Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie mogłem bo psa miałem w domu A zostawić go samego to mogę zamawiać nowe meble smyczy nie miałem żeby wyjść z nim. Do godzinki postaram się wysłać zdjęcia.

Co do obsady to wysialem 190kg/ha(czyli na tej co są zdjęcia) ale na drugiej połowie 120kg/ha. Jeden pan mi tak doradzil ale mogłem zrobić po swojemu. Wiedziałem że będzie za gęsto 

Edytowane przez MlodyRolikOn
Opublikowano

place to wygląda jak złe pH ewentualnie może za głęboko było zorane i tzw martwica wydobyła się na wierzchnią warstwę gleby, szkodniki wątpię żeby tak ładnie place wygryzały

Opublikowano
37 minut temu, MlodyRolikOn napisał:

I tak to wygląda także bez spin co tu zrobić? Jaki nawóz czy może oprysk? Zawsze w tym samym miejscu jest problem. Proszę bez komentarzy typu "zrób badania i zobaczysz" po zbiorach zrobię ale teraz trzeba coś zadziałać.

Ostatnie 2 zdjęcia to lepszy stan zboża 

20190317_075510.jpg

20190317_075527.jpg

20190317_075538.jpg

20190317_075619.jpg

20190317_075626.jpg

20190317_075653.jpg

20190317_075557.jpg

Miałem kiedyś tak samo przesiałem na wiosnę jęczmieniem i było to samo, zrobiłem głęboką orkę i posiałem owies i było to samo. No rok na straty. Wtedy jeden mądry sąsiad spytał co za nawóz siejesz, a ja mówię że polifoskę, saletrę i nawóz wapń magnez w kamykach.

Poradziłna przyszły rok sypnij potafoski salmagu lub saletrzaku canwil i dużo kredy, a teraz weź na te place gdzie dobrze się odznaczają sypnij potrójną dawkę kredy.

Efekt na drugo rok w jęczmieniu jarym taki jak na przedostatnim zdjęciu czyli cud

Od tej pory tylko potafoska salmag,  canwil lub saletrzak węgierski i 500 kg ktedy na wszystkie pola i plamki żółtej nigdzie nie ma.

Ph było na pasku z płynem jak krew.

Opublikowano (edytowane)

Jak to "węgierski" ??? :S

@Rolnik1973 tej kredy , to ile dajesz żeby dobrze było ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Cudów teraz nie oczekuje ale wiadomo trochę chciałbym podratowac to zboże. Wapno granulowane sypnac? Jeśli tak to ile na ha? Sypne na te słabsze miejsca wszystkie kawałki jakby dodać to tak z 0,4ha-0.5 

Co do korzenia to tak 

Ostatnie zdjęcie z tego lepszego kawałka trochę źle się wyrwał ale i tak widać że za gęsto. 

20190317_091502.jpg

20190317_091516.jpg

20190317_091833.jpg

Opublikowano

Teraz to już wiele nie zdziałasz ale kreda troche pomoże i na wczoraj powinna być rozsiana tylko Kornica nie jakieś g*wno co sprzedają pod nazwą kreda A po żniwach badanie gleby obowiązkowo i ewentualne wapnowanie . Teraz jeszcze bym na to sypnoł dodatkowo na te place kizeryt 

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Miałem kiedyś tak samo przesiałem na wiosnę jęczmieniem i było to samo, zrobiłem głęboką orkę i posiałem owies i było to samo. No rok na straty. Wtedy jeden mądry sąsiad spytał co za nawóz siejesz, a ja mówię że polifoskę, saletrę i nawóz wapń magnez w kamykach.

Poradziłna przyszły rok sypnij potafoski salmagu lub saletrzaku canwil i dużo kredy, a teraz weź na te place gdzie dobrze się odznaczają sypnij potrójną dawkę kredy.

