Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Po opisie można wywnioskować, że nawet nawozu nie trzeba dawać i tak 10 ton złapie i deszczu też może nie być :) 

Edytowane przez Kobek
Opublikowano

Sprawa jest taka że pod orkę chcę dać gnojowicę, gnojówkę lub obornik  ( w zależności od działki) więc teraz wapno odpada po za tym dzierżawy i trzeba działać natychmiast, granulowane działa w pierwszym roku sypkie raczej nie. Pod siew też nie chce sypać bo pewnie NPK pójdzie. Polecacie jakieś wapno granulowane? Myślałem o polcalc albo Nordkalk AtriGran. Sypkie wapno trochę tańsze ale do tego trzeba doliczyć koszt wypożyczenia lub usługi siewu jak ktoś nie ma rozsiewacza a granulat rozsiewam 500/ha rozsiewaczem do nawozów. :) 

• Confused 1
Opublikowano

SKRZYP POLNY NIE JEST ROŚLINĄ WSKAZUJĄCA NA ZAKWASZENIE GLEBY!!! 21 WIEK A LUDZIE WIERZĄ W BAJKI Z PRL!!! 

Skrzyp polny wskazuje na nieuregulowane stosunki wodno-powietrzne. Wapno pomaga je uregulować. W Twoim przypadku daj na początek wapno sypkie. Granulatem możesz podtrzymać pH, a nie je regulować. Po drugie pomyśl na głęboszem i poplonem z roślin głębokokorzęniących się. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

SKRZYP POLNY NIE JEST ROŚLINĄ WSKAZUJĄCA NA ZAKWASZENIE GLEBY!!! 21 WIEK A LUDZIE WIERZĄ W BAJKI Z PRL!!! 

Skrzyp polny wskazuje na nieuregulowane stosunki wodno-powietrzne. Wapno pomaga je uregulować. W Twoim przypadku daj na początek wapno sypkie. Granulatem możesz podtrzymać pH, a nie je regulować. Po drugie pomyśl na głęboszem i poplonem z roślin głębokokorzęniących się. 

O widzisz madrego warto posluchac kogo bym nie pytal to ze skrzyp to niskie pH a comozesz powiedziec o tej roślinie wlosnica zielona bo tego tez mam skupiska na polu czy to pokazuje niskie pH czy niekoniecznie ? 

Sypkie bedzie za rok po badaniach teraz trzeb cos na szybko dac a lepiej zwykle wapno dac czy z magnezem czy moze magnez lepiej podać kierezytem ? Ile kierezytu na hektar dac ??

Opublikowano

Nie jestem mądry i nigdy tak o sobie nie powiem bo człowiek uczy się całe życie, a głupi umiera. 

Skrzyp polny rośnie na glebach kwaśnych to fakt. Ale ten głupi ch*j ma w korzeniach coś takiego, że jego korzenie potrafią zakwasić glebę w rejonie gdzie rośnie. Nawet na pryzmie wapna urośnie. 

Tutaj kawałek artykułu od konkurencji. 

To uporczywy chwast, gdyż podobnie jak perz, ma długie kłącza, które pocięte dają początek nowym roślinom. Preferuje kwaśne piaszczyste i gliniaste gleby o nieuregulowanych stosunkach wodnych, stąd często podmokłe.

Dawniej uważano, że jest rośliną wskaźnikową dla zakwaszenia gleby, ale okazało się, że nawet na glebach zasadowych rośnie dobrze dzięki tworzeniu swoistej ryzosfery o kwaśnym odczynie. Jest rośliną bardziej wskazującą na istnienie silnej wilgotności głębszych warstw gleby niż rośliną typowych gleb kwaśnych.

Niektórzy rolnicy przez wiele lat prowadzą nierówną walkę z ekspansją skrzypu polnego. Ciągle jest mało zarejestrowanych skutecznych herbicydów działających niszcząco na skrzyp. Te co są dostępne rzadko niszczą skrzyp po pierwszym zabiegu. Przy czym warto zaznaczyć, że herbicydy na bazie glifosatu jak Roundup nie dają zadawalającego efektu. Najlepsze efekty osiąga się po połączeniu kilku metod zwalczania tego chwastu. Pozytywne rezultaty obserwuję się po wykonaniu głębszego drenażu podłoża glebowego, jego rozwój ogranicza również głęboka orka lub uprawa gęstych i często skaszanych mieszanek roślin pastewnych. I oczywiście gdy podłoże wykazuję odczyn kwaśny - wapnowanie.  

• Like 1
Opublikowano

Co sypiesz pod jare prucz kierezytu ? I w jakiej dawce pod owies jeczmien ? 

