Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, k16mk napisał:

stopił się śnieg i mała inspekcja na polu , pierwsze 2 zdjęcia pszenżyto Corado siane w ilości 60 kg/h na razie jakoś słabo rośnie cieńkie takie czyżby przereklamowane a miałem na niego ochotę na przyszły rok , natomiast 3i 4 zdjęcie pszenżyto Tadeus siane 80 kg/h i tu jak w zeszłym roku dla mnie rewelacja , grube pędy ,szerokie liście ,ciemno zielone i widać że chce rosnąć !

macie te odmiany jakieś spostrzeżenia ?

Corado nie miałem i raczej nie zamierzam, a Tadeusa pierwszy raz posiałem i jak do tej pory wygląda ładnie i oby tak dotrwało do wiosny

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

W połowie lutego może rozsieje jak będzie pogoda. Zobaczymy co to będzie. 

Niby optymalnie. Ale znając swoje gleby i mając doświadczenia z ubiegłego roku trzymaj rękę na pulsie.

Na razie to cały czas -3 do +5. Na bagnistym usiądziesz.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

To będzie raczej stokłosa. Olbrzymia presja jest ostatnio. U mnie już  a każdym polu występuje. Walczę tylko mechanicznie poprzez płytką uprawkę pożniwną.

Nawozy - początkiem tygodnia jeden siał kizeryt.

Ja dziś na 20ha fozsiałdm superfosfat. Zimy nie widać i szans na dobry wjazd w pole też nie, więc zrobiłem. Jeszcze we wtorek ma być zmarznięte.

A sól podałem w grudniu bo miałem podpięty rozsiewacz bo w porzeczkach sypałem

Pojawiła się pierwszy raz jak ściernisko był rund up i orka na jesień. Zawsze była podorywka.

Na innym polu kombajn gdzieś Rozsiał

Opublikowano

Ty świętokrzyskie?

Ja zabogsciłem się w Bielinach w to złoto. Kupiłem tam parę lat temu Grenado z tym dobrem🤭

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Niby optymalnie. Ale znając swoje gleby i mając doświadczenia z ubiegłego roku trzymaj rękę na pulsie.

Na razie to cały czas -3 do +5. Na bagnistym usiądziesz.

Mam nadzieję że trochę mrozu będzie, aby tylko ursus odpalił🤦‍♂️ 

Pamiętam co się w tamtym roku działo. 

Azot podam mniej więcej w tym samym czasie co będę jare siał. Może kolein nie narobię w tym roku. Albo blizniaki do c360 założę na ten rok 🤔

Opublikowano

Ja to chyba nawet opóźnię azot bo rozkrzewienia ok. Może coś przytnę na dawce.

Opublikowano

Ja podalem testowo jesienią po 100kg/ha saletry. Pierwsza dawkę jesienną opóźnie ile się da, ale dam ze 300 kg saletry. Zobaczymy. Na drugi sezon mocznik z inhibitorem jesienią będę testował.

Opublikowano

Lepsza druga opcja jesienna , ale jak Ci Tuz zbędny to siej owies , w tamtym roku na nowym kawałku tak zrobiłem gruber i orka jak tylko się dało w pole wjechać , tyle że perz to nie popuścił ...

Opublikowano (edytowane)

Owies tak średnio po orce, chyba że wody nie braknie.

A może motylek na dopłatę i jesienią pszenżyto?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Akurat miałem dwie działki nowe na jednej posiałem owies i sypał ciut lepiej jak pszenica jara (ta to z racji pH i perzu siadła) .

Tylko orkę robiłem jak tylko dało się w pole wjechać nie pamiętam dwa tygodnie czy może miesiąc przed siewem. 

Nawet teraz jakby mróz dowalił w pole bym pojechał , bo bez to nie ma po co 

Opublikowano
56 minut temu, Agrest napisał:

Ty świętokrzyskie?

Ja zabogsciłem się w Bielinach w to złoto. Kupiłem tam parę lat temu Grenado z tym dobrem🤭

Tak świętokrzyskie. Co prawda do Bielin mam 60/70 km Miałem dziewczyne z tamtych okolic

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Mam parę ha kilkudziesięcioletniego tuzu do zlikwidowania i nie wiem czy ruszać od razu wiosna z orka i dać owies, czy na jesieni pszenżyto. Chyba pierwsza opcja lepsza?

Jak masz orać to lepiej jak najszybciej. W zielonym ładzie tuzy będą się liczyły z 2018, ciekawe czy nie będziesz musiał odsiewać.

Opublikowano
2 godziny temu, sebe1033 napisał:

Lepsza druga opcja jesienna , ale jak Ci Tuz zbędny to siej owies , w tamtym roku na nowym kawałku tak zrobiłem gruber i orka jak tylko się dało w pole wjechać , tyle że perz to nie popuścił ...

