Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

w zeszłym roku Rotondo jakie miało MTZ bo pomiętam że zasiałeś 101kg/ha to też musiało być chude ziarko

zarezerwowałem Borowika C1 250kg za 3.000zł/t😁💪 tylko co ja zrobię z tą słomą 🙆

Jak to co sieczkarnia posiekać i do gleby wprowadzic ogrom masy :) sam tak w tym roku zrobiłem zawsze to coś do gleby wraca i buduje zasobnosci.

Edytowane przez Michal014d
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, daron64 napisał:

Pany jak myślicie - odnośnie uprawy po oprysku glifosatem - pryskane było ok. 10sierpnia (5L/ha, jeśli ma to znaczenie). Czekać jeszcze do końca tego tygodnia, czy walić czym prędzej talerzówka, to może jeszcze przed orka trochę nasion skielkuje? W sumie miałem ten tydzień jeszcze czekać, bo zapowiadali deszcze, ale widzę, że z tych deszczu zrobiła się mżawka. Dziś koło domu kończyłem, to luks się robiło. Z wierzchu przyschlo, a pod spodem ciut wilgoci, to bardzo ładnie szlo

W tamtym roku opryskałem glifosatem poczekałem te dwa tygodnie zaschł ten perz na żółto a może złoty kolor  , zaorałem i już.

W tym roku coś tam jeden pasek gdzie mocniejszy perz był odbiło i poprawka . Na drugim kawałku czysto . A na trzecim inne chwasty się trzymają chodź w tym roku dużo słabiej jak w tamtym  .

Ale znów w pszenicy jarej perz się wybił niewiem nowa taktyka czy to tak było perz poszedł w kłos i rozsiewa nasiona . 

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Słoma coś tam daję są rozpiski w necie ile daje ale lepiej by ją sprzedać i kupić za nią tanie wapno i napewno lepszy efekt będzie.

Najlepiej to ściąć i posypać wapnem 

Opublikowano
9 minut temu, sebe1033 napisał:

W tamtym roku opryskałem glifosatem poczekałem te dwa tygodnie zaschł ten perz na żółto a może złoty kolor  , zaorałem i już.

W tym roku coś tam jeden pasek gdzie mocniejszy perz był odbiło i poprawka . Na drugim kawałku czysto . A na trzecim inne chwasty się trzymają chodź w tym roku dużo słabiej jak w tamtym  .

Ale znów w pszenicy jarej perz się wybił niewiem nowa taktyka czy to tak było perz poszedł w kłos i rozsiewa nasiona . 

Teraz tego mnóstwo, to będzie wyczyniec polny

Opublikowano

Weż już bajek nie opowiadaj...

2 minuty temu, Strongman napisał:

Ja 3 dni po glifosacie ztalerzowałem perz i zginął ale napewno lepiej poczekać.

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Jak kupowałem kiedyś flex, to w sklepie mówili, że 3-5dni i można wjeżdżać. 

Ale nie o tym -   ~20dni (niecałe) wystarczy Waszym zdaniem w zupełności?

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Agrest napisał:

No serio bo skosiłem zboże  i na następny dzień stalerzowałem i zasiałem poplon ten od zazielania i przychodzi październik i jadę na polę a tam perz wśród poplonu, a wcześniej po skoszeniu nie było widać bo odrazu w pole weszłem i spryskałem ten poplon z perzem glifosatem i 3 dni I orka bo już październik i siać trzeba i jednak ten oprysk go przez 3 dni zatruł i październik zimno i wolniej działa. Tylko był ten mocniejszy nie 360 zresztą wtedy był tani i a co tam mam mieć perz na polu to psiknełem czy się uda czy nie no się udało I naprawdę też się zdziwiłem.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 minut temu, daron64 napisał:

Jak kupowałem kiedyś flex, to w sklepie mówili, że 3-5dni i można wjeżdżać. 

Ale nie o tym -   ~20dni (niecałe) wystarczy Waszym zdaniem w zupełności?

Możesz wjeżdżać spokojnie

Opublikowano
12 minut temu, Gimmeshelter napisał:

Ostatnie dni dobrze grzało a to dużo pomaga, także 20 dni takich co były ostatnio to na pewno będzie dość 

U nas grzało od oprysku dwa razy po kilka dni. W sumie chłodnych/deszczowych było zdecydowanie mniej niż gorących/słonecznych.

7 minut temu, AniaYogi napisał:

Kowalczyk Lubelskie ilością calosamochodowe 24t 1250 Pszenżyto 

Dziś dzwoniła do mnie z lokalnego skuouy, ale nie mam możliwości załadowania na tira. Pytam jaka w ogóle cena, to powiedziała, że oficjalnej nie mają i rozmawialiśmy i cenie jakbym chciał/mógł sprzedać, ale że w drugim lokalnym skupie 1200/t

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ja siałem borwo kilka lat,wymagające pszenzyto.odeszłem od niego bo bizon słabo je wymacał. Probus to nie borwo całkiem inne zboże.

tez mam bizona rekorda czerwonego i tez kiepsko w tym roku z poczatku młocił borwo ale pozniej jak troche przestało to było ok , bo leci troche klosow do zbiornika , a jakie inne teraz siejesz pszenzyto w typie pszennym zamiast borwo ? 

a probus czemu inne niz borwo podobno tez w typie pszennym , i troche wyższe niż borwo , i jeszcze jakie inne roznice są ? bo chce wziasc na kawałek probusa bo swietnie sypał