Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, sebe1033 napisał:

Znaczy tak brona wirnikowa to super robi robotę w glinie i tyle może i ile jeszcze . Tak w dobrej glebie pulchnej to zbytek . W piachu tym bardziej . Ale bardzo dobrą robotę robi w jesienną orkę odrazu po orce . Podpatrzałem w okolicy i się sprawdza ta metoda ile czasu zaoszczędzone bo przed nie trzeba latać z bronami . A kiedyś to się 7211 samym siewnikiem po bronach siało a z czasem to po agregacie .

A o kamieniach to nie wspominaj mam tyle że ja pier... Niby co roku zbierane a dalej co rok tyle samo do zbierania.

Ale brona się nie boi kamieni małe to nie poczuje większe jak  bochenek chleba przerzuca . Tylko że ja mam sprzęgło na wałku jakby co i raz tylko zadziałało na pniaku . Bo głazy co są w ziemi to cała się na nich podniesie 

Hmm jaki kolor końcówek i czemu takie Stosujesz ? Po oprysku odrazu liście powinny być mokre lub zroszone , po jakimś czasie roślina to wchłonie np jak pojedziesz wkoło czy na koniec pola i spowrotem .

Ale przy pryskaniu jak się Zatrzymasz musi być ta wilgoć na liściach.

Przy drobnokroplistym mogło być za gorąca i zanim ta mgła opadła na.liście wyparowała . 

Żółte drobnokropliste opryskiwacz biardzki, pryskane było po 20 już ciemno było prawie to raczej nie wyparowało a jakby się odbiło od liścia bardziej może. Chyba wydaje mi się, że przez susze rośliny wytworzyły wosk ochronny na liściach i kropla przez to mogła się odbić od liścia

Opublikowano
3 minuty temu, cotamjaktam napisał:

Żółte drobnokropliste opryskiwacz biardzki, pryskane było po 20 już ciemno było prawie to raczej nie wyparowało a jakby się odbiło od liścia bardziej może. Chyba wydaje mi się, że przez susze rośliny wytworzyły wosk ochronny na liściach i kropla przez to mogła się odbić od liścia

O tej porze roku występuje zjawisko prądów wstępnych czy jakoś tak.

Temperatura powietrza spada, temperatura łanu jest wyższa, wskutek czego wytwarzają się prądy powietrza od ziemi ku górze. Im drobniejsze kropla tym ryzyko zniesienia oprysku jest większe. Mogło być tak że mgła oprysku została przetransportowana kilka pół dalej. 

Ale powinieneś zauważyć czy nie znosi Ci oprysku.

W każdym razie czasem w totalnie bezwietrzny wieczór można się przejechać na zabiegu.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

O tej porze roku występuje zjawisko prądów wstępnych czy jakoś tak.

Temperatura powietrza spada, temperatura łanu jest wyższa, wskutek czego wytwarzają się prądy powietrza od ziemi ku górze. Im drobniejsze kropla tym ryzyko zniesienia oprysku jest większe. Mogło być tak że mgła oprysku została przetransportowana kilka pół dalej. 

Ale powinieneś zauważyć czy nie znosi Ci oprysku.

W każdym razie czasem w totalnie bezwietrzny wieczór można się przejechać na zabiegu.

Lekki wiatr był i mgiełka sobie szła po polu, ale starałem się pryskać jak najniżej nawet 15-20 cm nad łanem, mam nadzieję że opadła na moim polu i coś z tego oprysku zostało, najważniejsze że główny cel zniszczenia skrzypionki się udał bo na następny dzień już jej nie umiałem znaleźć na polu 

Opublikowano

Pewnie będzie dobrze, ale właśnie płaskostrumieniowki żółte mogą czasem zawieść.

Niebieskie już dają większą, cięższą kroplę

Opublikowano

Dziś patrzę a sąsiad nowym johnem direm już z 4 dawką leci nie patrzy że SUSZA i zero deszczu
 , pewnie wziął dopłaty do nawozów to sypie bo w końcu najlepszy we wsi , ale trzeba powiedzieć że w końcu pszenżyto mu ruszyło !