Tuz mi właśnie zbędny. Program mi się w marcu kończy i chciałem się pozbyć jak najwięcej traw.

2 godziny temu, Agrest napisał:

Owies tak średnio po orce, chyba że wody nie braknie.

A może motylek na dopłatę i jesienią pszenżyto?

A czemu słabo? Co do wody, to wrzucalem zdjęcia jak wyglądają moje pola. Czego jak czego, ale akurat wilgoci im nie brakuje. Obecnie nas zalewa dosłownie. Ostatni raz to z paręnaście lat temu tyle wody było.

5 minut temu, HANK napisał:

Jak masz orać to lepiej jak najszybciej. W zielonym ładzie tuzy będą się liczyły z 2018, ciekawe czy nie będziesz musiał odsiewać.

Jak mnie to wk***ia wszystko. Mam w gospodarce tuzy do ornych 15/15 (mniej więcej). W tym roku myślę, że całkowicie zejdziemy już z bydła, no i na ch*j mi 15 ha tuzow? Co ja mam niby z tym sobie zrobić? 

• Like 1
Opublikowano

w 2020 jesienią zaorałem 5 ha i też może być do odsiania. Ciekawe czy mogę kupić 5ha tuzów gdzieś na bagnach zamiast odsiewać i to by przeszło? Chodzi tylko o to żeby we wniosku powierzchnia TUZ się zgadzała?

Opublikowano
14 godzin temu, Agrest napisał:

Ja to chyba nawet opóźnię azot bo rozkrzewienia ok. Może coś przytnę na dawce.

W zeszłym roku siałem rotondo pierwszy raz ogólnie pszenżyto. Jeszcze obsada zdaje sie 270szt/m. Na jesień pokrzewiło sie mega po 6 rozkrzewień w góre. Na wiosne saletrosan coś pod 200kg/ha i druga dawka zaksan 200kg/ha. Plon rewelacja jak na pierwszy rok z pszenżytem.

Opublikowano

U mnie około 250szt. Stanowisko po łubinie i widać że po części już z tego korzysta. Więc na pewno dostanie mniej azotu jak na innych stanowiskach.

Odmiana na lepsze stanowiska i ponoć do bicia rekordów tylko szybko kiełkuje w kłosie 

Ja też pierwszy raz ją zakupiłem.

Jak wypali to zrezygnuję chyba z pszenic.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

U mnie około 250szt. Stanowisko po łubinie i widać że po części już z tego korzysta. Więc na pewno dostanie mniej azotu jak na innych stanowiskach.

Odmiana na lepsze stanowiska i ponoć do bicia rekordów tylko szybko kiełkuje w kłosie 

Ja też pierwszy raz ją zakupiłem.

Jak wypali to zrezygnuję chyba z pszenic.

Nie głupi pomysł, może  i ja z pszenic zrezygnyję, tylko nie wiem czy na kukurydzę czy na Pszenżyto 🤔

Co do łąk to mam u siebie dość  mokre łąki wodą  długo stoi bo też  bym wybrał.

Opublikowano

W zeszłym roku miałem 13ha. W tym tak mi wypadło po kawałku że mam 26ha. Na przyszły rok zobacze jak będzie. Zliczyć wszystko to nie wiele taniej to wyjdzie od pszenicy. Bo tyle co azotu pójdzie troche mniej, reszta agrotechniki jak pod pszenice przynajmiej u mnie. Kwestia później ceny ale zazwyczaj jest tańsze średnio o 80zł od pszenicy. W dzisiejszych czasach już chyba nie ma w rolnictwie pojęcia ,,bez kosztów" jak to u nas nie jeden gada.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, koniu napisał:

W zeszłym roku miałem 13ha. W tym tak mi wypadło po kawałku że mam 26ha. Na przyszły rok zobacze jak będzie. Zliczyć wszystko to nie wiele taniej to wyjdzie od pszenicy. Bo tyle co azotu pójdzie troche mniej, reszta agrotechniki jak pod pszenice przynajmiej u mnie. Kwestia później ceny ale zazwyczaj jest tańsze średnio o 80zł od pszenicy. W dzisiejszych czasach już chyba nie ma w rolnictwie pojęcia ,,bez kosztów" jak to u nas nie jeden gada.

W ubiegłym sezonie gdybym miał sane pszenżyto to bym wszedł o niebo lepiej.pszenica mi najpierw podmokła potem przypaliło i z bieda 5 ton na najlepszych kawałkach.pszenzyto 7,5 -8 ton

Edytowane przez VonVegans
Opublikowano

I u mnie w tym roku pszenżyto najlepiej. Dało 7,1t po 1130netto

Pszenica 5,5t po 1260netto.

Nakłady te same, zysk z pszenżyta większy o 1tys zł