Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
drobny napisał:

Pytanie jaka zaprawa i jaki nawóz donasienny?

22 godziny temu, semos napisał:

sprzedaj z 200kg

nie ma problemu jesli masz nie daleko to dawaj

ja z małopolski

Opublikowano
11 minut temu, jaco512 napisał:

Gizmo kosztuje 64zł na tonę, kinto kosztuje ponad 100zł, nie wprowadzaj w błąd

https://www.sklepfarmera.pl/kinto-duo-080-fs-basf/

https://www.sklepfarmera.pl/gizmo-060-fs-0-5-l-nufarm/

Właśnie chciałem to samo napisać. Po co wprowadzać w błąd. Gizmo za 70 zł na tonę, a Kinto duo 100 zł na pół tony,  więc różnica w cenie jest znacząca. 

Ogólnie zaprawy z BASF są moim zdaniem wysokiej jakości.

Ja z pszenżytem w środę ruszam. 

Opublikowano
jaco512 napisał:

4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

To masz tylko jeden składnik tebukonazol to taka biedna zaprawa, w tej cenie masz 3 substancje w konto duo lub real plus ktory jest z nawozem.

konto duo wychodzi ponad 200 zł na tonę

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

@daron64 jak masz ogólnie będą zaprawę to koloru nie zrobisz.

kinto i systivą mają bardzo intensywną barwę i bardzo dobrą przyczepność. Z kolei kiedyś orius rozpuszczałem w wodzie to z tego już koloru nie było.

Ogólnie masz małą betoniarkę i o sprawnej pracy możesz zapomnieć.

Optymalna jest 200l na 50kg ziarna.

No tu gdzieś przy nalewaniu do jednej betoniarki mi nie dokrecilem korka i wszystko wylało się w jedno miejsce, to nawet tu nie było intensywnego koloru. Co do betoniarki, to tak naprawdę nie było aż tak źle. Tylko ten silnik się grzał i tak latałem od roboty, do roboty, żeby trochę ostygł sobie. Ale fakt, że te 50kg na raz byłoby super. Ale przy moich ilościach do przeżycia. Tak, czy siak - zboże jakoś zaprawione, nawozy posiane. Można jutro ruszać z uprawa. 

55 minut temu, jaco512 napisał:

O żesz Ty, to ładnie kosza. Na fakturze zaprawa + nawóz 135 netto. Dobrze, że dużo tego nie brałem, to wielkich strat nie ma. Jak pisałem, na przyszły rok będę mądrzejszy.

A tak w ogóle będę siak gringo. Pierwszy rok po centrali. Zaprawione jak wyżej. Mtz 42-45, siła kiełkowania powyżej 90. Gleba kwaśna, rok temu poszło wapno, dziś polidap- w sumie wyszedł ponad 200kg/ha. Na internetach obsadę piszą 300-350 i że nie lubi gęstego siewu, bo bardzo dobrze się krzewi. Z tym to fakt, bo jak miałem je w tym roku z inna odmiana, to gringo jak głupie się krzewilo w porównaniu z tą drugą. No ale do brzegu - jak gęsto go posiac - przyjąć te górna wartosc i będzie ok, czy jeszcze ja podwyzszyc?

Opublikowano

Gringo o tej porze więcej jak 320sztuk bym nie siał. A jak masz obawy to max te 350szt.

Opublikowano

Ja mam nadzieję, że nic się nie sp***doli i choć raz uda mi sie na spokojnie wszystko ogarnąć na urlopie. 

Jeszcze mam ambitny plan zrobić ścieżki. Tylko nie mam żadnego automatu do tego ogarniętego, więc w planie ręczna robota. Nie wiem czy starczy mi zapału na całość :)

Opublikowano (edytowane)

O tym mówię, też nie mam. A bez ścieżek nie wyobrażam sobie siewu.

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jaco512 napisał:

Fakt zle tylko napisałem że  w tej cenie🤦‍♂️ Gizmo to biedna zaprawa , obecnie 3 substancje to minimum przy zaprawianiu według mnie. Cena za 1l 130zl Real plus do tego nawoz donasienny(substancje te same co kinto plus) dawkowanie 150mlna 100kg ziarna. To powinienem dopisać było  by wszystko jasne 🙂

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
19 minut temu, daron64 napisał:

W sensie żadnych dźwigien nie mam. Za każdym razem wysiadać, zamykać, wysiadać otwierać itd.

Ja tak robię już drugi sezon🙂 czasem się zapomnę po musze liczyć przejazdy ale za to potem przy oprysku czy nawozach mam pewność  że  jadę jak trzeba 👍 ścieżki super sprawa.

• Like 2
Opublikowano
21 minut temu, Sean napisał:

O tym mówię, też nie mam. A bez ścieżek nie wyobrażam sobie siewu.

U mnie będzie wychodzić w co 5przejezdzie. Dobrze że to pole daleko od drogi, tylko dwóch sąsiadów będzie się śmiało, jak coś odpiernicze. Chyba rok temu znajomy mówił, że mu się coś automat spierdolił i 20ha rzepaku posiał ścieżka w każdym przejeździe. Lokalny bamber też widzę coś namieszał w rzepaku w tym roku, bo ścieżki obok ścieżek robi.

2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Ja tak robię już drugi sezon🙂 czasem się zapomnę po musze liczyć przejazdy ale za to potem przy oprysku czy nawozach mam pewność  że  jadę jak trzeba 👍 ścieżki super sprawa.

Ja planuję kartkę i zaznaczać przejazdy, bo z moją skleroza, to słabo to widzę. Albo miarkę jeszcze wezmę dla pewności 😛

Mnie już wkurza łażenie potem rozmierzanie pod opryski i nawozy. Zobaczymy w środę jak to wyjdzie 

• Like 1
Opublikowano

No właśnie taki mam plan. Jeszcze pozostaje ważna kwestią - zaznaczać na początku przejazdu, czy na końcu :)

Dobrze, że narazie pogodę pokazuja ok, to można się będzie powoli bezstresowo bawić. 

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

No właśnie taki mam plan. Jeszcze pozostaje ważna kwestią - zaznaczać na początku przejazdu, czy na końcu :)

Dobrze, że narazie pogodę pokazuja ok, to można się będzie powoli bezstresowo bawić. 

Ja zamykam, to nogą zrobię ślad za siewnikiem, otwieram to też nogą przeciągnę i w razie pomyłki szybko dojdę jak ma być.

Opublikowano (edytowane)

Bawić się można  ale  mogło  by popadać nie kurzyło by się.

Sean ja tak samo nogą krechę robie na polu.

@daron64 masz siewnik 2.5m i pod opryskiwacz 12m robisz że  w 5 przejeździe ścieżki? 

Edytowane przez GRZES1545