Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Recker napisał:

Po jakim czasie od oprysku ścierniska agrosarem mogę wjeżdżać z uprawą?

2 tyg wystarczą? 

U mnie woda stoi a pryskane mialo byc zawsze czekalem z orka okolo 2 tyg 

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Kolega po 9 dniach wjechał z talerzówką 

Nie za wczesnie nie bedzie odbijac ? 

Opublikowano
2 godziny temu, damianos95 napisał:

Nie za wczesnie nie bedzie odbijac ? 

Podobno do 7 dni roślina zdąży pobrać i już można stalerzować, reszta w ziemi się rozłoży, ale czy tak jest nie dam głowy 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Podobno do 7 dni roślina zdąży pobrać i już można stalerzować, reszta w ziemi się rozłoży, ale czy tak jest nie dam głowy 

Ja w tym roku opryskałem ściernisko na perz na 3 dzień z talerzówką 2 tyg po byłem zobaczyć czysto nic nie rośnie nie odbija

• Like 1
Opublikowano

ja miałem na 4 klasie i fajnie to belcanto wyglądało, przynajmniej tam gdzie były jakieś sensowne warunki i gdzie zdołałem dać nawóz. Z wiosny może nie rusza jakoś super względem trismarta którego miałem ale potem nadrabia. Fajne, grube ziarno podobne trochę do pszenicy. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Roki212 napisał:

I jak oceniacie warte na IV klasę

niskie, ziarno bardziej do pszenicy podobne. łan wyrównany i sypało przyzwoicie. na drugi rok też część nim poobsiewam.

na ten rok trochę Mondeo zamówiłem. ale całkiem podobna charakterystyka do Belcanto.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

właśnie wróciłem z miejscowego rynku (zboża pierwszy rok po centrali po 120zł) zaczepiłem gościa z Tadeusem który powiadał że na V klasie 6 ton oddało- ciekawe ile w tym prawdy

Było spytać, może ma tu konto

Opublikowano
41 minut temu, daron64 napisał:

Było spytać, może ma tu konto

Na wschodzie przecież padało więc dlaczego w przekropnym roku pszenżyto miałoby nie sypnąć 6 ton?  Niejeden rolnik ma lepsze zasobności na V klasie niż papracz na III.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Na wschodzie przecież padało więc dlaczego w przekropnym roku pszenżyto miałoby nie sypnąć 6 ton?  Niejeden rolnik ma lepsze zasobności na V klasie niż papracz na III.

Daj mi papier z wysokimi zasobnościami i V klasa, a osobiście wyślę Ci 0.7 . Ta gleba to po prostu piach tam nie zbudujesz nie wiadomo czego bo i tak woda Ci wypluka w głębokie warstwy gleby

Na 3 klasie trzeba się starać żeby nie mieć tych powiedzmy średnich

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano (edytowane)

III klasę idzie wyssać ze składników prawie do 0. Jak ktoś daje całe życie saletrzak, zero NPK i mało bądź wcale obornika to wiele się nie urodzi... Poza tym do 6 ton pszenżyta nie trzeba wysokiej bądź bardzo wysokiej zawartości potasu, bo to z nim jest największy problem na glebach lekkich. W zupełności wystarcza średni poziom i więcej na piachu nie trzeba, bo można narobić szkód zasalając glebę. Bardzo ważny jest też magnez z siarką i wielu rolników o nim zapomina przy opracowywaniu strategii nawożenia. Tutaj 100-150 kg kizerytu byłoby mile widzane.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Panowie postanowiłem posiać pszenżyto odmiana rotondo na VI klasie macie jakiś pomysł co dać pod korzeń i w jakiej ilości aby coś tam urodziło. Stanowisko słabe x lat bez wapna i obornika. Co można podrzucić aby wydało jakiś plon i nie zbankrutować na NPK.