Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, Gazpacho napisał(a):

kupowałem w sklepie hotfarm.pl , faktura przyszła z Osadkowski-Cebulski. Worki były firmowe Danko, a w nasionach pszenżyta trafiało się żyto

A nasiona były z kieleckiej centrali naściennej, taka kooperacja 🤣

Opublikowano
W dniu 11.06.2025 o 12:32, Celownik07 napisał(a):

i tak:

-kwalifikat 200kg/ha (289zł/100kg) : 578 zł (moze pojawi sie po żniwach na OLX jakis carmelo w okolicy to dużo się zaoszczedzi)

-doglebówka cezaro 0,5l - 125zł

-100kg soli potasowej 60% przedsiewnie po agregat - 180zł (1809,65 zł brutto/1t) 60kgK/ha

-200kg saletrosanu 26 (n1) -352,68zł  (1 763,40 zł brutto/1t)  52kgN/ha

-150kg saletry pulan 34,4 (n2) 280zł  (1 867,11 zł brutto/1t) 51,5kgN/ha

w sumie N1+N2 = 103,5 kg N /ha

t1 + t2 jeszcze nie doczytałem co stosujecie wiec podam tebu i azaksa:

-Ambrossio 500 SC 0,5L/ha 40zł

-Azoksar Super 250 SC 1L 0,8l/ha 55zł

- ropa pewnie z 2x60l w c360 na te wszystkie zabiegi: (120l x 5,56)-(120*1,46zł /zwrot akcyzy/) = 120*4,1zl = 492zł . Daje na pół bo i tak trzeba to pole obrobić i coś zasiać wiec nie minie wydatek = 250zł

Suma wydatków : 1860 zł/ha

teraz pytanie po ile tona pszenżyta chodzi w detalu na worki - licze 850zł/t (tak na olx ktos wystawia carmelo).

plon na 4b-5kl i tym nawożeniem co powyzej 5-6t wiec zysk 4250- 5000zł/ha (pewnie blizej 5t) 

na czysto 2350- 3100zł/ha (kombajn swój)

- nie licze zwrotu de minimis 65zł/ha na mat siewny zbóż, jakies insektycydy (mam z 5kg mospilanu jeszcze), adiuwanty (też się znajdą).

Doglebówka, T1, T2 (s.cz) orientacyjnie bo pewnie i tak wezme coś co beda mieli u mnie lokalnie. 

zaktualizowane. 

Ps. @Agro_MiłooszEk_123 po ile realistycznie jesteś w stanie sprzedać ten carmelo ( nie mi, ogolnie )?

Opublikowano
13 godzin temu, Nowy81 napisał(a):

Proszę o szybką poradę. Pojechalem na t3. Pszenżyto po przekwitnięciu dużo chabra wyskoczylo miejscami można czymś bezpiecznie go zwalczyć?

Na chabra tribenuron metylowy. Ale czy w tej fazie zboża i fazie chwasta nie wiem czy można i czy zwalczy.

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

zaktualizowane. 

Ja to bym patrzył na jakiejś tańsze zboże do siewu, a dołożył do ochrony, taką kombinację to się w większości przypadków daje na t1, samym tebu czy azoksy to szkoda paliwa żeby jechać i robić zabieg.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Ja to bym patrzył na jakiejś tańsze zboże do siewu, a dołożył do ochrony, taką kombinację to się w większości przypadków daje na t1, samym tebu czy azoksy to szkoda paliwa żeby jechać i robić zabieg.

zaproponuj coś. duet na start za drogi na 1ha (chyba ze pobawie sie z s.cz i kupie odpowiedniki). są jeszcze triazole. 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Celownik07 napisał(a):

zaproponuj coś. duet na start za drogi na 1ha (chyba ze pobawie sie z s.cz i kupie odpowiedniki). są jeszcze triazole. 

na t1 możesz jechać tebu, azoksy bo to chyba standardowe uderzenie, na t2 protio,metko,cyprodynil,,tebu,fludioksonil,sprioksamina,trifloksystrobina,fluksapyroksad,difekonazol. W zasadzie ogranicza cię jedynie wyobraźnia i książka zabiegów. Masz środki typu delaro forte, amistar gold max, duet właśnie można na t1 i t2. Bardzo fajnie działa alert pak- stosowałem i daje radę w t1 jak i t2a drogo nie wychodzi. Queen albo Kier też fajnie czyści, wiadomo że wszystko jest kwestią budżetu. Na pewno w t2 szedłbym w coś na bazie protio, ale uważał z dawką azoksy. 

