Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam axial komplet pack na pszenżyto może jutro się uda opryskać. Niestety wiatr nadają macie jakąś technikę żeby w wiatr prysnąć w czwartek deszcz nadają masakra w tym roku. 

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Ktos kiedyś pisał że rotondo już takie jest. Wczoraj z kolegą rozmawiałem o tym. On drugi rok dopiero uprawia pole i mówi że też się zastanawiał dlaczego u niego niskie a po sąsiedzku juz duze. 

Rano wstawię Wam foto  rotundo versus jakieś inne odmiany nie znam 

Opublikowano

Co tu zrobić? , muszę jechać w pszenżycie trinaspakiem etylu i odżywką , pasowało by z rana ale grzeje to po nawozach pewne przypalenie , znów wieczorem bez światła po trinaspaku nie będzie efektu

Opublikowano
9 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

Gringo podobnie 😛

Gringo to czasem jak wcześnie owies posiałem, to przerastał pszenżyto, tyle czasu się snulo po ziemi.

7 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Wracałem właśnie  z Siedlec to z 10 ciągników  z Opryskiwaczami na polach mijałem, ciepło i bez wiatru warunki w nocy dobre ludzie jeszcze pryskają.

U nas wiatr łeb urywa od 3dni. Wczoraj z roboty po 20wracalem, to było 23stopnie

7 godzin temu, Sim95 napisał:

3 dni pogody i Gringo ruszyło w górę jak i reszta zbóż.

IMG_20210511_192859.jpg

U mnie gringo jeszcze całe nie wstało. Już tak troszkę lepiej wygląda, ale jeszcze dziadostwo nienstalo całkowicie. 

7 godzin temu, krilan06 napisał:

U mnie mocno wieje (kuj-pom), dopiero w czwartek mają być odpowiednie warunki

U mnie to samo. Myślałem dziś, ale już jest ciepło i wiatr, a jeszcze mam wyjazd z rana, a na wieczór do roboty. Ale pogoda właśnie ją jutro zapowiada się ok. Tzn lekkie zachmurzenie i ok 20st. Byle mocnego wiatru nie było. Choć później pokazują znowu pogorszenie pogody, także chyba jaki by wiatr nie był - lance w dół i w pole. 

35 minut temu, Ursus932 napisał:

Co tu zrobić? , muszę jechać w pszenżycie trinaspakiem etylu i odżywką , pasowało by z rana ale grzeje to po nawozach pewne przypalenie , znów wieczorem bez światła po trinaspaku nie będzie efektu

A jak pogodę u Ciebie zapowiadają? Ja trzymam kciuki żeby mi do jutra prognozy nie zmienili, to jutro sprobuje

Opublikowano
54 minuty temu, WojciechFirus napisał:

Co na t2/t3 polecacie?

Ja robię pszenżyta azoksystrobina + tebukonazol

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Gringo to czasem jak wcześnie owies posiałem, to przerastał pszenżyto, tyle czasu się snulo po ziemi.

U nas wiatr łeb urywa od 3dni. Wczoraj z roboty po 20wracalem, to było 23stopnie

U mnie gringo jeszcze całe nie wstało. Już tak troszkę lepiej wygląda, ale jeszcze dziadostwo nienstalo całkowicie. 

U mnie to samo. Myślałem dziś, ale już jest ciepło i wiatr, a jeszcze mam wyjazd z rana, a na wieczór do roboty. Ale pogoda właśnie ją jutro zapowiada się ok. Tzn lekkie zachmurzenie i ok 20st. Byle mocnego wiatru nie było. Choć później pokazują znowu pogorszenie pogody, także chyba jaki by wiatr nie był - lance w dół i w pole. 

A jak pogodę u Ciebie zapowiadają? Ja trzymam kciuki żeby mi do jutra prognozy nie zmienili, to jutro sprobuje

Jutro deszcz a dzisiaj wieje a pszenżyto takie 

20210512_071508.jpg

Opublikowano

@daron64 no u mnie już na jutro deszcz , chyba żebym dał etefon , tylko nie wiem czy nie za wcześnie 

Opublikowano

U mnie na jutro jeszcze pokazują w miarę, od piątku deszcz. Mam nadzieję, że się utrzyma. Dziś z.rana mógłbym. Jeden opryskiwacz, bo jeszcze poniżej 20st jest, ale babcie do lekarza i tak o :/

Opublikowano
41 minut temu, drobny napisał:

Mam dylemat czy lecieć z T2, od piatku przez cały tydzień ma padać.W przenzycie wychodzi liść flagowy T1 robione 19 kwietnia 🤷‍♂️

Ja jeszcze tydzień czekam-też robiłem 18-19.04

Opublikowano
2 godziny temu, damianos95 napisał:

Panowie jak radzicie jechac z odzywka na pszenzyto teraz nie ma wiatru i 16 stopni jak narazie i slonce nie bedzie przypalen ?

Absolutnie nie chyba ze w ciagu dnia nie bedzie u ciebie słońca i 25oC. No chyba że chcesz popalić zboze. Ja dwa dni temu pryskalem żyto i pszenżyto kristolan, plonvit zboża, mocznik, siarczan magnezu i tebukonazol wiec trochę namieszalem i nic nie popalilo a wyjechalem pryskac po 18 wieczorem i tobie tez tak polecam.