Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie pisz w książce zabiegów 

Albo zamiast legato kup saper 500 SC i już będziesz miał rejestrację w pszenzycie 

Opublikowano

Byłem właśnie na polu. Od ostatniej wizyty trochę popadało. Efekt - pięknie ruszyło..zielsko. pszenżyto bez zmian. Dalej to wygląda tak, że kawałek rzadka jest, a kawałek nie ma. Całe pole wygląda jakbym napierniczyl mijakow. Na górkach dalej bez zmian - łyso, 3tygodnie od siewu. Grzebałem w ziemi to na glinie, ale.tez na lżejszej ziemi, gdzie jeszcze nie wzeszło, to wygląda tak. Co powiecie, dalej uzbrajać się w cierpliwość? Tylko co z opryskiem? To co wyszło, to ma w większości ~3listki. 

IMG_20201008_125128133_HDR_copy_1024x768.jpg

IMG_20201008_125347593_HDR_copy_1024x768.jpg

IMG_20201008_125037254_copy_768x1024.jpg

IMG_20201008_125310663_copy_768x1024.jpg

Opublikowano

No i super. Teraz ruszy.  Za 2 tyg oprysk chlorotoluron 2l plus dff 0,2

Jak dużo przytulii to jeszcze z 15g tribenuronu metylu lub 0,4 granstaru.  Tak bym zrobił.

Opublikowano

Nie powinno. Opryskałem bezpośrednio po siewie, jak i na drugi liść  i było ok

Opublikowano

A co do samego oprysku, to np

lentipur + bizon + granstar 

Dawka można zwiększyć/troszkę zmniejszyc? Bo z opakowań żeby nic nie zostało, to wychodziłoby (na 8ha)

2.5l lentipur, 0.25 bizon, 30g granstar

Screenshot_20201008_145045.jpg

Opublikowano

A po co aż 2,5 lentipuru 🤔

Gdzie takie ceny, kuźwa ponad 200 za bizona 😳 po stówie kupiłem

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

A po co aż 2,5 lentipuru 🤔

Gdzie takie ceny, kuźwa ponad 200 za bizona 😳 po stówie kupiłem

Bizona 2l tam są w koszyk wrzucone. Po co aż 2.5l? Żeby mi się nie walało potem troszkę. Ale jak to już za duża dawka to nie mam oczywiście problemu, będzie 2l. Tylko pytałem.

Opublikowano
Ursus932 napisał:

To nie pisz w książce zabiegów 

Albo zamiast legato kup saper 500 SC i już będziesz miał rejestrację w pszenzycie 

czyli to kwestia rejestracji ? domyślam się że jęczmień i żyto rowniez mogę pryskac, tylko. ile wpisywać w książkę

Opublikowano
30 minut temu, FarmerDyzio napisał:

czyli to kwestia rejestracji ? domyślam się że jęczmień i żyto rowniez mogę pryskac, tylko. ile wpisywać w książkę

To wszystko rozchodzi się rejestracje czyli pieniądze które firma musi wydać, wpisze ile zalecają tą niższą wartość 

16 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Pany można koło 10 listopada jeszcze pryskać na chwasty pszenżyto? No i czym najlepiej i najtaniej😉

Panie Piotrze jak tylko wjedziesz, w tamtym roku jakoś po połowie listopada poszedł expert 0,35 plus 1 litr opala 

Do żniw czysciutko 

Opublikowano

Możesz my naskoczyć i po pępku podrapać. Na pędrak to 5l dursban na hektar przy optymalnej wilgoci, a najlepiej podczas deszczu i powyżej 15 stopni. Najlepiej bezpośrednio orka lub talerzówka żeby wymieszać.

Opublikowano
2 godziny temu, Piotrek1975 napisał:

Pany można koło 10 listopada jeszcze pryskać na chwasty pszenżyto? No i czym najlepiej i najtaniej😉

ze 3 lata temu ostatniego dnia pryskałem  co było na + temperatura  czysto do zniw tylko trzeba odpowiedni srodek dobrać .