Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chujnia. Który rejon Polski jesteś? 
U nas żniwa się 10dni opóźniły bo jak zaczęło padać to codziennie w okolicy 5-15l. Ziemia przyjęła wszystko i prosi o więcej, chociaż jak się rozgarnie ziemię, to poplon siedzi w ciemnej ziemi, nie to że w wilgotnej, ale w ciemnej, więc coś tam mamy

Opublikowano

U mnie rzepaki po bez orce to coś tam jest, a po wirowej bronie gołe pola. Od siewu 3 tyg. bez deszczu dopiero była burza w ostatni czwartek i dopiero wschodzą. Pod pszenżyto orałem piachy to wyoruje się suchy piasek, a przy jakichś krzakach gdzie nic nie doleciało to beton. 

Opublikowano (edytowane)

Rok 2026 przypada wczesna wiosna i sucha - tak się zanosi ?. 

2025 był zimny i mokry przez całe żniwa .

2024 w Polsce był  suchy .

Rok 2023 w Polsce nielicznie była susza .

Rok 2022 w Polsce  był to rok wyjątkowo suchy .

Dodam tereny Zamojskie .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, galan99 napisał(a):

Skąd ta wiedza?

Opublikowano
Godzinę temu, galan99 napisał(a):

Dodam tereny Zamojskie .

Z ciekawości...

Co w związku z tym?

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał(a):

Dodam tereny Zamojskie .

To wszystko zależy od rejonu. U mnie:

2022-nie był mokry, ale całkiem całkiem popadywało

2023-prawie całkowicie bez opadów maj-czerwiec i wrzesień-październik, czyli straszna susza

2024-mniej suchy niż 2023, ale padało bardzo rzadko, jeden większy deszcz na miesiąc

Opublikowano
15 godzin temu, k16mk napisał(a):

🤣🤣🤣

No k**wa przezabawne, faktycznie 🤦

11 godzin temu, Agrest napisał(a):

U nas w żniwa żadnego znaczącego deszczu. Raz chyba 8mm i tyle.

Kosiłem coś 22sierpnia. W żniwa przepadywalo na tyle żeby popierdolic koszenie. A po żniwach było trochę pogody ładnej. Tyle, że bardzo bardzo długo rosa. Talerzowalem gdzieś z tydzień - półtorej temu, po deszczu, to w dołku już prawie siedziałem i pod gliniasta górkę też zaczął kopać. Przedwczoraj chodziłem po polu, to nie wjedzie się. Z wierzchu na słońcu szybko schnie, ale jak się idzie to czuć jak w głąb woda "bulgocze" pod nogami . A teraz jeszcze pokazują jutro cały dzień deszczu, sobota popołudnie i niedziela rano to samo. Chciałem w tym roku wcześniej zasiać, ale wychodzi na to, ze będzie problem z wjechaniem.

Sucho - źle

Mokro - źle

Nie dogodzisz rolnikowi 🤷

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał(a):

No k**wa przezabawne, faktycznie 🤦

Kosiłem coś 22sierpnia. W żniwa przepadywalo na tyle żeby popierdolic koszenie. A po żniwach było trochę pogody ładnej. Tyle, że bardzo bardzo długo rosa. Talerzowalem gdzieś z tydzień - półtorej temu, po deszczu, to w dołku już prawie siedziałem i pod gliniasta górkę też zaczął kopać. Przedwczoraj chodziłem po polu, to nie wjedzie się. Z wierzchu na słońcu szybko schnie, ale jak się idzie to czuć jak w głąb woda "bulgocze" pod nogami . A teraz jeszcze pokazują jutro cały dzień deszczu, sobota popołudnie i niedziela rano to samo. Chciałem w tym roku wcześniej zasiać, ale wychodzi na to, ze będzie problem z wjechaniem.

Sucho - źle

Mokro - źle

Nie dogodzisz rolnikowi 🤷

Może przydałby się głębosz skoro robią się takie zastoiska? Wydaje mi się, że ze na tyle sucha mieliśmy zimę i wiosnę, że gleba powinna przyjąć wodę w dużej ilości

Opublikowano
47 minut temu, paktofonikas1987 napisał(a):

@daron64

Słyszałeś ten dowcip jak rolnik poszedł do prostytutki? ( wg. obecnego nazewnictwa sexworkerki? ) 😉

Jakiś słyszałem, ale dawaj, może coś innego masz 😁

43 minuty temu, Miodek11500 napisał(a):

Może przydałby się głębosz skoro robią się takie zastoiska? 

Dołku to bardziej kwestia drenaży podejrzewam. Ale to już temat na zupełnie inna opowiesc

Opublikowano
19 godzin temu, Agrest napisał(a):

Tu masz źle?

Rzepak siałem 25 sierpnia i gołe pole. 17 ha jak psu w d.pę. zainwestowane 30tys zł i na 95% trzeba siać ozime o ile do października choć kropla spadnie.

Znajomy po żniwach wsiał poplon na dziś 10x rzadszy niż Twój i rośliny do 5cm. Inni zasiali grochy pod spodziewany deszcz i do tej pory nie przyszedł i nic nie wzeszło

U mnie to samo. Żal na pole wchodzić. Jakaś obsada jest, ale po ostatnim deszczu w piątek skorupka się delikatna zrobiła. Na jutro nadają, że może pokropi to trochę by się jeszcze przebiło.

Opublikowano
5 godzin temu, paktofonikas1987 napisał(a):

@daron64

Najpierw narzekal ze u niej za sucho, później że za mokro a na koniec chciał dopłatę bo się nie opłaca 😉

A to ja czytałem, jak bierze tirowke do samochodu, jadą, jadą, jadą, w końcu po jakimś czasie Panna pyta:

- uprawia pan ten seks?

- nieeee, w tym roku pszenica i buraki

Ha 

Ha 

Ha

Śmiechom nie było końca.. 🫣

A tak zmieniając temat - chce się poradzić. Zadzwonił z ogłoszenia koleżka pytać o pszenicę. Gadka, gadka i mówi, że wziąłby całość i płaci 670brutto. Mówię, że ma wilgotność i trochę zanieczyszczeń. Odpowiedzial, że ok, że nie będzie problemow. Z tego co mówił, to ma dwa auta i tak indywidualnie skupuje i wozi na port. 

Mówił, że ma normalnie działalność zarejestrowana i w kodach jest, że skup zboz. Płatność przy zadunku szybkim przelewem.  Wystawia normalnie fakturę. Ma wagę na aucie, ale jak nie daleko, to można podjechać na moją wagę. 

Wstępnie się dogadalismy na drugą połowę przyszłego tygodnia.

No i teraz pytanie zasadnicze - jest coś, na czym mogę się przy takiej sprzedaży oszukac, albo zostać oszukanym? Może głupie pytanie, ale sobie uświadomiłem, że sprzedawałem do tej pory tylko do dwóch podmiotów, znanych na lokalnym rynku, które już sporo lat działają. W sumie pierwszy raz do kogoś obcego bym sprzedawał.