Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niektórzy nie mają wyboru. Sam mam ciągnik 50KM, prawie 30 hektarow i musze chodzić do pracy ale jakoś daje rade bo ziemia nie przynosi jeszcze takich dochodów jakie bym chciał. Kwestia to grafik w pracy, bo pracując w systemie 12/24 czy 24/48 to na luzaku można i 100 hektarow obrabiać. Gorzej juz jak sie pracuje od 8 do 16, wtedy zostaje bardzo malo czasu na prace w gospodarstwie bo każdy dzień rozwalony przez pracę na etacie. 

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

@krilan06

A ile to jest stosunków mało hektarów?

@KlimekPL

Też jak ojcu się zmarło to została gospodarka 30ha, ja pracowałem 7.30-15.30, mieliśmy koło 30szt bydła, świnie, dwa ciągniki do remontu, większość sprzętu nadająca się na zlom. Jakoś trzeba było robić. Powoli pracę się zmieniło, kupiło stary-nowy sprzęt jaki był potrzebny, stary ciągnik 4x4, stary kombajn, drobny sprzęt - pług, soewnik, rozsiewacz itd, remont obory będzie się miał ku końcowi, ze świń zeszliśmy całkiem, bydła tyle przy ilu matce chce się robić obrządki i jakoś się kręci. 

Wszystko rozbija się o to w jakim systemie się pracuje. Teraz jak bardzo często robię na nocki, to niby dzień wolny, wydawałoby się że lepiej niż w normalnych godzinach, ale jakoś i na zwykłym etacie dawało sie radę to ogarnąć.

Większość zalezy od chęci.

Opublikowano

Ja równiez pracuje na etacie w systemie 3zmianowym. Mam 32ha maszyny zmieniłem na ciut większe niż potrzeba i spokojnie da się wszystko zrobić. Najważniejsza kwestia to dobre dogadanie sie z pracodawca. U mnie nie ma problemu przychodzą żniwa biorę 2tyg urlopu i spokojnie sie odrabiam żniwa zbieranie słomy  uprawki i inne. Bywa czasem ciężko ale trzeba coś robić bo z samej gospodarki nie wyżyje i z samej pracy na etacie tez byłoby ciężko.

Opublikowano
12 godzin temu, Belaruss820 napisał:

A może ktoś z Was uprawia pszenżyto w ekologii? Wiem że oprócz wapna są jakieś nawozy do stosowania ale u mnie w okolicy nikt tego nie używa i nie słyszał, a na samym oborniku to długo nie pociągne z uprawą, z roku na rok coraz mniej sypie i wystarczy tyle co na pasze dla zwierząt, a chciałoby się jeszcze coś na tym zarobić. Zmianowanie też słabe bo po owsie. Klasy ziemi 5-6

to musisz się podszkolić nie masz płodozmianu i tyle zboże po zbożu ile lat już ? Jak masz ekologię to nie masz tam jakiś wymagań ? Chociaż sąsiad też słaby płodozmian ma , ale za to inny miał przy ekologi tak 3 lata koniczyna -3 lata zboża i tak wkółko . Sam przy zwierzętach też w konwencjonalnym tak robię prawie 5 lat trawy potem zboża też jakoś tak , Plony poprawiły się bez zwiększania nawożenia , 

Druga kwestia wapnowanie jakie masz pH , tego nie przeskoczysz ,  a nawozy fosforowe a może potasowe są ekologiczne w sprzedaży . Obornik przecież masz ?

Opublikowano (edytowane)

Witam, kupiłem  200kg/h saletrosanu i saletry amonowej 200kg/h na pszenżyto ozime, herbicyd na chwasty i na t1 orius extra 250ew 0.8l/h + siarczan magnezu 10kg/h i10 mocznik kg /h co kiedy ?

Edytowane przez MafiaLolek
Opublikowano

Orius przy tej presji chorób grzybowych? Na pierwszym zabiegu nie oszczędzaj, bo nie będziesz miał co młócić latem. 

Opublikowano (edytowane)

Myślę nad Capalo 1,2-1,4 litra+ 0,1-0,2 litra cyflufenamidu na mączniaka wyniszczająco. Chyba stanie na 1,2 Capalo i 0,2 cyflufenamidu, ale to się jeszcze zobaczy. W każdym razie T1 musi być w tym roku mocna.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano

Panowie jesienią stosowałam glean i lentipur i na każdym kawałku widzę że został ten skurczybyk,https://zapodaj.net/images/1a9c9d300f6f2.jpg Jak to się nazywa i czym to opryskac?

Opublikowano

Glean i Lentipur działają głównie na miotłę, na wiosnę trzeba poprawiać na dwuliścienne.

Opublikowano
  • 33 minuty temu, Borys23 napisał:

Panowie jesienią stosowałam glean i lentipur i na każdym kawałku widzę że został ten skurczybyk,https://zapodaj.net/images/1a9c9d300f6f2.jpg Jak to się nazywa i czym to opryskac?

Fiołek, powinien wziąść mustang forte w górnej dawce