Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kuzyn znajomego pracuje u obszarnika parotysiecznego, to w oziminy wjechali i zjechali. Gdzieś tylko na najsłabszych kawałkach pokosili. Kuzyn kosił u wujka, to mówił, że pszenżyto jeszcze poszło, ale owies wjechał i wyjechał. 

Jak dziś nie popada, to może jutro spróbujemy wjechać. W piątek w nocy troszkę tylko popadało, wczoraj cały dzień słońce i 20pare stopni. Dziś chłodno, ale od jutra ma być cieplej

Opublikowano
59 minut temu, galan99 napisał:

Skoro taka dyskusja to pytanie do ekspertów uprawy .

jaka odmiana pszenżyta na ziemie gliniaste ? .

Gleby gliniaste – krótka charakterystyka

W przeciwieństwie do gleb piaszczystych, gleby gliniaste są na ogół bardzo żyzne, a tworzące je agregaty ziemne tworzą małe fragmenty, zatrzymują minerały i wodę. Wapń nie jest z nich wymywany, w związku z czym taka gliniasta gleba rzadko staje się kwaśna. Gleby gliniaste mogą mieć wielki potencjał, gdy są prawidłowo obrabiane i obsadzane odpowiednimi uprawami. 

Wyróżniamy takie grupy i rodzaje gleb gliniastych, jak (w kolejności stopnia lekkości): glina piaszczysta, glina piaszczysta pylasta, glina lekka, glina lekka pylasta, glina średnia, glina średnia pylasta, glina ciężka, glina ciężka pylasta, glina bardzo ciężka (kaolinit).

Różne ich kombinacje zapewniają różne właściwości gleby. Twarde grudy gleb gliniastych stają się miękkie i kruche dopiero po zwilżeniu i podsuszeniu. Gleby gliniaste „przebaczają” złe praktyki upraw, ale trudno jest z nimi pracować. Kiedy jest sucho i bezdeszczowo, nie można do nich włożyć narzędzia. Ich skałę macierzystą stanowi charakteryzująca się dużą zwięzłością glina, więc wymagają dobrego spulchniania. Najtwardsze gliny mogą jednak zawierać nawet do 60 różnych minerałów, co jest korzystne dla roślin. Warto więc nauczyć się pracy z ziemią gliniastą, aby wykorzystać ten uprawny magazyn żywienia roślin.

Rotondo, Tadeus

• Like 1
Opublikowano

Ja w tym roku te dwie zasieję. Z pszenicy rezygnuję. Pszenżyto gęstość 73 plon od 6,5 na słabszej glebie do prawie 8 na trójce.

Pszenica na mocnej trójce średnio 5,8 może 6,1t z ha I gęstość 67 max 68. I patrzeć na ziarno nie mogę😤

Opublikowano

@Agrest, zasiej pszenicę ale się nad nią jakoś szczególnie nie spuszczaj. Ja nie wiem jakim cudem przy twoich zadbanych działkach możesz mieć średnią 5-6 ton. W monokulturze bez grzybówki 4,5t nakosisz przy jakimś tam średnim nawożeniu. U mnie tam gdzie obsady nie było, zero mikro, zero nawożenia pod korzeń, tylko 150-160N na wiosnę i 2x grzyb (Prochloraz+ Fenpropidyna, na t2 Praxior 1l), gęstość jakieś 72-74 (ważone 10l w wiaderku z miarką więc może byc jebniecie) 5,5-6t/ha. I jeszcze w ciul perzu na ścierni, bo to dzierżawy. A z wodą biednie, jak nigdy u mnie.

Opublikowano
1 minutę temu, SawekBraczyk napisał:

Ja tam pszenzyta niechce siać bo co mi z tego ze plon fajny a nikt w okolicy kupić niechce a jak już kupi to cena niższa jak pszenica . 

U mnie też ten sam problem jest.

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Kuzyn znajomego pracuje u obszarnika parotysiecznego, to w oziminy wjechali i zjechali. Gdzieś tylko na najsłabszych kawałkach pokosili. Kuzyn kosił u wujka, to mówił, że pszenżyto jeszcze poszło, ale owies wjechał i wyjechał. 

