Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 godzin temu, Agrest napisał:

Wszystko można  jak jest woda. Bez wody można się zwijać. 

To co obecnie dzieje się z pogodą to głowa mała by ogarnąć. Grady bardziej obfite jak śnieżyce zimą. Chmury potężne, a potrafią kropli wody nie puścić, wichury o nie  nienotowanej sile...

Środowe deszcze odwołane. Żeby choć z 5mm spadło spokojnego deszczu to podtrzyma nadzieje

No u mnie z wodą bieda , bo kopalnia osusza skutecznie 

Opublikowano
Agrest napisał:

Pole sąsiada, gleba mocna 3a ,zasiane w dużej obsadzie. 0 nawożenia, zero ochrony, 0 herbicydu. Wygląda naprawdę dobrze, żeby nie powiedzieć rewelacyjnie w stosunku do poniesionych nakładów

aż nie chce mi się wierzyć 😯... co dobra ziemia to dobra ziemia

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

aż nie chce mi się wierzyć 😯... co dobra ziemia to dobra ziemia

Stanowisko po gryce raczej też pomogło

Opublikowano

Nie bez znaczenia jest też gęstość siewu. Jeśli to była osłonową to pewnie zasiałem dużo mniej jak w czystym siewie. 

Wszyscy wiemy jak wygląda roślina mająca przestrzeń do życia 

Opublikowano
17 godzin temu, GRZES1545 napisał:

To jak na 500kg saletry I wszystko na tip top robiłeś to mało sypneła🤔 ja u siebie nie przekraczam 300kg saletry. Odżywek nie daję w tym roku, wcześniej przeważnie raz siarczan I mocznik dawałem.

No widzisz , tu ludzie mają racje u nas są inne ziemie a są osoby co ładne lata po wojnie mieszkały na ziemiach odzyskanych , u nas 3 kl to glina ale takie iły jak pada to woda na wierzchu stoi a jak susza to robi się beton . Musi być idealny rozkład opadu ,nie za dużo i nie susza , to wtedy tak jak na samouka dwa razy udało mi się zgarnąć 8 ton pszenicy 

Siew też musi być gęstszy 

9 godzin temu, Agrest napisał:

Pole sąsiada, gleba mocna 3a ,zasiane w dużej obsadzie. 0 nawożenia, zero ochrony, 0 herbicydu.

Wygląda naprawdę dobrze, żeby nie powiedzieć rewelacyjnie w stosunku do poniesionych nakładów

Choć 300kg saletry pewnie z nawiązką by się zwróciło

20220606_183157_resized.jpg

O proszę widać różnicę tu musi być ziemia , u nas z nawozem ciężko takie znaleźć ...

Opublikowano
19 minut temu, KrisKristof napisał:

Czy można pryskać fungicydem pszenzyto jeśli jeszcze jest w fazie kwitnienia ? 

sa dwa uda, albo sie udo albo się nie udo. A tak poważnie to zależy podobno czy pszenżyto jest typu żytniego czy pszenicznego, jeśli żytniego to nie można. Ja w żadnym bym nie ryzykował

Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

Tadeus wciąż kwitnie

20220607_180453.jpg

Byłem ostatnio i oglądałem te "wystrzelone" kłosy w tadeus, u mnie wygląda to tak, że z głównego pędu jest wysoki, a z rozkrzewień są te niższe. Zastanawiające jest też to, że nie wszędzie jest takie samo nasilenie tych "wystrzelonych" kłosów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

A kiedy chcesz lecieć jak kombajn silnik będzie rozgrzewał?

Nie jak będzie silnik grzał tylko teraz w sobotę czyli 11 czerwca. Więc do żniw jeszcze ponad 5 tygodni 

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

Kwitnienie to ma zayebiste 

Piękne i malownicze. I wyjątkowa przyjemna woń

1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Byłem ostatnio i oglądałem te "wystrzelone" kłosy w tadeus, u mnie wygląda to tak, że z głównego pędu jest wysoki, a z rozkrzewień są te niższe. Zastanawiające jest też to, że nie wszędzie jest takie samo nasilenie tych "wystrzelonych" kłosów.

Zmienność glebowa. Gdzie bardziej sucho to zaczynał pewnie redukować, ale w sądnym okresie mógł dostać wodę i jednak pòźne kłosy wystrzeliły.

U mnie ewidentnie są dwie odmiany.

1 godzinę temu, Desperado napisał:

Łoo panie ze 12 tun  jak nic.

Mało, myślę że nawet fafnaście będzie🤭

Ogólnie wydaje się dość słaba obsada.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Tadeus wciąż kwitnie

20220607_180453.jpg

No kuźwa brawo Ty 👏👍 płaczku  🤭

6 minut temu, Agrest napisał:

. I wyjątkowa przyjemna woń

🤭

Jeszcze lepsza jakby bąka puścił 🤔

Opublikowano

A jest tu jakaś rewelacja?

Jeśli mtn nadrobi to jeszcze szans na plon jest bo to 3a, ale obsada ciut niska mi się wydaje.

Opublikowano
39 minut temu, Agrest napisał:

Piękne i malownicze. I wyjątkowa przyjemna woń

Zmienność glebowa. Gdzie bardziej sucho to zaczynał pewnie redukować, ale w sądnym okresie mógł dostać wodę i jednak pòźne kłosy wystrzeliły.

U mnie ewidentnie są dwie odmiany.

Mało, myślę że nawet fafnaście będzie🤭

Ogólnie wydaje się dość słaba obsada.

Też tak myślałem że fefnaście, ale profilaktycznie żem stanął na 12.   :P

47 minut temu, Romanzio napisał:

Nie jak będzie silnik grzał tylko teraz w sobotę czyli 11 czerwca. Więc do żniw jeszcze ponad 5 tygodni 

No więc po co pytanie czy jest sens?