Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Probus

Też go mam pierwszy rok i zostaje u mnie na kolejny ale chcę jeszcze coś nowego tylko nie wiem co bo miałem avokado na lepszej ziemi jak probus i lepsze nawożenie i lipa z niego kłoski małe. Jakie nawożenie mu dałeś ?

Opublikowano

300kg ultra 8, wiosną 100kg soli, 200 siarczan mg, 140kg N

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

Wkleiłem do swojej galerii, ale i tu wstawię, bo mi się ujęcie podoba😁😉

20210618_204154.jpg

Oj dobrze że daleko mieszkasz , bo po Tobie zawieść na skup to zaraz korekta w cenniku po takich plonach B| 

A mi 2 ha borowika, uprawa  po minimalnych nakładach ,bez ochrony fungi , niestety flagowy chyba rdza poraziła dosłownie aż żółto , i po zbożu🤷‍♂️

Opublikowano
Ursus932 napisał:

A mi 2 ha borowika, uprawa  po minimalnych nakładach ,bez ochrony fungi , niestety flagowy chyba rdza poraziła dosłownie aż żółto , i po zbożu🤷‍♂️

wolną chwilą pokaż co wyszło z tego eksperymentalnego Borowika

Opublikowano
40 minut temu, Krzysiukov napisał:

Też go mam pierwszy rok i zostaje u mnie na kolejny ale chcę jeszcze coś nowego tylko nie wiem co bo miałem avokado na lepszej ziemi jak probus i lepsze nawożenie i lipa z niego kłoski małe. Jakie nawożenie mu dałeś ?

wydaje się że Tadeus ładnie się zapowiada choć za gęsto wsiany  , u mnie najładniejszy

IMG_20210615_193927.jpg

IMG_20210615_193944.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A takie pytanie pany mam - tu gdzie mam teraz pszenzyto, w przyszłym roku miał być owies, ale w ozimine teraz jest tyle głuchego owsa, że aż strach pomyśleć, co by było w owsie. No i wypadałoby jakaś ozimine zasiać, tylko jaka? Myślałem nad pszenica, ale znajomy, który jest przedstawicielem w jednej z firm i od którego kupuje większość śor, materiału siewnego itd stwierdzil, że jego zdaniem po pszenżycie lepiej wyjdzie żyto hybrydowe niż pszenica. Od razu zaproponował oczywiscie swój materiał siewny :) ale on raczej nie jest taki, żeby na siłę swoje produkty wpychać, bo i w sumie pszenicę też mógłby swoją sugerowac.  Działka to mozaika od bardzo lekkiej gleby, do skurwialej gliny, 3b, pH było poniżej 5 i dwa lata temu poszło po ok. 4t Morawicy. Pszenżyto wygląda tak jak na stronie wcześniej. 

Wiem, że monokultura itd, ale te kwestie narazie pomijamy, jeszcze przyszły sezon musi być. Co Waszym zdaniem z tych dwóch zbóż byłoby lepszym pomysłem?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Sąsiad sieje od 20 lat pszenżyto po pszenżycie z dwoma wyjątkami jak mu wymarzło wtedy posiał raz łubin, a innym razem owies. Plony ma na naprawdę wysokim poziomie. Gleba głównie 4 klasy. Nie trzeba się bać aż tak monokultury. Poza tym ja mam zasiane bezorkowo pszenżyto po życie i jakoś samosiewów żyta za dużo nie ma. Także trochę za dużo paniki jak dla mnie. 

• Like 1
Opublikowano

Piękny.

Jaka wysokość i ile pięterek?

Trzeba coś nowego nabyć.

Opublikowano

ja mam monokulturę już z 6 lat albo 7 i jak się da dobrze pulpy i trochę nawozu , wody nie zbraknie to nie widzę spadku plonu, kosze pszenicę po rzepakach i wcale lepsza nie jest niż moja w mono. Moim zdaniem te spadki plonu przez monokulturę są przesadzone , największy spadek plonu jest jak się wywali albo miotła wejdzie

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, krilan06 napisał:

Wg mnie właśnie żyto hybrydowe. Siałeś już kiedyś?

Nie, nigdy. Raz wujas siał, to mu nie poszło coś. Materiał siewny na 8ha znajomy wycenił z grubsza ja okolice 4k.

26 minut temu, drobny napisał:

Posieje żyto i będzie sporo samosiewów pszenzyta.Ja bym dał znowu pszenzyto tylko lepiej ochronić i zwalczyć owies głuchy axiale itp 

Koło hektara z obsianych 8 jest pszenżyto po pszenżycie i jest moim zdaniem zauważalnie słabsze niż rok temu. 

13 minut temu, lukasz20 napisał:

Moim zdaniem żyto hybrydowe powinno się sprawdzić jak dopilnujesz odwdzięczy się plonem. 

Znajomy mówił, to samo. Dopilnujesz, tzn? Agrotechnika czymś się różni od pszenżyta?

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Piękny.

Jaka wysokość i ile pięterek?

Trzeba coś nowego nabyć.

Polskie odmiany po zimie wypadły. Krótkowłose, 10-11 pięterek. W tym roku zamówiłem Vivaldi z IGP. 

Opublikowano
6 minut temu, Uziu92 napisał:

ja mam monokulturę już z 6 lat albo 7 i jak się da dobrze pulpy i trochę nawozu , wody nie zbraknie to nie widzę spadku plonu, kosze pszenicę po rzepakach i wcale lepsza nie jest niż moja w mono. Moim zdaniem te spadki plonu przez monokulturę są przesadzone , największy spadek plonu jest jak się wywali albo miotła wejdzie

Panie jak bym miał tyle towaru co Ty to nie myslal bym o spadku plonu tylko jak zrobić żeby ustało do żniw😉

1 minutę temu, silny84 napisał:

Polskie odmiany po zimie wypadły. Krótkowłose, 10-11 pięterek. W tym roku zamówiłem Vivaldi z IGP. 

U mnie meloman do 16 pieterek ma tam gdzie wymiekł jest trochę rzadsze ale jest ładny w tym roku.

Opublikowano
5 minut temu, daron64 napisał:

Znajomy mówił, to samo. Dopilnujesz, tzn? Agrotechnika czymś się różni od pszenżyta?

Najważniejsze płytko zasiać żeby się rozkrzewiło i na wiosnę odpowiednio skrócić