Zawsze stosowalem polifoske 6 w dawce 200kg /ha i mocznik jako azot zazwyczaj mocznik moze czyms zastapic lepiej i taniej polofoske 6 ?

Opublikowano
25 minut temu, robertrolnik27 napisał:

A co myślicie żeby wapno granulowane rozsiać w listopadzie na zboża ozime? 

Ja tak sypałem na nowej dzierżawie kredę kornicką (Wapniak Kornicki) .

Opublikowano

Ciekawe czy duże skupisko skrzypu może dać efekt zwiększenia zakwaszenia.Bo jeśli skrzyp wytwarza wokół korzeni kwaśną ryzosferę to część związków może się uwalniać i obniżać pH gleby. U mnie skrzyp ginie w uprawie. Zawsze na jakimś nowym polu było go pełno, a po paru latach zanikał. Może spora ilość obornika ma na to wpływ również? 

Opublikowano
4 minuty temu, sumek666 napisał:

Kto sieje jare ten kładzie lache na gospodare. 

Gdybym siał jare to sąsiedzi by uprawiali moje pola. Z jarych to kukurydza, pyra i konopie. 

Bo na łubinie, facelii, peluszce czy grochu itp. to już na pewno nie idzie nikomu zarobić . 

Opublikowano
6 minut temu, sumek666 napisał:

Kto sieje jare ten kładzie lache na gospodarke 

Z tym się kolego nie zgodze 😏 owies i jęczmień dla bydła muszę siać 

Opublikowano

Co z jarych potrzebujesz? Tylko nie pisz, że mieszankę bo umrę ze śmiechu. 

Adrian tak jak piszesz. Miejscowo potrafi dziad tak zrobić. Znaczy zakwasić. U mnie zginął tak jak perz. Odpowiednie herbicydy (niekoniecznie na niego) w pełnych dawkach czasem nawet troszkę większych plus płodozmian kukurydziany gdzie herbicydy są mocniejsze.

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Z tym się kolego nie zgodze 😏 owies i jęczmień dla bydła muszę siać 

Owies ok. Jęczmień jary to se można u mnie wiesz gdzie wsadzić. Pszenica jara sypie 2-2,5 t, a zimowa 5 t w górę. Nawet taka siana późno po kukurydzy czy burakach.

Ja nie mam zwierząt, więc się nie wypowiem na temat bazy paszowej ;)

Poza tym jeżeli ja utrzymuję się z roślin to nie nadrobie zwierzętami. 

Opublikowano

To nie'pisz że wszyscy co sieją jare kładą lache na gospodarstwo

Opublikowano

Sieje jeczmien owies i pszenice z jarych na niektorych polach sieje mieszanki tych 3 zbóż lepiej zebrac 3 tony mieszanki niz 1.5t owsa jak dla mnie wszystko zalezy od pola u mnie duzo osob sieje mieszanki czy dla trzody czy bydla bo zawsze cos sie zbierze lepiej niz czysty siew np sasiad mial w tym roku owies niecale 2 tony z hektara a mieszanka dala 4 tony a jak dla zwierzat todla mnie nie ma roznicy czy mieszac pasze czy miec wszystko razem z pola

Opublikowano
20 minut temu, sumek666 napisał:

Kto sieje jare ten kładzie lache na gospodare. 

Gdybym siał jare to sąsiedzi by uprawiali moje pola. Z jarych to kukurydza, pyra i konopie. 

pier**lisz

Sieje owies mam na niego zbyt i lepiej mi wychodzi to niż np pszenica

Sąsiad od wielu lat sieje browara i na opłacalność nigdy nie narzeka

Opublikowano

Ja tego przysłowia nie wymyśliłem bo poznałem je tu na forum. 

@kopin niekoniecznie agrolok ale to prawda. Mam za mało ha żeby utrzymać rodzinę na jakimś fajnym poziomie życia. 

Ja nie mam zbytu na owies chyba, że partie po 25 ton. Nikt nie sieje u nas browara i ja też nie bo jak wyżej. Partie po 25 ton. 

Sieje tylko pszenżyto, pszenicę i kukurydzę. Do tego łubin dla arimr i pyry do siebie. Zrezygnowaliśmy z jęczmienia i mieszanek oraz owsa. Do rzepaku wrócę ale na razie przerwa. 

Dlaczego porównujecie mieszanki do czystego owsa?

Opublikowano

Ja też na zbyt owsa nie narzekam na mieszankę nie było chętnych a po owsie sieję pszenicę . Meloman u mnie ładnie sypał 4-5 klasa  ziarno drobniejsze od tomko tylko tomko było na mokrzejszym polu i tam akurat więcej opadów było więc nie za bardzo to porównanie . Twingo koło melomana było drobniejsza niż na innym kawałku .