Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wjeżdżać z regulacją w takie pszenżyto? Są rośliny gdzie kolanka jest na wysokości 1 cm a są też takie gdzie dopiero się pojawia (ziemia od lekkiej do ciężkiej). Planuję Medax Maxa w dawce 0,35 l/ha + mikro

Jutro ma być w dzień 15 na plusie w nocy spadek do 4 ewentualnie czwartek 18 w dzień i w nocy spadek do 9

Fotki

IMG20220411085118-min.jpg

IMG20220411085327-min.jpg

IMG20220411085624-min.jpg

IMG20220411123916-min.jpg

IMG20220411132756-min.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, damianos95 napisał:

Na moje oko to też nie miotełka albo wyczyniec polny albo ewentualnie stokłosa ale bardziej byłbym za wyczyncem tym bardziej że to cholera two często przetrwa po oprysku i czasami trudno to zwalczyć 

Czym pryskales ze nie wzięło ??

Nie zbyt zimna noc masz 2 stopnie na 2 metrach przy ziemi przymrozek nie zadziała na chwasty 

Po 2 ja mam źle wspomnienia z huzarem na różnych polach i 2 lata z rzędu  w tamtym roku brakło mi axial i opryskalem kawałek huzarem nie wziol wcale miotły a haber częściowo tylko 

A myślisz że jutro można jechać? Mają byc 2 ciepłe noce niby a później przymrozek. 

Opublikowano
logan3512 napisał:

Ja bym nie skracał na razie nie wygląda na taki aby miało polegnąć krótkie grube niezbyt ciemne

jest jeszcze przed na. Na jednym zdjęcie gdzie takie słabe jest to przez to że to dołek i stała tam woda

Opublikowano
4 godziny temu, Romanzio napisał:

A myślisz że jutro można jechać? Mają byc 2 ciepłe noce niby a później przymrozek. 

Trudno mi doradzić nie wiem jak duże masz chwasty ja bynajmniej czekam aby było dobrze musi być 5 dni ładnej pogody bez przymrozków po 20 ma być ładnie ciepło po 18-20st w dzień i 6-9 w nocy

Chodź ztym huzarem to nie wiem jak pisałem w tamtym roku pogoda idealna a i tak nie wzięło połowy chwastów 

• Like 1
Opublikowano

Pszenzyto orinko coś słabo się zbiera lekko fioletowe końcówki.  Dostało około 200kg saletry zaksan około 4 tygodnie temu niestety dopiero w tamtym tygodniu przyszedł deszcz. Sypać drugą dawkę przed najbliższym deszczem? 

20220412_184218.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, lukasz067 napisał:

Pszenzyto orinko coś słabo się zbiera lekko fioletowe końcówki.  Dostało około 200kg saletry zaksan około 4 tygodnie temu niestety dopiero w tamtym tygodniu przyszedł deszcz. Sypać drugą dawkę przed najbliższym deszczem? 

20220412_184218.jpg

nawet się nie pytaj,  tylko jutro rozsiewacz zapinaj i w pole , na N2 jutro i pojutrze najlepsza pora bo w piątek jest szansa na odrobinę deszczu !

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, k16mk napisał:

nawet się nie pytaj,  tylko jutro rozsiewacz zapinaj i w pole , na N2 jutro i pojutrze najlepsza pora bo w piątek jest szansa na odrobinę deszczu !

Tu coś chyba z ph, a nie azot

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Mój Probus, w czwartek dostał N2 po czym spadł deszczyk i ładnie wsiąkło. Jak myślicie wjeżdżać już z T1 i regulacją ? Widać już mącznika na nim a mam w tym tygodniu fajne okienko pogodowe a kolejne dopiero w maju jak z długoterminówki widzę.

IMG_20220213_225533.jpg

IMG_20220213_225535.jpg

IMG_20220213_225539.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Rotondo,po tych śniegach deszczu i sloncu ruszyło troche. Chyba tragedii nie ma

20220412_182404.jpg

Denerwuje mnie jedno w Rotondo strasznie długo leży na ziemi tzn inne odmiany idą w górę a on na końcu

Opublikowano

To zasiejcie sobie gringo. To się ściele po ziemi dopiero. W pierwszym roku jak je miałem, to myślałem że przesadziłem z mieszaniem środków. Wszystko już powstawało, super żywo wyglądało, a gringo leżało plackiem. 

Opublikowano (edytowane)

Miałem przed rotondem gringo to one podobne są choć u mnie lepiej krzewiło się Rotondo i lepiej sypało. W tym roku mam trismarta probusa i trochę claudiusa ale to spory kawałek od domu

Edytowane przez logan3512
Opublikowano
7 godzin temu, daron64 napisał:

To zasiejcie sobie gringo. To się ściele po ziemi dopiero. W pierwszym roku jak je miałem, to myślałem że przesadziłem z mieszaniem środków. Wszystko już powstawało, super żywo wyglądało, a gringo leżało plackiem. 

A w jakim to typie? Bo mi zalezy bardziej na pszennym dlatego te rotondo posiałem. W skupie inaczej patrzą bo jak w typie zytnim to zaraz zyta sporo sie trafia i krecą nosem. Fakt rotondo lezy dlugo na ziemi ale dla mnie wystarczy

Opublikowano

Tylko u mnie Rotondo tak słabo się budzi czy to ogólny problem? Chciałem po świętach odchwaścić Axial KP. ale nie wiem czy już mogę w to wjechać, jaka to bedzie faza BBCH???

20220413_124908.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

skoro zależy Ci na pszennym typie ziarna to spróbuj Carmelo, ziarno zupełnie jak w pszenicy i do tego udaje się na słabej ziemi

W tym roku posieje napewno. 

Opublikowano
Janeczko napisał:

A jakieś porównanie Carmelo do Rotondo ? Ktos może miał dwie odmiany 

miałem Rotondo i Carmelo tylko że nie w tym samym roku, ale tak czy siak Rotondo siane na V klasie totalna klapa. ze swojej strony mogę polecić Borowika, Melomana, Salto