Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zostało nam czekać do żniw i zobaczymy co to będzie. Dzisiaj okazało się że za dużo azotu to niezdrowe. Zrobiła mi się nakładka właśnie na Maestozo i w dodatku rozsiewacze zwiększył wysiew nawozu na N2 i N3 dzisiaj zachodzę i tam gdzie więcej poszło to rdza na fladze jest spora A tam gdzie normalnie wszystko poszło to jest zdrowy liść. @Rafiozo czy u ciebie też jest taki mały liść flagowy w trapero ?

Tu zdjęcie Maestozo

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano

AgroSzymi99 napisał:

Pszenżyto twingo wysokość max 40cm deszcz je trochę uratował ☺ na T1 Tilt T2 nie było bo pogoda. Ile pozwoliła a teraz zaczyna pylić 😐

20180520_125028.jpg

20180520_125505.jpg

musisz przeczekac pylenie

Opublikowano (edytowane)

Rolnik31, tak liść flagowy też ma mały, ogólnie wygląda jak u ciebie na zdjęciu.

Jakie pszenżyto polecacie na bardzo słabe stanowiska, zawsze siałem fredro i w miare wychodziło, w tym roku praktykuje trapero i widzę że na dołkach jest ok a gdzie słabsza ziemia to słabiutkie.

Edytowane przez Rafiozo
Opublikowano

20180520_192657.thumb.jpg.33b22b1ef494e86c4fc262b06172bce2.jpg

U mnie Gringo zaczyna się już kłosić , kłosy mają najczęsciej 12,13,14 pięterek. Dostało w sumie pogłównie ok 120N i dwa razy fungi, wkradło sie trochę żyta ale niewiele bo moze do całości to 1-2%.Jak to wyglada według was , jest to mój pierwszy rok  z wyższym nawozeniem  i pełna ochrona fungi , jestem ciekawy plonu zobaczymy co pokaże w żniwa.

Opublikowano

Witam w jakich dawkach zastosować na T3

1. MANERA 410 EC 0,4l + KORAZZO 250 SC 0,6l (zamiennik AMISTAR 250 SC) czy dać

2. MANERA 0,5l + KORAZZO 0,5l

Czy nie będzie problemów bo KORAZZO niema rejestracji na pszenżyto ozime, i chcę jeszcze dodać BI 58.

Opublikowano

Ok dzięki. A czy na pszenicę jarą można dać bo mam kupiony 1l, ale też nie ma rejestracji tylko na jęczmień jary.

Można z czymś połączyć  na T1 ?

Opublikowano

Witam. szybkie pytanie: czy na wykłoszone pszenżyto wraz z T2 jest jeszcze sens dawać mocznik+siarczan magnezu??Czy nie uszkodzi mi to kłosa?? Bo niestety przez pogodę przeszedł mi liśc flagowy...

Opublikowano
23 godziny temu, Rafiozo napisał:

Rolnik31, tak liść flagowy też ma mały, ogólnie wygląda jak u ciebie na zdjęciu.

Jakie pszenżyto polecacie na bardzo słabe stanowiska, zawsze siałem fredro i w miare wychodziło, w tym roku praktykuje trapero i widzę że na dołkach jest ok a gdzie słabsza ziemia to słabiutkie.

W miarę dobrze zachowuje się meloman.

Opublikowano (edytowane)

moje w zależności od odmiany jest wykłoszone(maesteozo)kłosi sie (trismart)będzie się kłosiło(borowik i rotondo)dziś dostało

300g chlorotalonil +125g azoskorbiny+5g cyflufenamidu

cyflufenamid ze względu na to,ze mączniak dalej szaleje

Edytowane przez soltys48
niedopatrzenie