Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Az zapytałem kolegi policjanta, i kierowca niema żadnych problemów z brakiem dokumentów, nawet jak Pan władza nie połączy się z bazą co się zdarza bardzo rzadko 😉

no to co wtedy? bo mój brat pracuje w drogówce  i właśnie o tym gadaliśmy,jest dokładnie tak jak w banku system nie działa i kasy nie wypłacisz i kto wtedy jest w d*pie Ty czy bank?

1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Jaki to ma związek z D. Tuskiem?

Jak rządzisz to nie wszystkim zrobisz dobrze ,tak jak dziwka nawet jak by bardzo chciała zeby wszyscy byli zadowoleni i zrobiła im za darmo to i tak ten 5 w kolejce powie że musiał długo czekać to on już nie chce a poza tym w przeciągu nie lubi robić

Opublikowano
8 minut temu, kopin napisał(a):

no to co wtedy? bo mój brat pracuje w drogówce  i właśnie o tym gadaliśmy,jest dokładnie tak jak w banku system nie działa i kasy nie wypłacisz i kto wtedy jest w d*pie Ty czy bank?

Jak rządzisz to nie wszystkim zrobisz dobrze ,tak jak dziwka nawet jak by bardzo chciała zeby wszyscy byli zadowoleni i zrobiła im za darmo to i tak ten 5 w kolejce powie że musiał długo czekać to on już nie chce a poza tym w przeciągu nie lubi robić

Po prostu nie może ciebie sprawdzić i tyle. Nie masz obowiązku obecnie mieć dokumentów tj w Polsce. 

Problem policji że się nie łączy, nie kierowcy. 

Znajomy też w drogowce. 

Opublikowano
W przypadku kontroli policyjnej, jeśli funkcjonariusz nie może połączyć się z systemem informatycznym (CEPiK/KSIP) z powodu awarii lub braku zasięgu, procedura przebiega następująco:
  • Weryfikacja tożsamości: Policjant poprosi o fizyczny dowód osobisty lub inny dokument tożsamości ze zdjęciem.
  • Weryfikacja dokumentów pojazdu: Jeśli policja nie może sprawdzić danych w systemie (brak dostępu do CEPiK), kontrola może potrwać dłużej. W wyjątkowych sytuacjach policjant może potwierdzić dane za pośrednictwem dyżurnego jednostki drogą radiową.
  • Dalsza jazda: Jeśli nie budzisz podejrzeń, a sytuacja dotyczy wyłącznie awarii systemu, powinieneś móc kontynuować jazdę po sprawdzeniu tożsamości.
  • Procedura w razie podejrzeń: Jeśli istnieją uzasadnione wątpliwości co do uprawnień lub legalności pojazdu, a system nie działa, policjant może zatrzymać dowód rejestracyjny za pokwitowaniem lub uniemożliwić dalszą jazdę do czasu wyjaśnienia sprawy.
  • Brak fizycznych dokumentów: Jeśli nie masz fizycznego prawa jazdy, a system nie działa, policjant ma prawo nałożyć mandat za brak dokumentów przy sobie (choć obecnie nie jest to wymagane, w przypadku awarii systemu utrudnia to weryfikację). 

