Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Agrest napisał:

Zrobiony lekko spóźniony zabieg na pszenżytach.

Duett na start 110%dawki, cyflux 0,15l, siarczan mg 10kg, florovit 7l, i R1 Windsar 0,5l.

Zostało ewentualne T2 i insekty  i czekamy na żniwa.

Dziś zobaczone chrząszcze skrzypionki. Pole dalekie i nie było jak na nie zareagować

20220427_115717.jpg

20220427_121256_resized.jpg

Rotondo? Czemu postawiłeś na zabezpieczającego cyfluxa? 0.4L fenpropidyny wykosiło by mączniaka aż miło. Strategia regulacji widzę taka sama jak u mnie w zeszłym roku, raz a porządnie i po sprawie. Aa tą skrzypionke trzeba obserwować bo do flagi jeszcze daleko a one rżeć będą

Opublikowano

Działa zapobiegawczo i interwencyjnie to chyba da radę.

Tak rotondo.

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Mak polny 

Np mustang forte 

Kolego mogę zastosować axial komplett pak ja mam 2 kolanko i widoczne 3 ? Roawialem z gościem z syngenty i że może uszkodzić rośliny i kłos  masz jakieś doświadczenia? 

4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

W tamtym roku pszenicę jarą pryskałem jak już miała kłoski, ziele uschło a pszenicy nie skosił bo woda stała. Nic sie pszenicy nie stało.

Nie uszkodziło kłosa ? Nie miałeś pustych pieterek ?

Opublikowano
6 minut temu, damianos95 napisał:

Nie że nie stosować a że mogą być negatywne skutki 

Nie że nie stosować a że mogą być negatywne skutki 

Nie wiem. Czytać etykietę.

Ale szukasz usprawiedliwienia. Tak samo skakać można z dachu, najwyżej potem z nogą w gipsie chodzić😉

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Mak polny 

Np mustang forte 

A swoją drogą, fluroksypyr zwalczymy mak?

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Chyba nie.

Tribenuron na maka 

Do jakiej fazy bezpieczny?

Opublikowano

Działka 1ha i ok 20 ar takie cuda jesienią dałem kredy 500kg i 3 tony węglanu wapnia oraz NPK i oprysk od ziela. Wiosna 150 saletrosan i 200kg saletra amonowa, jeszcze kwasota że takie paski żółte? Na dniach mam robić t1 wirtuozem dodać siarczan magnezu i odżywki czy już w tych miejscach pozamiatane? 

IMG_20220427_185129.jpg

IMG_20220427_132924.jpg

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Kubawww napisał:

Sam axial ma przecież rejestracje chyba do flagowego, a to winettou z paka to nei jest czasem tribenuron który też ma spory zakres pod inna nazwa?

Axial ma do flagowego i substancje pinoksaden 50g a ten axial komplett ma pinoksaden 45g i 5g florasulam 

Nie wiem co to ten florasulam i ile może szkody narobic 

Winettou to pisze że do 3 kolanka więc tu na spokojnie

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
Dnia 25.04.2022 o 19:45, Agrest napisał:

Tadeus.

Bujnął się przez ostatnie 2dni.

Kolanko uciekło. Dziś podlało 6mm burzowego deszczu.

Zdrowy na razie. Rotondo ma już mączniaka, po mimo że po łubinie.

20220425_184353.jpg

20220425_184942.jpg

Piękne 👍 brawo Ty 👏 Sławek 

A ja chyba odpuszczę na chwasty w tym roku , gdzie nie gdzie fiołek , miotła i chaber , tragedii nie ma a szkoda tylko jeździć i gnieść zboże 

Opublikowano
Przed chwilą, damianos95 napisał:

Axial ma do flagowego i substancje pinoksaden 50g a ten axial komplett ma pinoksaden 45g i 5g florasulam 

Nie wiem co to ten florasulam i ile może szkody narobic 

Winettou to pisze że do 3 kolanka więc tu na spokojnie

Nie wiem jak z pszenżytem, ale przy liściu flagowym użyłem axial komplett bez winettou w pszenicy, do zniszczenia miotły na obrzeżach pola i luźno, nic pszenicy nie było, a miotła kaput. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932bis napisał:

Piękne 👍 brawo Ty 👏 Sławek 

A ja chyba odpuszczę na chwasty w tym roku , gdzie nie gdzie fiołek , miotła i chaber , tragedii nie ma a szkoda tylko jeździć i gnieść zboże 

A z grzybowka nie będziesz jeździł ? 

Jak masz chaber i miotle to bym nie odpuszczał bo zawali ci całe pole jak mi 5 lat temu 

Opublikowano
34 minuty temu, sadownik12 napisał:

Do jakiej fazy bezpieczny?

Każdy producent ma różne rejestrację, ale chyba i na flagowy nie szkodzi.

35 minut temu, Mariu napisał:

Działka 1ha i ok 20 ar takie cuda jesienią dałem kredy 500kg i 3 tony węglanu wapnia oraz NPK i oprysk od ziela. Wiosna 150 saletrosan i 200kg saletra amonowa, jeszcze kwasota że takie paski żółte? Na dniach mam robić t1 wirtuozem dodać siarczan magnezu i odżywki czy już w tych miejscach pozamiatane? 

IMG_20220427_185129.jpg

IMG_20220427_132924.jpg

Kwas może być, ale zawsze dla mnie pierwszym winowajcą jest brak magnezu.

Opublikowano
9 minut temu, damianos95 napisał:

A z grzybowka nie będziesz jeździł ? 

Jak masz chaber i miotle to bym nie odpuszczał bo zawali ci całe pole jak mi 5 lat temu 

Chyba nie będe dawać grzybówki , bo nawóz i tak ograniczam w tym sezonie, swój kombajn jest to jakoś się stłucze te chwasty 

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932bis napisał:

Chyba nie będe dawać grzybówki , bo nawóz i tak ograniczam w tym sezonie, swój kombajn jest to jakoś się stłucze te chwasty 

no dziwne masz pomysły. jakoś tak pod prąd kroczysz..

Opublikowano

Biznes na złomie robi to i gospodarkę olewa🤭

Ja z kolei w tym roku najbardziej do zbóż się przykładam