Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, soltys48 napisał:

Pomijając ziele to Masz jeszcze mocno zielone

Jeszcze miejscami pylniki na kłosie sa

23 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Zobacz ile u mnie zieleniny w pszenicy . U ciebie czysto tu jest . 

Może na zdjęciu tak wygląda - słaby aparat mam. Generalnie miejscami jest naprawdę tragedia. To co tam w poście wyżej na ostatnim zdjęciu od ścieżki na prawo takie ciemne, to wszystko zielsko ponad zbożem. W innych miejscach różnie. Prawie połowa gdzieś to czysciutko w spodzie, naprawdę dosłownie tylko zboże i gola ziemia, a reszta 🤦

IMG_20220625_181225_copy_1600x900.jpg

IMG_20220625_181407_copy_1600x900.jpg

IMG_20220625_181349_copy_900x1600.jpg

IMG_20220625_181614_copy_900x1600.jpg

Opublikowano

Umnie pierwszy raz od wielu lat nie ma miotły

Na jesieni nie pryskane tylko wiosną axial pak i czyściutko

Te jesienne pryskanie to wyrzucanie piniędzy.

Jęczmień ozimy quelex pak na jesieni i miotły w hvj a miało byc czysto.

Teraz odpuszczam jesienne opryski a wiosna axial pak i PO zielach.

• Haha 2
Opublikowano
47 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Bez jesiennego odchwaszczania można pomarzyć o dobrych plonach 

• Like 3
Opublikowano
54 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Zmień leki

• Like 3
Opublikowano
53 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

E tam takie pitolenie u mnie expert+legato na jesien i czysciutko. Na omijaku 0.5m w jednym miejscu masa miotly,rumianu,fiołka i troche chabra wiec dziala i to bardzo dobrze.

• Like 1
Opublikowano

A ja pryskałem jesienią to trochę miotly wylazło na jednym polu w dołku, ale wiosna co pryskali to są takie pola że las miotly. Jestem zadowolony z odchwaszczania jesiennego tylko co z tego jak zboże wysycha powypalane place pszenżyta, owsy słabe 

Opublikowano

Ale przytuli nie bierą a to najgorszy chwast w zbożu.

Kaźdy ma inne pola inne ziela.

Umnie, miotła, przytulia i chwastnica są najgorsze i najczęściej występujące.

Pszenicę jarą opryskałem fundamentum, potem zajechałem zobaczyć czy ziele schnie a tam zielono od chwastnicy i jeszcze raz oprysk.

A tak by za raz załatwił axialem pakiem ale człowiek myślał ze nie wylizie.

14 minut temu, Michal014d napisał:

E tam takie pitolenie u mnie expert+legato na jesien i czysciutko. Na omijaku 0.5m w jednym miejscu masa miotly,rumianu,fiołka i troche chabra wiec dziala i to bardzo dobrze.

Opublikowano

Większości pryskałem na wiosnę ale odkąd zacząłem robić mixy to tylko na jesieni i spokój w tym roku expert met + dff + tribenuron i czysto nawet od przytuli. Jedynie na mokrym wyskoczyła pojedyncza miotła. 

Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

Pryskalem dwa lata temu bacara i nie zrobiła szału. Zresztą za każdym razem jak robiłem jesienny oprysk, to wiosna bez poprawki się nie obylo

Bacary jakie dawki dawałeś? To sam już nie wiem kiedy pryskać żeby nie poprawiać bo koszty też trzeba liczyć? Wiosną mam już sprawdzone fundamentum+axial mieszam razem i pole czyste w 99%.

Opublikowano
7 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Tylko dwuliścienne do poprawki rozumiem ? U mnie po Expert z Dff to tylko one do poprawki były . 

Wszystko. Co prawda na wiosnę nie było tego dużo, ale jednak na tyle, że bez oprysku bym tego nie zostawił.

2 minuty temu, Andpol napisał:

Bacary jakie dawki dawałeś? To sam już nie wiem kiedy pryskać żeby nie poprawiać bo koszty też trzeba liczyć? Wiosną mam już sprawdzone fundamentum+axial mieszam razem i pole czyste w 99%.

Ja raczej wszystkie środki daje w max dawkach. Axial też nigdy mnie nie zawodził wiosna

Opublikowano
46 minut temu, daron64 napisał:

Pryskalem dwa lata temu bacara i nie zrobiła szału. Zresztą za każdym razem jak robiłem jesienny oprysk, to wiosna bez poprawki się nie obylo

U ciebie ekstremalne warunki. Albo płynie i stoi woda, albo spękana skała. Z tych spękań zawsze coś skielkuje.

Tak jak I spod grudy nierozbitej gliny i raczej z poprawką trzeba się liczyć

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Ale przytuli nie bierą a to najgorszy chwast w zbożu.

Kaźdy ma inne pola inne ziela.

Umnie, miotła, przytulia i chwastnica są najgorsze i najczęściej występujące.

Pszenicę jarą opryskałem fundamentum, potem zajechałem zobaczyć czy ziele schnie a tam zielono od chwastnicy i jeszcze raz oprysk.

A tak by za raz załatwił axialem pakiem ale człowiek myślał ze nie wylizie.

Tania poprawka fluoksypyrem i po problemie ani nie zatrzyma zboża ani nic w przeciwieństwie do wiosennego odchwaszczania

Edytowane przez Kubawww