Jak dziś nie popada, to może jutro spróbujemy wjechać. W piątek w nocy troszkę tylko popadało, wczoraj cały dzień słońce i 20pare stopni. Dziś chłodno, ale od jutra ma być cieplej

W piątek o 21 w pszenicę wjechałem to miała 13%, szkoda że potem deszcz popadał i wczoraj też dzień taki mokry trochę. We wtorek pewnie ruszą wszyscy na dobre 

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

Ja w tym roku te dwie zasieję. Z pszenicy rezygnuję. Pszenżyto gęstość 73 plon od 6,5 na słabszej glebie do prawie 8 na trójce.

Pszenica na mocnej trójce średnio 5,8 może 6,1t z ha I gęstość 67 max 68. I patrzeć na ziarno nie mogę😤

Tak mi się zdaje że za dużo azotu się daje że gęstość pszenicy  spada , kurna zeszłym roku też gęstość pszenicy 68 a w tym coś podobnego będzie . Spiekota popada i tak się dzieje sam już nie wiem co jest źle robione .

Opublikowano
12 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Całkiem rezygnujesz z pszenicy?

Zostajesz przy pszenżycie i jęczmieniu oz?

W tym roku tak. 

I chyba jęczmień odpuszczę a grykę i facelię zasieję.

W tym roku każdy sadzi się na jęczmień ozimy więc może być problem z ceną i zbytem.

Pszenica wczorajsza  podeszła pod 7t ale poprzedna działka poniżej 5 i średnią taka se. Może bym nie narzekał gdyby przy tym plonie była jakość.

Przed chwilą, galan99 napisał:

Tak mi się zdaje że za dużo azotu się daje że gęstość pszenicy  spada , kurna zeszłym roku też gęstość pszenicy 68 a w tym coś podobnego będzie . Spiekota popada i tak się dzieje sam już nie wiem co jest źle robione .

U mnie drugi rok z rzędu nietrafiona odmiana - Bosporus.  Jest za późna  I dostała suszą gdzie inne miały już ziarno nalane.

Gość ma ościstą to aż oczy się śmieją do niej. Wcześniejsza o dobre 2 tygodnie, a to jest szmat czasu w okresie suszy i spiekoty.

Opublikowano

U mnie w okolicy z kolei sprawdziły się późne odmiany pszenicy, bo jak one nalewały to akurat skończyły się upały. One mają najlepsze parametry łącznie z glutenem. Te dojrzewające normalnie mają gęstość ponad 80, ale gluten 25 czyli nędza. W ubiegłym roku odwrotnie, było białko i gluten, a gęstość słaba...

Opublikowano

Ten rok odpuszczam na nowości.

Nie mam żadnego zmianowania, zasiać po jęczmieniu czy pszenżycie to od razu miks i na C2 już nie posieję.

Tadeus mi się podoba bo bardzo wcześnie dojrzał i raczej lekki w omłocie.

Rotondo późniejsze i twardzioch że maszyny skrzypią.

Opublikowano

Takie nowości radykalnie odbiegające cechami od standardu też nie muszą być dobre a przede wszystkim mogą mieć większe wymagania rejonizacji uprawy. 

Czasem mogą okazać się niewypałem

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

@daron64 z jakich Ty okolic jesteś ? 

Północ warmińsko - mazurskiego

52 minuty temu, Gimmeshelter napisał:

W piątek o 21 w pszenicę wjechałem to miała 13%, szkoda że potem deszcz popadał i wczoraj też dzień taki mokry trochę. We wtorek pewnie ruszą wszyscy na dobre 

Ja tylko to napisałem i już popadało trochę 🤦 chciałam jutro spróbować, bo kolega we wtorek idzie do roboty i sam musiałbym kosić, a pierwszy wyjazd to nie chce mi się samemu pierniczyc z ustawieniem

Opublikowano

@Agrest mialem tego bosporusa w zeszlym sezonie odmiana typowo paszowa tak jak piszesz ziarno byle jakie nie ma na czym oka zawiesic. Euforia i arkadia w tym roku ziarno ladne grube plon miedzy 5 a 7 t/ha.