i siła kiełkowania 88%. Skąd oni to zboże biorą kuźwa. Moje dopiero kiełkuje na tackach, ale wygląda,że będzie ok.

Opublikowano

No strasznie marnie. Z Kielc materiał siewny zawsze był w miarę ok czy owies czy pszenżyto. A to jakieś pomarańczowe worki, nawet nie zwróciłem uwagi od kogo.

Sprzedałem 3t do siewu po fest cenie, jeszcze wczoraj klient chętny ojca pytał więc nie szkoda zainwestować w więcej kwalifikatu, ale za poślad to dziękuję.

Opublikowano

Nie będę pisał bo znowu będą śmieszkować. Drogo. Nie wiem czy sam od siebie bym kupił za tyle 😁 jeszcze zaprawiać i wyjdzie niewiele taniej niż kwalifikat... Aczkolwiek jak dzisiaj zobaczyłem etykiety to mina zrzedła. Będzie chwila to się pobawię i swoje mtn poważe