Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pszenżyto Carmello skoszone. 5kl ziemi. Ph 5.6-6. Nawozenie pod orke 10-15ton obornika bydlęcego. Pszedsiewnie 100kg poli 6. Azot w dwoch dawkach w sumie 90kilo.jeden raz fungi bez regulacji. Plon 5.2-5.3t/ha. Ziarno ładne grube.

Edytowane przez Szron88
  • Like 1
Opublikowano

Pszenżyto wykoszone. Z 25 ha średnia po m³ 6.2 t. Jestem zadowolony. Odmiany meloman i belcanto. Meloman odrobinę lepiej sypał. 

Opublikowano
7 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Taki wynik mi się podoba. 5t polonu przy nie przesadzonej agrotechnice.

Carmelo ziarno ma kozackie. Masz porównanie do jakiejś innej odmiany?

Miałem kilka odmian w poprzednich latach to wielkością ziarna zawsze wygrywał borowik ale plonem już nie.

Opublikowano

Zmęczone rotondo. Jak przypuszczałem 8,35ha młócone 11,5h po 450zł.

Uciułane około 52t co daje 6,2t z ha. Jest ok przy tych opadach, choć stanowisko dobre bo po łubinie. Dostało 3,5t radkowit premium,  140N, 300 polifoski 6, herbicyd 2x, fungi 2x, micro o siarczan mg 3x. Skracanie raz

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Uciułane około 52t co daje 6,2t z ha. Jest ok przy tych opadach, choć stanowisko dobre bo po łubinie. Dostało 3,5t radkowit premium,  140N, 300 polifoski 6, herbicyd 2x, fungi 2x, micro o siarczan mg 3x. Skracanie raz

U nas też sieją rotondo i zadowoleni 

Jeden minus to ma większą tendencje do porastania

Ja zostaje przy probusie na słabsze ziemię a na te lepsze tadeus

Rezygnuje z belcanto że względu na wysokośc chociaż plon bardzo dobry

Opublikowano

Gdybym to rotondo posiał w tym roku zamiast pszenicy na 3a  to chyba byłaby rewelacja.

Na przyszły rok znowu tadeus i rotondo.

Tylkk część po jęczmieniu ozimym to może być mix

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Gdybym to rotondo posiał w tym roku zamiast pszenicy na 3a  to chyba byłaby rewelacja.

Na przyszły rok znowu tadeus i rotondo.

Tylkk część po jęczmieniu ozimym to może być mix

Dokładnie

Ja też rezygnuje z pszenicy na rzecz pszenżyta

Opublikowano

U mnie Corado siane z kwalifikatu końcem września dało ponad 6t na ha, klasa ziemi głównie 5 i trochę 6. Przedplonem był owies, słoma ścięta. Na jesień 150kg polifoski 6 i 250kg wap magu. Odchwaszczanie jesienne bizonem, wiosna 150 kg zaksanu, oprysk prochloraz i tebu, później mocznik siarczan i humus Activ, następnie kolejny oprysk humusem, na t2 priaxor, coś tam w międzyczasie na robaka. Jestem bardzo zadowolony z tej odmiany. Nic innego na przyszły rok nie będę szukał 

Opublikowano
1 godzinę temu, Szron88 napisał:

Pszenżyto Carmello skoszone. 5kl ziemi. Ph 5.6-6. Nawozenie pod orke 10-15ton obornika bydlęcego. Pszedsiewnie 100kg poli 6. Azot w dwoch dawkach w sumie 90kilo.jeden raz fungi bez regulacji. Plon 5.2-5.3t/ha. Ziarno ładne grube.

Czym robiłeś fungi ?

Dla znawców ile może być pszenżyta w pełnym zbiorniku rekorda ZO58? Tak +/- oczywiście 

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

Jaki zysk przy takim nakładzie?

Opublikowano

A podaj mi cenę sprzedaży🤭

W poniedziałek oferta 110netto.

Azot jeszcze tani, polifoska można rzec bardzo tania. Wapno należy podzielić na 3-4 lata.

Przy sprzedaży dziś myślę że około 3600 - 4000 by wyszło

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał:

Wykoszone dziś Belcanto,  stanowisko też po łubinie, wapno węglanowe przed orką ok 3t/ha, na wiosnę 130kg/ha saletrosanu 26 i 130 kg/ha saletry, polifoski zero, plon 7,36t/ha

Opublikowano

o kurde. masz zdjęcie łanu? aż ciekaw jestem jak na polu wyglądało takie.

Opublikowano
2 godziny temu, marko06060 napisał:

Był jęczmień jary, 4kl ciężka, lepiej zasiać jeczmien ozimy czy pszenzyto?

Po jęczmieniu to raczej pszenżyto 

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

o kurde. masz zdjęcie łanu? aż ciekaw jestem jak na polu wyglądało takie.

To do mnie pytanie?

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Wykoszone dziś Belcanto,  stanowisko też po łubinie, wapno węglanowe przed orką ok 3t/ha, na wiosnę 130kg/ha saletrosanu 26 i 130 kg/ha saletry, polifoski zero, plon 7,36t/ha

No i po ci to pisałeś? Teraz mi przykrość sprawiłeś😜

Ja źle dobrałem odmianę, za dużo 5 i 6 klasy w tych 8ha. Bo na 4 klasie było widać potencjał.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

A podaj mi cenę sprzedaży🤭

W poniedziałek oferta 110netto.

Azot jeszcze tani, polifoska można rzec bardzo tania. Wapno należy podzielić na 3-4 lata.

Przy sprzedaży dziś myślę że około 3600 - 4000 by wyszło

Mam jakieś 3/4 tony z ha przy danym tylko swoim oborniku i wapnie z mikroelementami. Susza zrobiła swoje ale w okolicy podobnie przy dużo lepszej uprawie pszenżyto na dziś 1250 zł. Może na wiosnę będzie droższe.

Opublikowano
38 minut temu, tom1985 napisał:

Dokładnie

Ja też rezygnuje z pszenicy na rzecz pszenżyta

a Ja na odwrót myślę bo u mnie pszenica da więcej niż pszenżyto plonu na lepszych ziemiach a nie mam wagi ale wiadomo ze cięższa a w dodatku droższa

A na słabych glebach znowu najlepiej sprawdził się borowik,nie wiem czy coś lepszego wymyśla bo co biorę to zawsze gorsze niż borowik..

Opublikowano
50 minut temu, malaczarna napisał:

Mam jakieś 3/4 tony z ha przy danym tylko swoim oborniku i wapnie z mikroelementami. Susza zrobiła swoje ale w okolicy podobnie przy dużo lepszej uprawie pszenżyto na dziś 1250 zł. Może na wiosnę będzie droższe.

Jakie wapno stosowałem ? Granulowane jeśli tak to ile na hektar ? 

Opublikowano
krilan06 napisał:

2 godziny temu, marko06060 napisał: Był jęczmień jary, 4kl ciężka, lepiej zasiać jeczmien ozimy czy pszenzyto? Po jęczmieniu to raczej pszenżyto 

chciałem tadeusa ale ma różne opinie i nie wiem na jaką odmianę postawić, jeszcze o pszenicy myślę, ziarno pojdzie dla bydła