Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dostałem w tym roku w dzierżawe pszenżyto 2 ha. Na wiosnę dałem 250 kg saletry. Moje pytanie brzmi czy warto inwestować w nawożenie azotowe na poziomie 180 kg N jeśli z tego co wiem to pole ostatnio nawozy potasowe czy fosforowe widziało jakieś 8 lat temu. Jedyne co 2 lata temu dostało wapno magnezowe a osoba , która je wcześniej użytkowała zbierała zboża z tego pola max 3 tony i nawożenie azotem też nie było na jakimś rewelacyjnym poziomie. Chciałbym dowiedzieć się od was czy warto ładować w kolejnych dawkach azot w takiej ilości żeby uzyskać jakieś te 6 ton czy przy prawdopodobnie niskiej zawartości P i K jest to niemożliwe i lepiej nie inwestować i dać 120 kg N a na jesień dać nawozy jak się należy. Dodam, że badanie gleby zrobiłem i wyniki będe miał dopiero w przyszłym tyg. Proszę o jakieś klarowne wskazówki gdyż gospodarzę dopiero 2 lata.

Opublikowano

mam pszeżyto i chcę się zapytać jak apyros radzi sobie z owsem głuchym i rumianami? W tamtym roku miałem sporadycznie owsik i chcę żeby go więcej nie było, a apyros wychodzi tanio

Opublikowano

mam pszeżyto i chcę się zapytać jak apyros radzi sobie z owsem głuchym i rumianami? W tamtym roku miałem sporadycznie owsik i chcę żeby go więcej nie było, a apyros wychodzi tanio

Stosowany powtórnie na tym samym polu wcale sobie z nimi nie poradzi.

Zastosuj jodosulfuron najlepiej z mustangiem albo esteronem.

Opublikowano

Koledzy, kiedy ruszacie z drugą dawką azotu na pszenzyto? czy juz by mozna jechac?

Jak pojawiło się I kolanko to jak najbardziej możesz siać. U mnie ok tyg na niektórych roślinkach pojawiło się kolanko ale jakoś stoi w miejscu, i jeszcze trochę się wstrzymam. Np żyto w ciągu ost tyg sporo podrosło a pszenżyto stoi i poczekam może do weekendu majowego. Zresztą obecnie wysokie temp i słońce i brak wilgoci nie zachęcają do wysiewu nawozu.

Opublikowano

Co proponujecie na zdugi zabieg fungicydowy w pszenżycie ozimym? Na choroby podstawy źdźbła zastosowałem TOPSIN M 500 sc i zastanawiam się czego użyć w drugim oprysku.Może ARTEA?Póki co Leontino wygląda pięknie, zostało skrócone, dostało druga dawke azotu i tylko prosić aby co jakiś czas spadł deszcz. Czekam na podpowiedzi

Opublikowano

ja dzisiaj opryskałem pszenżyto cerone 480 sl.Przy zabiegu zauwazylem,ze na jednej polowie jest trochę słabsze zboże i tak się zastanawiam czy jeszcze jest sens podsiać jakiś nawóz?

Opublikowano

A czy jesienny oprysk zadziała wiosną? tzn. tata kupił tani oprysk na pszenżyto ale na podwórku po rozrobieniu okazało się że było tam napisane coś w stylu "do stosowania jesiennego" czy jakoś tak. I tak było nim opryskane. Zadziała to czy nie za bardzo?

Opublikowano

ups, pomyliłem tematy. co ja tu z pszenica wyskakuje w temacie o pszenżycie:)ale dzięki za odpowiedź. Stosowałeś antywylegacz przed druga dawka nawozów, czy przed?