Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kto będzie zdzbła liczyć?? Liczysz obsadę na m2 jak przezimowało, jeśli jest za mało to trzeba zrobić żeby się trochę lepiej pokrzewiło bo ma miejsce do tego niż w optymalnej obsadzie.

Opublikowano

Tylko jaki jest sens stosowania takich końskich dawek gdzie ponad połowa pójdzie do wód gruntowych lub się ulotni...

milanreal Ty na poważnie. Gość się pyta ile dać by nie spalić, to mu napisałem. Jest pytanie, jest odpowiedź.

Opublikowano

Kto będzie zdzbła liczyć?? Liczysz obsadę na m2 jak przezimowało, jeśli jest za mało to trzeba zrobić żeby się trochę lepiej pokrzewiło bo ma miejsce do tego niż w optymalnej obsadzie.

No to powiedz jak się liczy wszędzie piszą że trzeba liczyć a nikt nie powie jak się to robi.

Opublikowano

Bierzesz ramkę 1m/1m i liczysz ile roślin powschodziło/przezimowało po zimie. Ramka podaje tak ogólnie bo można sporo mniejsze tylko mnoży się przez x razy, można też liczyć w metrze bierzącym i też przemnożyć. Nie pamiętam dokładnych danych do mniejszych ramek, ale wszystko można znaleść w sieci.

Opublikowano

Panowie,a co sądzicie o stosowaniu fungicydu razem z odchwaszczaniem na wiosne ? U mnie w okolicy co niektórzy rolnicy tak robią, że do odchwaszczania wiosennego dają pół dawki fungicydu. Efekt tego jest dość dobry. Sam myślę o takim rozwiązaniu.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

Pszenżyto obsada na ten czas około 300roślin 1m2 miejscami mniejsza są takie place gdzie z daleka widać że jest rzadko. Jeśli przezimuje to nie powinno być źle jak myślicie.

Jest Ok.

Opublikowano

Koledzy mam pytanie...

Zaobserwowałem że na polu z pszenżytem zaczyna mi się robic mozaika kolorów... Raz ciemno zielony raz jasno zielony wręcz żółty... Od oprysku to raczej być nie może bo jest to zbyt nieregularne...

Moim przypuszczeniem jest to iż ziemia jest wyjalowiona... (nowa dzierżawa) poprzedni gospodarz uprawiał tylko aby aby... Ph ok 4.5... Teraz pytanie... Jaki sposób ratowania tego na wiosnę? Będzie jeszcze coś z tego?

Opublikowano

Hej.

Mam nadzieję że zboża ozime ładnie przezimują.

I tak mam zamiar:

-od razu po zimie dać 200kg saletry/ha

-druga dawka 100 kg mocznika

-przedsiewnie było 150 kg/ha polifoski 6

Dobre to będzie rozwiązanie ?

Opublikowano

Własnie działa troszke pozniej od saletry.

A jesli chodzi o skracanie to podpowie mi ktos czy w BBCH 30 moge wjezdzac z ccc i moddusem czy zaczekac do BBCH 31 w pszenzycie?Widziałem na YT film jak w BBCH 30 skracano pszenice i pszenzyto.Z was praktykuje ktos w fazie BBCH 30 skracanie?