Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 godzin temu, Thorod napisał:

Byleby nie pryskac podczas kwitnienia

Gośc z Danko mówił mi kiedyś ze pszenżyto jest w 80% samopylne, wiec ryzyko zabiegu niewielkie ( co innego w życie) Podczas kwitnienia odpuścić sobie nawozy dolistne, mogą sklejać pyłek

Opublikowano
oprysk możliwy od poniedziałku więc pytanie jedziecie jeszcze T2 czy czekać aż będzie po kwitnieniu? można zaszkodzić jak się zapoda mimowszystko safira z maklerem?
Opublikowano

Jest polifagiem ale jak nazwa wskazuje jest bardziej szkodnikiem upraw ogrodniczych. Po za tym jest mocno mobilna ma wylot przez cały maj.

Ja bym chyba jej darował życie. W truskawce już potrafi dokuczyć 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Jest polifagiem ale jak nazwa wskazuje jest bardziej szkodnikiem upraw ogrodniczych. Po za tym jest mocno mobilna ma wylot przez cały maj.

Ja bym chyba jej darował życie. W truskawce już potrafi dokuczyć 

Czytałem trochę o niej i nic o zbozu nie wyczytalem ze może szkody zrobić jakieś ... sporo jej jest i bałem się ze może wpłynąć ona na wypełnienie klosa

Opublikowano (edytowane)

Miał ktoś z was pszenżyto ozime Trapero? Jak wam plonowało? Dostało u mnie 160N 2 grzyby odżywki 2 razy i skracanie raz i zastanawiam się czemu mam taki krótki kłosek ? Ma około 10 pięterek gdzie Maestozo ma 12 w górę przy tej samej agrotechnice.

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano
5 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Kiedy było skracane? Może zbyt późno?  

Też tak myślałem ale sięgłem w pamięć i było robione w fazie 1 kolanko podchodząc prawie pod 2 więc myślę że tutaj nie powinno być problemu. Co o tym sądzicie.

Opublikowano

To jedyne co mi przychodzi na myśl to jakieś niedobory w glebie, bo też tak kiedyś miałem na jednym polu chociaż wszędzie były siane te same odmiany. Tylko, że u mnie ostatecznie plon zebrałem podobny, Kłosy były krótsze, ale ziarno było grubsze.  Szkoda, że wtedy nie zrobiłem badań gleby, bo miałbym jakieś porównanie. Co było wtedy przedplonem? U mnie peluszka zebrana na kiszonkę, a wcześniej jeszcze łubin tak samo skoszony i zebrany z pola.  

Opublikowano

Przedplon to łubin zebrany na nasiona bez desykacji się obyło. Nadal się zastanawiam nad tym antywylegaczem czy dobrze zastosowałem może się przepatrzyłem ale specjalnie jeszcze wyrwałem z 5 roślin bo już kiedyś miałem tak że kłos skróciłem. Jutro wstawię foto Maestozo jak wygląda. 

Opublikowano

Wczoraj trochę obchodziłem zboża i na pszenzycie ozimym zauwazylem maczniaka prawdziwego. Pszenżyto w fazie bbch 58. Mam 3ha tego. Pryskane było tylko na chwasty i mikroelementy. Jak myślicie opryskac to czy już za późno? Jeśli tak to macie jakieś polecane środki? 

Opublikowano

U mnie też wywaliło strasznie mączniakiem na Twingo,a reszta ok,2 tyg temu jechałem Arteą i nie wiem czemu akurat  na tym jednym taki kosmos

ja wczoraj pryskałem Falkonem,bo był jedynym który ma oficjalną rejestrację podczas kłoszenia i do końca kwitniecia 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie, ze pryskać zawsze przytrzymasz rozwijanie się choroby. W jakiej fazie pryskałeś Arteą. Poza tym jak pryskasz takim wynalazkiem jak Falcon to się nie dziw, że masz choroby póżniej, jest to bardzo drogi środek nie idący w parze ze skutecznością.

Edytowane przez marley313
Opublikowano

cena faktycznie spora,co do jakości nie będę dyskutował bo pierwszy raz pryskałem Falkonem,

jeśli masz sporą wiedzę to co byś polecił teraz na mączniaka przy kwitnącym zbożu ?

Opublikowano

Z tego co wiem to jak już kwitnie to nie bardzo żeby prykać. Co do mączniaka to morfina lub cyflufenamid ze środka Kendo, ale to powinno się stosować przy zabiegu T1.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co ja wiem to nie pryska sie nawozami ,odżywkami itd żeby nie sklejać 

ale jeśli chodzi o grzybówkę  i do tego zarejestrowaną do końca fazy kwitnięcia to nie rozumiem obaw,jeśli sie zaczeka  aż przekwitnie bo OJCIEC TAK MÓWILI  ;-)

to już straty będą nie do odrobienia

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/zabieg-t3-w-celu-ochrony-klosa,51077.html

strona farmera

Edytowane przez kopin
Opublikowano

A ja sie z Tobą nie zgodzę ,bo po pierwsze szkoda straty w plonie a po drugie nikt by nie ryzykował rejestracji podczas kwitnięcia jeśli by środek miał szkodzić,oto jeden z przykładów-

Priaxor® może być stosowany w zależności od przyjętej strategii ochrony w zabiegach T1, T2, T3.Oznacza to, możliwość zastosowania od fazy pełni krzewienia (BBCH 25) aż do fazy końca kwitnienia (BBCH 69) w pszenicy ozimej, jęczmieniu ozimym i jarym, pszenżycie ozimym, życie ozimym.

Opublikowano
2 minuty temu, marley313 napisał:

Szkoda straty w plonie, chroni się zboże począwszy od podstawy kończąc na kłosie. A nie budzi się jak zboże kwitnie.

Merytoryczna dyskusja na temat zabiegu T3 na poziomie przedszkola ,szkoda gadać

1 godzinę temu, MlodyRolikOn napisał:

Wczoraj trochę obchodziłem zboża i na pszenzycie ozimym zauwazylem maczniaka prawdziwego. Pszenżyto w fazie bbch 58. Mam 3ha tego. Pryskane było tylko na chwasty i mikroelementy. Jak myślicie opryskac to czy już za późno? Jeśli tak to macie jakieś polecane środki? 

Moim zdaniem opryskaj,a dogadywanie o tym że powinieneś już od wczesnej wiosny bardziej dbać nic nie zmienia  w temacie,zadałeś proste pytanie i ja prosto odpowiem -pryskaj jak widzisz że żle sie dzieje na polu