Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co polecacie na grzybówkę na jedyny zabieg na takie słabsze ziemię żeby był po tym w miarę efekt? Miałem w ogóle tych kawałków nie pryskać ale po deszczu fajnie ruszyło i czymś wypadało by przelecieć. Nie widać zbytniego nasilenia chorób, trochę moczniaka tylko zaxzyna wyłazić

Opublikowano
8 godzin temu, Szron88 napisał:

Dałem 0.5l bo w tamtym roku nawet przy suszy i 100N bez skracania w dołkach padło. Borowik rośnie wielki był prawie równy z żytem wiec stąd taka dawka.

A jak to wyjdzie w tym roku zobaczymy. Na słabszej 5klasie wogole nie skracałem.

Borowik padł Ci przy takim nawożeniu?

Jak był chroniony przed grzybami?

W 2017 stał przy ponad 140 kg N 

Opublikowano

Jak wiatru nie było to stał :) w tamtym roku przyszła wichura, to miejscami łamała wszystko około 20cm od ziemi.

Borowik faktycznie sztywny jak na swoją wysokość.

Opublikowano (edytowane)

Taka ciekawostka, borowik na najmokrzejszym kawałku (w lata obfite w deszcze nie idzie tu wjechać) chyba będzie leżał :D Około 20 arów tylko ma to miejsce, 110kg N jedynie (tu gdzie robiłem foto jest sciezka, zamknięta na dwie leje, praktycznie niewidoczna)

IMG_20190504_144631.jpg

Edytowane przez Karol06
Opublikowano (edytowane)

Sołtys padł po wietrze wielkim. Gdzieś mi fotki przepadły był powyżej pasa w kwitnieniu. Jak napisałem 0.5 poszło na działke gdzie jest 4b. Reszte mam na 5klasie takm nie skracałem.w tamtym i tym roku na T1 Topsin 1l i prochloraz 0.6 do tego pakiet npk+pełne mikro,siarczan magnezu jednowodny 4% i mocznik około 7%.Przy regulacji dałem tylko siarczan magnezu 3%. 

Dodam ze to moje pierwsze doświadczenia z regulacją. Chce sprawdzić jak rośliny zareagują. Testuje w tym roku czy bardziej sie opłaci siać pszenżyto czy żyto hybrydowe na moich glebach.

Edytowane przez Szron88
Opublikowano
Dnia 4.05.2019 o 10:57, the1mati1 napisał:

Co polecacie na grzybówkę na jedyny zabieg na takie słabsze ziemię żeby był po tym w miarę efekt? Miałem w ogóle tych kawałków nie pryskać ale po deszczu fajnie ruszyło i czymś wypadało by przelecieć. Nie widać zbytniego nasilenia chorób, trochę moczniaka tylko zaxzyna wyłazić

Dołączam się do pytania kolegi. Czy Duett Star wystarczy?

Opublikowano
Dnia 5.05.2019 o 20:50, schabomił42 napisał:

Dołączam się do pytania kolegi. Czy Duett Star wystarczy?

Jak koszty ograniczone  to może być tak zabieg

Opublikowano
9 minut temu, WOJTUNIO napisał:

Jak myslicie falcon 460 ec na T2 w pszenzyto i pszenice bedzie dobrym rozwiazaniem ?

kup sobie sokół 460EC z nufarmu to samo a na 5 L 100zł w kieszeni 

Opublikowano
WOJTUNIO napisał:

Jak myslicie falcon 460 ec na T2 w pszenzyto i pszenice bedzie dobrym rozwiazaniem ?

kurna tyle razy było pisane ze falcon nie warty swojej ceny w podobnej cenie masz duet ultra czy priaxor a zdecydowanie lepsze działanie

Opublikowano

Prosze o porade. Mysle dzisiaj jechać samym mocznikiem dolistnie w pszenzyto ilosc cieczy to 300l mocznika dałbym 12kg to jest na hektar. Temperatura ma być 6 stopni w nocy i 17 w dzień do końca tygodnia. Pytanie czy bedzie ok zeby nie popalic lisci ??

Opublikowano
1 minutę temu, MalyRolnik18 napisał:

Prosze o porade. Mysle dzisiaj jechać samym mocznikiem dolistnie w pszenzyto ilosc cieczy to 300l mocznika dałbym 12kg to jest na hektar. Temperatura ma być 6 stopni w nocy i 17 w dzień do końca tygodnia. Pytanie czy bedzie ok zeby nie popalic lisci ??

Według mnie gra nie warta świeczki

Opublikowano

A ja bym prosił o porade w sprawie grzybówki. Do tej pory nie robiłem żądnego zabiegu mam zakupiony tilt turbo i mirage na t1 ale a to za zimno, a to wiatr a to mnie nie było i tak sie zeszło do tej pory. można jeszcze w tej fazie jechać tymi środkami i rzucić siarczam mocznik i kristalon np? Pole względnie czyste bez jakiś większych oznak grzyba. 

Opublikowano
Karollorak93 napisał:

A ja bym prosił o porade w sprawie grzybówki. Do tej pory nie robiłem żądnego zabiegu mam zakupiony tilt turbo i mirage na t1 ale a to za zimno, a to wiatr a to mnie nie było i tak sie zeszło do tej pory. można jeszcze w tej fazie jechać tymi środkami i rzucić siarczam mocznik i kristalon np? Pole względnie czyste bez jakiś większych oznak grzyba. 

proholaz zostaw na drugi rok na niego już za późno

Opublikowano
9 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

5kg mocznika na 100l wody. Najlepiej byłoby zrobić tą ciecz z rana i wypryskac po południu lub pod wieczór.  Chodzi o to, że zimna woda + mocznik mogą powodować przypalenia,  duży stres dla rośliny. 

Opublikowano
21 godzin temu, WOJTUNIO napisał:

A substancje i ich ilosc będą ok na T2 ?

tak ja nim pryskałem w pszenżycie, działa też wyniszczająco na choroby a nie tylko zapobiegawczo jak niektóre, ma 3 substancje aktywne u mnie pszenżyto nie ma żadnych chorób jak narazie, tylko gdzie nie gdzie objawy żerowania skrzypionki są ale bardzo malutko ich jest