Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Moje carmelo😥 dobrze że część złapana przed deszczami. Sprzedaż kombajnu to był jednak strzał w kolano. W przyszłym sezonie trzeba się będzie w coś zaopatrzyć bo z tymi usługami w tak gorącym okresie jest bardzo ciężko 

IMG_20250729_154745.jpg

Edytowane przez Agro_MiłooszEk_123
Opublikowano
8 minut temu, Janeczko napisał(a):

Widzę nie tylko ja myślę nad zakupem kombajnu dla siebie. Bezsens na 20ha ale chyba będę zmuszony... Ale wpierw ciągnik trzeba

jeden taki sezon jak ten gdzie masz skoszone w czas i się bajzel wraca 

Opublikowano

Ja niby mam tylko 17 ha ale jednak swój to swój zawsze trzeba myśleć o rozwoju gospodarstwa i jakichś usługach więc dla mnie jakiś średni dominator np. 78 byłby w sam raz. I do tego nie trzeba czekać na kogoś zanim skończą się żniwa i spokojna głowa że nic nie porośnie jak w tym roku 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Oczywiście że bezsens kombajn na tyle ha. 

Starego Bizona mam na 20 ha zboża w sezonie, kiedyś się kosiło dużo więcej bo były usługi, a teraz nikt nie chce Bizona i kosi się tylko swoje. Czy drugi raz bym kupił to nie wiem, ale wiem że nie sprzedam poki jakoś kosi, ode mnie to już tylko na złomowiec pojedzie ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Właśnie w takich latach gdzie pogoda płata figle warto mieć nawet Stary sprzęt ale swój i nie czekać aż usługodawca łaskawie zechce przyjechać 

• Like 1
Opublikowano

Mi w tym roku się udało. Przechytrzyłem system. Zboża wcześnie zasiane , wcześniej o te 10 dni dojrzały. Większość nawet nie myślała o żniwach, a usługodawca miał swoje jeszcze zielone, więc uwinęliśmy się z moim. I wszystko leży słonecznie skoszone na magazynie. Oby tak co roku się udawało,,, ale nie mam złudzeń , to jednorazowy strzał.

Ale o swoim kombajnie nawet nie myślę.

W tym foku zapłaciłem 19tys.

Kupując kombajn za 200tys, to praktycznie minimum 15 lat usług w tej cenie ( kombajn plus paliwo części?

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Mi w tym roku się udało. Przechytrzyłem system. Zboża wcześnie zasiane , wcześniej o te 10 dni dojrzały. Większość nawet nie myślała o żniwach, a usługodawca miał swoje jeszcze zielone, więc uwinęliśmy się z moim. I wszystko leży słonecznie skoszone na magazynie. Oby tak co roku się udawało,,, ale nie mam złudzeń , to jednorazowy strzał.

Ale o swoim kombajnie nawet nie myślę.

W tym foku zapłaciłem 19tys.

Kupując kombajn za 200tys, to praktycznie minimum 15 lat usług w tej cenie ( kombajn plus paliwo części?

ale o 15 latach ten kombajn nadal ma wartość 

• Like 1
Opublikowano

Cofając się do tyłu te 10 lat to faktycznie była nerwówka o usługę koszenia.

Czasy się zmieniły, kiedyś kombajn mieli nieliczni.

Teraz 15 tys i masz byle jakiego Bizona.

25 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Starego Bizona mam na 20 ha zboża w sezonie, kiedyś się kosiło dużo więcej bo były usługi, a teraz nikt nie chce Bizona i kosi się tylko swoje.

Opublikowano

Niby tak, ale pieniądze to nie wszystko.

Spokój jest bezcenny, a kupując kombajn musiałbym szukać kogoś do odwozu więc dziękuję za taki biznes.

Niestety muszę się też liczyć z tym.że o usługę może być coraz ciężej

Bo kombajnów będzie ubywać a gospodarstw coraz większe będą robić na swoim

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Niby tak, ale pieniądze to nie wszystko.

Spokój jest bezcenny, a kupując kombajn musiałbym szukać kogoś do odwozu więc dziękuję za taki biznes.

Niestety muszę się też liczyć z tym.że o usługę może być coraz ciężej

Bo kombajnów będzie ubywać a gospodarstw coraz większe będą robić na swoim

Prawie dokładnie tak jak mówisz. I jeszcze wrazie jakiej awarii nie ma komu klucza podać. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie może i kombajnow, gospodarstw ubywa a więksi biorą kombajny z większą wydajnością żeby u siebie ogarnąć i zarobić. 

Opublikowano
42 minuty temu, SawekBraczyk napisał(a):

Taa jasne 

Male gospodarstwo mały komnajn, bizonem to można kosić do 6t wyżej to wszystko d*pa wylatuje, na 20ha to max 2 dni koszenia większym sprzętem przy usłudze, wykosi płacisz i masz z głowy nic nie obchodzi tylko odbiór, a nie trzymasz przez 360 dni bezużytecznie. 

Sieje 20ha kukurydzy i mi przystawka nie opłaca się. 

Z czasem do tego dorośniesz i to zrozumiesz. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Cofając się do tyłu te 10 lat to faktycznie była nerwówka o usługę koszenia.

Czasy się zmieniły, kiedyś kombajn mieli nieliczni.

Teraz 15 tys i masz byle jakiego Bizona.

Za 15 tys. to trzeba jeszcze włożyć 15 tys żeby to kosiło, nikt nicdobrego nie sprzeda za 15 tys.

4 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Male gospodarstwo mały komnajn, bizonem to można kosić do 6t wyżej to wszystko d*pa wylatuje

Nic nie wylatuje, tylko dobre ustawienie i względnie wolno, łąki to są za tymi zachodnimi, więc gdzie wylatuje?

• Like 1