ale oczywiście każdy jest kowalem swojego losu

Opublikowano
23 minuty temu, kopin napisał(a):
W przypadku kontroli policyjnej, jeśli funkcjonariusz nie może połączyć się z systemem informatycznym (CEPiK/KSIP) z powodu awarii lub braku zasięgu, procedura przebiega następująco:
  • Weryfikacja tożsamości: Policjant poprosi o fizyczny dowód osobisty lub inny dokument tożsamości ze zdjęciem.
  • Weryfikacja dokumentów pojazdu: Jeśli policja nie może sprawdzić danych w systemie (brak dostępu do CEPiK), kontrola może potrwać dłużej. W wyjątkowych sytuacjach policjant może potwierdzić dane za pośrednictwem dyżurnego jednostki drogą radiową.
  • Dalsza jazda: Jeśli nie budzisz podejrzeń, a sytuacja dotyczy wyłącznie awarii systemu, powinieneś móc kontynuować jazdę po sprawdzeniu tożsamości.
  • Procedura w razie podejrzeń: Jeśli istnieją uzasadnione wątpliwości co do uprawnień lub legalności pojazdu, a system nie działa, policjant może zatrzymać dowód rejestracyjny za pokwitowaniem lub uniemożliwić dalszą jazdę do czasu wyjaśnienia sprawy.
  • Brak fizycznych dokumentów: Jeśli nie masz fizycznego prawa jazdy, a system nie działa, policjant ma prawo nałożyć mandat za brak dokumentów przy sobie (choć obecnie nie jest to wymagane, w przypadku awarii systemu utrudnia to weryfikację). 

ale oczywiście każdy jest kowalem swojego losu

To masz brata w drogowce a musisz posiłkować się internetem? 😜

Czyli dobrze mówiłem, że nie obowiązuje ciebie konieczność posiadania dokumentów. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Za kilka lat jakaś partia podniesie do 70, i nikt nie będzie prostestował, bo i po 70-tce będą pracować, bo za kilka lat wpływy do ZUS będą coraz mniejsze a wydatki coraz większe ...

A gdzie masz tych zdrowych ludzi w wieku 70 l żeby pracowali? W niektórych zawodach to nawet niebezpieczne by było 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A gdzie masz tych zdrowych ludzi w wieku 70 l żeby pracowali? W niektórych zawodach to nawet niebezpieczne by było 

A co zrobisz jak będziesz miał 500zl emerytury. Bo do tego kiedyś dojdzie ...

Opublikowano
57 minut temu, Tomek90 napisał(a):

To masz brata w drogowce a musisz posiłkować się internetem? 😜

Czyli dobrze mówiłem, że nie obowiązuje ciebie konieczność posiadania dokumentów. 

A co mam do Ciebie z bratem przyjechać?;-))))

nic nie musisz mieć przy sobie,nawet samochodu

to Twój cyrk,tylko powiedziałem jak może być żebyś nie był zdziwiony

Opublikowano

Jak nie działa system mobilny to przez dyżurnego telefonicznie/radiowo. Nie zabierasz teraz fizycznie prawa jazdy i dowodu osobistego więc bez sprawdzenia w bazie kontrola nie ma jakiekolwiek sensu. Jedyny fakt to że dowód osobisty może jedynie skrócić czas kontroli niż oświadczenie ustne i tyle

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał(a):

A co mam do Ciebie z bratem przyjechać?;-))))

nic nie musisz mieć przy sobie,nawet samochodu

I co wozisz dokumenty przy sobie? 

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

A co zrobisz jak będziesz miał 500zl emerytury. Bo do tego kiedyś dojdzie ...

A co niby się stanie z resztą pieniędzy co jest na subkoncie?

4 godziny temu, kopin napisał(a):

..nic nie musisz mieć przy sobie,nawet samochodu

Ja tak właśnie robię, jedyną rzeczą którą mam zawsze przy sobie jest telefon.

Jakoś nigdy nie miałem z tym związanych i zawczasu nie mam zamiaru się przejmować co by było, gdyby było.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jacor73 napisał(a):

A co niby się stanie z resztą pieniędzy co jest na subkoncie?

Na jakim subkoncie xD to są tylko bajki dla naiwnych xD zwykle cyferki, spróbuj zabrać te pieniądze z subkonta i powiedz jak Ci poszło xD jedyne pieniądze jakimi powiedzmy że zarządzasz to te które sam zainwestujesz w giełdę, obligacje, nieruchomości czy co tam wolisz, to może być twoje zabezpieczenie emerytalne. A ZUS to zwykła piramida finansowa, a te subkonta to bajki dla głupich ...

