Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To może coś podobnie jak w pszenicy - do tej pory miałem Sailora i po dawce rsm był aż czarny, w tym roku Ozon po takiej samej dawce wygląda jak ubogi krewny taki blady

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

To może coś podobnie jak w pszenicy - do tej pory miałem Sailora i po dawce rsm był aż czarny, w tym roku Ozon po takiej samej dawce wygląda jak ubogi krewny taki blady

Przez pole mam farmera który zbytnio nie dba o swoje pola i jego pszenżyto pewnie długo nie widziało i kupe ładniejsze :( A chyba jeszcze nawozu nie posiał...

Opublikowano
panowie czym ratowac zolknace i zamuerajace miejscami rotondo po zimie bylo piekne 3 tyg temu poszla saletra ok 200 kg i tydzien temu siarczan magnezu z poli 8 pol na pol ok 150 kg a tetaz az zal patrzec obok inna odmiana jest ok a to tragedia. niestety pole jest zakwaszone bo przez rok czasu nie nadrobie 30 letnich zaniedbań ojca. myslalem o saletrze wapniowej i magnezowej siarczan magnezu i plonwit zboza to wszystko dolistnie .dobrze mysle ?
Opublikowano

Hehe tez rozlewalem rsm 26.03, zyto pieknie rosnie tylko w pszenzycie na dwoch kawalkach mam takie place zolte. Wapnowane byly pola co roku po trochu I nie wiem co to.moze byc. Posieje w tym miejscu saletry wapniowej bo kreda to zanim zadziala to hoho.

Opublikowano

Mogło i podmarznąć placowo , ewentualnie wiatr je wysmolił jeśli to górka.

Ale na pewno niskie ph i niski poziom magnezu - i ja bym tego drugiego dostarczył. Kiedyś miałem takie kawałki na dzierżawie i siarczan Mg pomagał, z tym że było to wczesną wiosną. Teraz robi się sucho i zejdzie zanim się rozpuści (najlepiej dolistnie)

Opublikowano

niby mozesz probować dostarczyc magnez dla swietego spokoju i zobaczyc czy to pomoze, no ale przy niskim ph to już i tak nie spodziewalbym się wielkiej odmiany. zostaje wapnowanie po zniwach

Opublikowano

posiej siarczan magnezu ale ten zwykły siedmiowodny, co ile masz ścieżki? bo  tego za daleko nie rozrzucisz ale on szybko działa my tak ratowali zboża rok temu. kizeryt powinno się dawać 3tyg przed azotem czyli jakoś końcówka lutego ;)

Opublikowano

Pany, żadne cuda wianki już nie pomogą. Jeśli zboże pożółkło to znaczy, że korzenie zostały zatrute przez toksyczne związki występujące w glebie z racji niskiego pH. Rośliny pożółkły bo nie pobierają składników z gleby z powodu upośledzonego systemu korzeniowego. Ratowanie teraz zboża odżywkami nawet jeśli przyniesie skutek to tylko chwilowy bo roślina zaraz znowu padnie. Tak ja to widzę ze swojego punktu widzenia.

Ja z tego powodu w zeszłym roku zlikwidowałem pole z pszenżytem na działce 3.8 pH i zasiałem w jego miejsce grykę.

Po żniwach wapno! A najpierw badania gleby.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ratowanie teraz zboża odżywkami nawet jeśli przyniesie skutek to tylko chwilowy bo roślina zaraz znowu padnie. Tak ja to widzę ze swojego punktu widzenia.

W tamtym roku miałem podobnie,  tam gdzie mi mocno pożółkło to dawałem co się da i nic nie dało,  wypadło w tym miejscu zboże. 

Opublikowano (edytowane)

Co sadzicie o o takiej mieszaninie na T1?

Mondatak 450EC (0,75 l/ha)+ Propizole 250EC (0,5 l/ha)+ Andros 750EC (0,25 l/ha)

- Odmiana Meloman.

- Przedplon: groch (jedno pole)  i pszenżyto Meloman (drugie pole)

Z góry dziękuje za pomoc :D

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Wszyscy w polu,  nie ma komu odpisywać :)

Miał być deszcz - nie ma deszczu i według prognoz, jeśli nie spadnie w nocy z niedzieli na poniedziałek,  to do 24bodaj żadnego deszczu. Cały przyszły tydzień mnie nie ma.  No i teraz dać druga dawkę azotu, a jutro pod wieczór herbicydem,  czy darować sobie ten azot jak nie zapowiadają żadnego deszczu? 

Opublikowano
30 minut temu, daron64 napisał:

Wszyscy w polu,  nie ma komu odpisywać :)

Miał być deszcz - nie ma deszczu i według prognoz, jeśli nie spadnie w nocy z niedzieli na poniedziałek,  to do 24bodaj żadnego deszczu. Cały przyszły tydzień mnie nie ma.  No i teraz dać druga dawkę azotu, a jutro pod wieczór herbicydem,  czy darować sobie ten azot jak nie zapowiadają żadnego deszczu? 

W łodzkim wczoraj dolało ,daj 2 dawke azotu nie zaszkodzi czym pryskasz chwasty.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, kiko80 napisał:

W łodzkim wczoraj dolało ,daj 2 dawke azotu nie zaszkodzi czym pryskasz chwasty.

10 godzin temu, adamson330 napisał:

Dokładnie. Rosa zawsze w łanie będzie jakas. Wystarczy.

Łan to słowo na wyrost w tym pszenzycie :) że nie zaszkodzi to się domyślam,  bardziej chodziło mi czy się rozłoży z rosa czy pójdzie w atmosferę.  

Pryskac będę axial + Mustang.  Tylko nie wiem, czy pogoda pozwoli,  nawet wieczorem wiatr głowę urywa.  

edit

Wiatr przestal wiac kolo 18:30. Sasiedzi lecieli w dzien  jakims opryskiem. Pryskali cos jeszcze bardziej nedznego niz moje pszenzyto. Wiatr jak diabli, ale im to nie przeszkadzalo

Edytowane przez daron64