Efekt na drugo rok w jęczmieniu jarym taki jak na przedostatnim zdjęciu czyli cud

Od tej pory tylko potafoska salmag,  canwil lub saletrzak węgierski i 500 kg ktedy na wszystkie pola i plamki żółtej nigdzie nie ma.

Mogło być też tak, że to nie zmiana nawozów pomogła tylko po prostu dałeś konkretną dawkę wapna która podniosła pH a co za tym idzie rośliny lepiej wykorzystały nawozy.

Opublikowano

Czego się można tu dowiedzieć potafoska lepsza od polifoski:ph34r:

Opublikowano
9 minut temu, thor1984 napisał:

Mogło być też tak, że to nie zmiana nawozów pomogła tylko po prostu dałeś konkretną dawkę wapna która podniosła pH a co za tym idzie rośliny lepiej wykorzystały nawozy.

No toż tak,

saletra 0 wapnia - canwil 7%

Polifoska 0 wapnia - potafoska 13%

Wapno kamień - szkoda ropy o kasie nie wspominając  kreda max wspnia.

Dotgo w saletrzaku i potafosce magnez którego tamte nie mają.

A tak sypiąc wymienione z każdym workiem dostarczamy wapń i magnez.

Może drożej ale lepiej.

Opublikowano

Nie kierujcie się nawozami jakie siejecie bo to nie ma sensu. Plon zależy od wody a potem od tego jakiego składnika mamy najmniej w glebie. Nie ma co w ciemno sypać. Zrobić badanie gleby za 10zl i jest czarno na białym.

• Like 1
Opublikowano

I tak to wygląda także bez spin co tu zrobić? Jaki nawóz czy może oprysk? Zawsze w tym samym miejscu jest problem. Proszę bez komentarzy typu "zrób badania i zobaczysz" po zbiorach zrobię ale teraz trzeba coś zadziałać.

20190317_075510.jpg

a to nie poprostu woda ci tam stoi czy stała ??

Opublikowano
10 minut temu, sebe1033 napisał:

20190317_075510.jpg

a to nie poprostu woda ci tam stoi czy stała ??

Nic nie zrobisz, sypnij kredy najlepiej wapniak kornicki niech rozmaka i te uprawę spisz na straty.

Ja wiem bo miałem tak, żadne opryski nic nie dadzą bo kwas żre rosline.

Opublikowano

W jakiej ilości na ha? 

15 minut temu, sebe1033 napisał:

a wygląda jakby stała nawet pęknięcia są i widać że mocno mokra 

Wiem ale musisz wierzyć. Na tym polu nigdy nie było problemu z wodą żeby stała.

Opublikowano

Już nie pamiętam bo było to ze 4 lata temu.

Coś koło 3 t razem bo raz te łaty podwójną dawką potem po żniwach i na zimę.

I teraz co ro na tym polu po 500 kg i problemu nie ma nawet nieznać gdzie to było.

Opublikowano

Już nie pamiętam bo było to ze 4 lata temu.

Coś koło 3 t razem bo raz te łaty podwójną dawką potem po żniwach i na zimę.

I teraz co ro na tym polu po 500 kg i problemu nie ma nawet nieznać gdzie to było.

To Jak byś zastosował na jesieni wapno budowlane na te łaty , czy na całość ale tak ogólnie na 1 ha do 400 kg zapomnisz o kwasie wszystkie pola tak od kwasiłem  szybko i tanio . 

Każdy robi jak uważa .

Opublikowano (edytowane)

ja takie pytanko mam odnośnie ochorony fungicydowej, tak jak by wychodzi mi to na askochytozę liści i fizarioznę liści co polecacie ? może to coś innego również być nie mam dokładnej pewności że to akurat te choroby które podałem

IMG_20190318_215822[1].jpg

IMG_20190318_215805[1].jpg

IMG_20190318_211832[1].jpg

Edytowane przez pawelek1226
Opublikowano

Obsada nie jest zła. Jeśli ma co jeść to będzie lepsze niż większość gęstych łąk , bo tak wiele pszenżyt wygląda