I na tym skończmy tą dyskusje w tym temacie, ewentualna kontynuacja np w polityce.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
21 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Za pierwszych rządów podniósł wiek emerytalny do 67 dla kobiet i mężczyzn i pewnie coś jeszcze było, teraz ewidencja zakupów ŚOR , ustawa łańcuchowa , ksef, aktywny rolnik, pisemne umowy dzierżawy  , co jeszcze wymyślą do końca kadencji to UJ wie 

ewidencja zakupów sor_ podziękuj idiotą którzy fumiganty kupowali i gazowali krety albo co gorsza w styropian elewacyjny wkładali.

ustawa łańcuchowa - to jest pikuś w porównaniu z 5 dla zwierząt PISu

ksef - przecież pis to projektował i ustawę przyjął a po wprowadziło. 

aktywny rolnik, pisemne umowy dzierżawy -delikatnie bym to zmienił ale ogólnie na plus.

• Like 1
Opublikowano

Kolego k16 jesteś jeszcze na forum? tylko się nie obrażaj jak Agrest bo tylko praktycznie odwas można było coś praktycznego dowiedzieć , sprzedajesz już zboże ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Zagadka dla tych ze wschodniej Polski co jęczeli i płakali że mają po -20 przy 20cm śniegu.

Jaki jest powód że na części mojego Heroico jest kolorek jak z napisu "agrofoto" a na pozostałej części rudo- brązowe?

Centralna Polska -15 przez kilka dni z przeszywającym wschodnim , lodowatym wiatrem.

IMG_20260212_152856461.jpg

Tak macie rację.

Na tej części gdzie zielone zalegało może z 5 cm śniegu.

Edytowane przez jarecki82
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki82 napisał(a):

Zagadka dla tych ze wschodniej Polski co jęczeli i płakali że mają po -20 przy 20cm śniegu.

Jaki jest powód że na części mojego Heroico jest kolorek jak z napisu "agrofoto" a na pozostałej części rudo- brązowe?

Centralna Polska -15 przez kilka dni z przeszywającym wschodnim , lodowatym wiatrem.

IMG_20260212_152856461.jpg

Tak macie rację.

Na tej części gdzie zielone zalegało może z 5 cm śniegu.

To zdjęcie nie z tego roku, na wschodzie pół metra śniegu! 

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

To zdjęcie nie z tego roku, na wschodzie pół metra śniegu! 

Przeczytaj jeszcze raz co ktoś napisał że zrozumieniem. To jest zdjęcie z CENTRALNEJ części Polski.

@jarecki82 nawóz już podany? U mnie powiat miński jeszcze śnieg leży na polu od świąt lub sylwestra. Ciekawe jak moje psie żyto przetrwa siałem 26.10

Opublikowano
32 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

wjeżdżać w sobote z kizerytem? na polu lekka warstwa śniegu, gdzie nie gdzie pszenżyto się przebija.

image.png

Obserwować, jeśli prognoza się utrzyma to można, próbować jechać. Sam tak myślę czy by w weekend nie zaatakować z azotem. Jak popada to znowu na dołkach będzie problem z wjazdem 

Opublikowano

U mnie wczoraj było pokazane że na przyszły tydzień mróz i śnieg, na wieczór już pokazywali cały tydzień +10/12*, teraz już pokazuje że w przyszły czwartek mróz, jeszcze sie 100 razy zmieni 

Opublikowano
5 godzin temu, PAN88 napisał(a):

@jarecki82 nawóz już podany? U mnie powiat miński jeszcze śnieg leży na polu od świąt lub sylwestra. Ciekawe jak moje psie żyto przetrwa siałem 26.10

Nie zdążyłem.

Jak wróciłem z pracy wczoraj zaczął padać śnieg.

Jakbym wiedział to w poniedziałek rano 🔥.

Niektórzy co mądrzejsi na mokradłach posiali. Ziemia twarda jak asfalt.