IMG_20220314_113104.jpg

IMG_20220512_190528.jpg

IMG_20220512_190611.jpg

Opublikowano

To jest ch*j, ja mam sąsiada co pod owies poszlo kupę gnoju w kwietniu, wapna i npku ta gleba nie widziała nigdy a ziemia to typowy piach, pod korze  wiadomo nic, uprawa taka ze po tym gnoju orka, talerzowka, agregat,siew, bronowanie wzdłuż i poprzek, a teraz od tygodnia już 3 raz leci z saletrą, dodam, że u nas wilgoci nie ma nawet deka... 

Opublikowano
1 minutę temu, tytanowyJanusz napisał:

Wstrzymał bym się i z grzybówką i z odżywką. Potem ogarnął bym to w jednym przejeździe

Ale u mnie deszczu nie zapowiadaja jeszcze z 2tygodnie  czyli nie będzie jeszcze gorzej jak zrobię zabieg później ? 

Opublikowano
12 godzin temu, cotamjaktam napisał:

12 godzin temu, cotamjaktam napisał:

Lekki wiatr był i mgiełka sobie szła po polu, ale starałem się pryskać jak najniżej nawet 15-20 cm nad łanem, mam nadzieję że opadła na moim polu i coś z tego oprysku zostało, najważniejsze że główny cel zniszczenia skrzypionki się udał bo na następny dzień już jej nie umiałem znaleźć na polu 

Zmień na niebieskie , a z tą mgłą po żółtych jest jak @Agrest pisze prądy powietrza zawirowania i poszło , być może liście nawet nie poczuły a mgiełka łatwo odparowuje , ale jak widać skrzypionki zagazowało .

To już wylęgły się ?

A przy okazji macie już przed samym kłoszeniem pszenżyto czy po po że już T2 będzie ??

Opublikowano

Tak łażę po podlanym Tadeusie, a tu o. A reszta dopiero nieśmiało flagę wysuwa. Tu sięga za łydkę - na pewno się nie powali. U mnie żadnego T2 nie będzie i nie będzie niczego jak tak dalej będzie.

IMG_20220513_tadeus.jpg

Opublikowano (edytowane)

A mówią że przysłowia to zabobon , a tu proszę na 15 święta Zofija kłosy rozwija ! pszenżyto Tadeus na  słabszej działce 😀 cieszy taki widok.

IMG_20210521_190405.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
12 godzin temu, sebe1033 napisał:

Zmień na niebieskie , a z tą mgłą po żółtych jest jak @Agrest pisze prądy powietrza zawirowania i poszło , być może liście nawet nie poczuły a mgiełka łatwo odparowuje , ale jak widać skrzypionki zagazowało .

To już wylęgły się ?

A przy okazji macie już przed samym kłoszeniem pszenżyto czy po po że już T2 będzie ??

Nie wylęgły się, ale było ich  tak dużo, że nie dało się patrzeć na liście strasznie pocięte były

Opublikowano

Panowie pszenzyto odmiana meloman 30 kwietnia poszło tylko 0.2 medaxu+ t1 1l delaro jakoś nie widziało mi się za bardzo mocne i nie dawałem więcej.. 150 n + gnojowica jesienią mogę mu coś dorzucić teraz? bo wydaje mi się że może nie ustac ale znowu z 2 strony jest już lekko sucho i prognozy dopiero pod koniec następnego tyg mowia o jakimkolwiek deszczu.. z góry dzięki za poradę.

Screenshot_20220513-214048_Gallery.jpg

Opublikowano

no po zdjeciu to ciezko ocenic jaka faza, jesli cos pomiedzy podflaga a flaga to bym jechał z moddusem bo akurat Meloman to odmiana dosyc wysoka i lubi pierdyknąć, ja w tamtym roku miałem taki sam dylemat i niestety nie ustał.

Opublikowano

A jak Tadeus jest wysoki? Bo nawożenie dalem jak wyżej i tylko 0.3 Moddus z obawy o suszę bo gleba V klasa. Wygląda jak ten meloman na zdjęciu. Jechać czymś czy odpuścić?