Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na takim materiale siewnym Orinoko to tylko popłynąć można.

Przy 350szt trzeba wysiać 215kg a to prawie 500zł. Masakra.

Opublikowano

48 a 54 to duża różnica, ale najgorsza tragedia to kiełkowanie.

Miałem Tadeusa 89% i strasznie mnie to boli jak sobie wspomnę siew 170kg x 231zł

Opublikowano

Ja gdybym przed zakupem znał parametry to bym takiego nie kupił.

I w tym wypadku radzę zrobić próbę kiełkowania, a worki i etykiety zachować do momentu wschodów. 

Jaka cena?

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Ja gdybym przed zakupem znał parametry to bym takiego nie kupił.

I w tym wypadku radzę zrobić próbę kiełkowania, a worki i etykiety zachować do momentu wschodów. 

Jaka cena?

po co zachowywać worki i etykiety?

Opublikowano

Kiedyś etykieta była podstawą reklamacji.

Może źle myślę i sama faktura wystarczy

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.09.2021 o 22:12, Xion napisał:

Hmmm jakaś mała zdolność kiełkowania w tym Orinoko 88% ??

IMG_20210925_152100~2.jpg

Ciekawe to taki typ ziarna czy się udało bo też kupiłem Orinoko 51 g MTN z Małoposliej Hodowli Roślin ale bieda zdolność kiełkowania bo 85 % 😮 , przy tej masie i zdolności to mi wyszło 205 kg/ha . Jedynie cena 2100 brutto za to nizsza 

A Balcanto 41 MTN , a zdolnośc 95% to już 150 kg/ha , Rotondo w tamtym roku kupowane teraz swój odsiew 40 MTN 

A kupiłem jeszcze pszenicę Euforię (Sieradź) to nie podali zdolności kiełkowania 😯

Edytowane przez sebe1033
  • Root Admin
Opublikowano
Agrest napisał:

Kiedyś etykieta była podstawą reklamacji.

Może źle myślę i sama faktura wystarczy

kolega jak reklamował to chcieli ekspertyzy z piorinu, a tu z kolei potrzebny był fabrycznie zaszyty worek ;)

Opublikowano (edytowane)

A ja w tym roku młynek betoniarka dobra zaprawa i sam sobie robię za centrale nasienną. Zboże w bigbagach popiętrowane odmiany podpisane. Po oczyszczeniu i zaprawieniu lepiej to wygląda niż te z centrali. Co roku materiał biorę świeży ale nie duże ilości  bo zakup prawie na 100h jeszcze przy dużym MTZ to koszt robi się spory.

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Swój materiał zawsze jest lepszy i pewniejszy. Nie wiem czym oni tam czyszczą to na centralach ale po petkusie mam idealny materiał. Dodatkowo jak zaprawiam u siebie kinto pełna dawką to zboże jest intensywnie czerwone a kwalifikat jest tylko lekko czerwony. Ciekawe czy jakieś laboratorium by się podjęło określenia czy było to zaprawiane pełną dawką czy ktoś przyoszczedzil. 

Przez ostatnie lata wcale tak źle nie wychodził kwalifikat po odliczeniu dopłat do materiału siewnego. W tym roku jest spora różnica. 

Opublikowano
3 godziny temu, kibix napisał:

Swój materiał zawsze jest lepszy i pewniejszy. Nie wiem czym oni tam czyszczą to na centralach ale po petkusie mam idealny materiał. Dodatkowo jak zaprawiam u siebie kinto pełna dawką to zboże jest intensywnie czerwone a kwalifikat jest tylko lekko czerwony. Ciekawe czy jakieś laboratorium by się podjęło określenia czy było to zaprawiane pełną dawką czy ktoś przyoszczedzil. 

Przez ostatnie lata wcale tak źle nie wychodził kwalifikat po odliczeniu dopłat do materiału siewnego. W tym roku jest spora różnica. 

Mi tez się wydaje ze tam niema tyle kinto plus ile powinno być ja 1l robie na tonę a powinno być na 660kg i lepiej zabarwione betoniarką niz kupne z centrali.

To na forum napisali ze mam dobrą betoniarkę.:D

• Like 1
Opublikowano

I na kiego grzyba zaniżasz dawkę?

Jaki sens tego?

Jak Ci lekarz przepisze amoksycylinę 3x1 to bierzesz 2x1 żeby na dłużej starczyło?

Opublikowano (edytowane)

Ja zaprawialem w tym roku kinto + nawóz donasienny + troszkę wody i też nie jest intensywnie czerwone. Kolor równy na całości, ale nie mocno czerwony. Dawki wszystkiego takie jak zalecane. Nawet wyszlo troszkę więcej.

Inna kwestia - zaprawialem i było dość wilgotne, wsypane w worki i miałem siać zaraz następnego dnia, ale ciągnik kaput i mi się cała operacja przeciągnie gdzieś do końcówki przyszłego tygodnia. Dla zboża nic nie będzie? Tzn wiem, że zaprawione może leżeć, ale chodzi mi o te wilgoć. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Nic mu nie będzie ale musi być otwarty worek. Jak zawiązane i spiętrowanr to lepiej dołożyć roboty.

Próbę kręconą rób przed siewem

Opublikowano

Chwila liczenia mam nadzieję że bez pomyłki. Belkanto rok po centrali i Orinoko dwuletnie,zaprawione w betoniarce Oriusem. Belkanto 170kg wysialem tydzień temu wydaje się że mało jutro jak nie będzie padać zwiększę norme na 180-190kg 

20210930_194206.jpg

20210930_194141.jpg