Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przeszedłem się po tym pszenżycie swoim i kurcze jest nauczka na przyszły rok - jak zostaje po zimie, to trzeba leciec wszystko tak, jak było zaplanowane od początku. Zawahałem się z grzybowka i za późno zrobiłem zabieg i jest jakiś dramat. Tzn najgorzej jest tam, gdzie było po zimie słabo, gdzie było ok, to w zasadzie czysto. Do tego muszę chyba poważnie porozmawiać z opryskiwaczem i rozsiewaczem - w wielu miejscach w ścieżce jest zboże bardzo ciemne, a zaraz obok ścieżki blade. Do tego jeszcze zboże nie wstało całkowicie. 

IMG_20210520_085557926~2_copy_1043x530.jpg

IMG_20210520_090232603~2_copy_1156x650.jpg

Opublikowano

Ja mam pole w pasy jak boisko piłkarskie po N1 nowym starym rozsiewaczem.  Okazało się, że ktoś tarcze zamienił miejscami.

Opublikowano

jakby ktoś był ciekawy to 3 tyg temu pryskalem pszenżyto mieszanka mustang forte + Modus w dawce 0.9 + 0.4 brak jakich kolwiek przypalen, przebarwień czy innych tematów , optycznie wszystko w jak najlepszym porządku

Opublikowano

Probus dzisiaj😁😁😁

20210520_174401.jpg

A to liście podflagowe.

Ech, gdyby równie plon cieszył co wygląd, to z pszenic na pszenżyto przechodzę😉

20210520_174416.jpg

Opublikowano

Można wiedzieć dokładnie co było na t1 i t2 z grzybowki? Ja przymierzam się do t2 i zastanawiam się czy dać Priaxor 1-1,2L czy jakoś mieszaninę kombinować np tebu + protio albo zejść z dawki priaxora i dołożyć jeden z triazoli

Opublikowano

Agrest, piękne 😃😁

EmilPlayP napisał:

Ja przymierzam się do t2 i zastanawiam się czy dać Priaxor 1-1,2L czy jakoś mieszaninę kombinować np tebu + protio albo zejść z dawki priaxora i dołożyć jeden z triazoli

u siebie dałem na bogatości 1l Priaxor + 150g tebukonazolu jako jedyna grzybówka i uwierz mi robi robotę konkretną, septoriozy i rdzy nie uświadczysz

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Probus dzisiaj😁😁😁

20210520_174401.jpg

A to liście podflagowe.

20210520_174416.jpg

Ostatnio jak pisałeś, to poleciałem z metrówką na pole, sprawdzałem, rzeczywiście liście podflagowe miały 2 cm, niektóre nawet 2.5 cm 😂 Na koniec tygodnia powinny się pojawić pierwsze ości. W następnym tygodniu, pewnie też wyjdzie pod koniec, będę robił t2 jak już kłos wyjdzie, chcę zmieścić się między końcem kłoszenia, a początkiem kwitnienia, ale zobaczymy jak wyjdzie. Wyglądać, masz rację, wygląda wspaniale, ciekawe jak będzie z plonem.

Opublikowano

Miałem skracać etefonem i chyba dobrze że się wstrzymałem. Sucho I zimno więc samo się skraca. Ma około 60cm.

U znajomego Dinaro dowalił azotu, obsada z 1500 sztuk kłosów, spóźnione pierwsze skracanie I ponad 75cm. A to chyba też krótkosłoma odmiana?

Opublikowano

No właśnie ja u siebie robiłem późne t1 bo było to koniec Kwietnia, a kawałki początek Maja i poszło tebu + fenpropidyna + prochloraz, nie wiem czy będzie błędem dwa razy dawać tebu. Też mam probusa sianego w Październiku po qq i ładnie rokuje póki co, mimo że kilka dni po zabiegu wystąpiło fito - niskie temperatury to teraz odbiło i jest ok

Opublikowano
2 minuty temu, pop129 napisał:

Ostatnio jak pisałeś, to poleciałem z metrówką na pole, sprawdzałem, rzeczywiście liście podflagowe miały 2 cm, niektóre nawet 2.5 cm 😂 Na koniec tygodnia powinny się pojawić pierwsze ości. W następnym tygodniu, pewnie też wyjdzie pod koniec, będę robił t2 jak już kłos wyjdzie, chcę zmieścić się między końcem kłoszenia, a początkiem kwitnienia, ale zobaczymy jak wyjdzie. Wyglądać, masz rację, wygląda wspaniale, ciekawe jak będzie z plonem.

Już za tydzień ości?

U mnie połowa flagi dopiero wychodzi.

A liście to 2,5cm spokojnie.

W ubiegłym roku flaga tyle miała.

Jak to @soltys48 mawia dobra odmiana żeby wk.rwić sąsiada🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)

W tym tygodniu na sam koniec powinny już być ości, flaga prawie całkowicie rozwinięta, u mnie i w tamtym roku z tego co pamiętam wcześniej z tydzień zaczęło się kłosić niż u Ciebie. Liczę Niedziela/ poniedziałek powinny się pojawić ośći.

Chodziło mi o grubość liści 😉

Tak wygląda tu gdzie się boję, że nie ustoi, działka 2.5 ha, górka nie górka wygląda niemalże identycznie. Niby 300 szt/m2, ale 150 kgN i skrócone dopiero na liść flagowy.

Aaa i jeszcze @soltys48 może mieć rację, bo od sąsiadów słyszałem, że mam w tym roku piękne zboże 😂

nsUXueh3.jpg

Edytowane przez pop129
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Agrest napisał:

Probus dzisiaj😁😁😁

20210520_174401.jpg

A to liście podflagowe.

20210520_174416.jpg

O ku...:ph34r:,zaje k**wa biste  .jak Ty to robisz ? Ja też chcem takie :/

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 minutę temu, drobny napisał:

Probus tak wygląda,tylko nie ździwcie sie jak w żniwa górna część kłosa będzie pusta ;)

Nie psuj nam radości 😂 Żartuję, wiem miałem w tamtym roku z tym, że nie było pustej górnej części kłosa, tylko był tam poślad. Jednak oddało te 6.2 t/ha przy takim nawożeniu jak było w tamtym roku byłem bardzo zadowolony.

Opublikowano

No tak było w ubiegłym roku o czym pod zdjęciem w galeria pisałem.

Kłos za***isty dopóki zielony. Jak dojrzały to wygląd tragiczny.

6 minut temu, Ursus932 napisał:

O ku...:ph34r:,zaje k**wa biste  .jak Ty to robisz ? Ja też chcem takie :/

To ma wk.rwić sąsiada a nie Ciebie 😜

Opublikowano
3 minuty temu, deSilva napisał:

Ursusku, chyba żeby przed kombajnem podnosić.

Możliwe 😉 ,

no moje gringo na jednym polu takie , może coś będzie

IMG20210517114801.jpg