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Duet na Start wcale nie jest drogi 😄

Ale masz inną propozycję:

https://dlaroslin.pl/Fungicydy/57203-Protendo-300-EC-1L-protiokonazol-5404020111923.html

https://dlaroslin.pl/Fungicydy/66906-Kendo-50-EW-0-2L-cyflufenamid-5901891283884.html

https://dlaroslin.pl/Fungicydy/11042-Amistar-250-SC-1L-azoksystrobina-5901157070104.html

T1: 0.5L Protendo + 0.125-0.2 Kendo 

T2: 0.5L Protendo + 0.5 Amistar 

Nic sensowniejszego się nie zrobi...

Amistar jest drogi, można znaleźć duużo tańszy zamiennik ale wrzuciłem Ci tu dostępne produkty 

• Thanks 1
Opublikowano
23 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ja mam wrażenie że wszędzie jest tak samo. Czasem trafi się lepsza partia, czasem gorsza. Ja kupowałem w tym roku owies z centrali MHR i jest trochę pszenicy i jęczmienia jarego. Generalnie mi to nie przeszkadza, no ale skoro płacę za kwalifikat to jednak wolałbym żeby było czyste. 

W zeszłym roku C2 na siew chodziło po 90zł

Pryskaliście Rexade? U mnie i u dwóch znajomych miotła po nim rośnie jak 150🤬💩

Bo trzeba czytać etykiety. Z tego co pamiętam to Rexade działa na miotłę do końca fazy krzewienia. Jak popryskasz za późno to nic to nie da. 

20 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

na t1 możesz jechać tebu, azoksy bo to chyba standardowe uderzenie, na t2 protio,metko,cyprodynil,,tebu,fludioksonil,sprioksamina,trifloksystrobina,fluksapyroksad,difekonazol. W zasadzie ogranicza cię jedynie wyobraźnia i książka zabiegów. Masz środki typu delaro forte, amistar gold max, duet właśnie można na t1 i t2. Bardzo fajnie działa alert pak- stosowałem i daje radę w t1 jak i t2a drogo nie wychodzi. Queen albo Kier też fajnie czyści, wiadomo że wszystko jest kwestią budżetu. Na pewno w t2 szedłbym w coś na bazie protio, ale uważał z dawką azoksy. 

Same substancje to jedno, ale moim zdaniem najważniejsze jest to żeby trafić na dobre warunki. Bo jak popryskasz w słabych warunkach to nawet najlepszy produkt nie pomoże. 

Ja mam wrażenie że wszędzie jest tak samo. Czasem trafi się lepsza partia, czasem gorsza. Ja kupowałem w tym roku owies z centrali MHR i jest trochę pszenicy i jęczmienia jarego. Generalnie mi to nie przeszkadza, no ale skoro płacę za kwalifikat to jednak wolałbym żeby było czyste. 

W zeszłym roku C2 na siew chodziło po 90zł

Pryskaliście Rexade? U mnie i u dwóch znajomych miotła po nim rośnie jak 150🤬💩

Bo trzeba czytać etykiety. Z tego co pamiętam to Rexade działa na miotłę do końca fazy krzewienia. Jak popryskasz za późno to nic to nie da. 

20 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Same substancje to jedno, ale moim zdaniem najważniejsze jest to żeby trafić na dobre warunki. Bo jak popryskasz w słabych warunkach to nawet najlepszy produkt nie pomoże. 

Opublikowano
W dniu 13.06.2025 o 11:05, Celownik07 napisał(a):

Protendo 300EC 0,5l/ha + Royalty 0,33kg/ha. 

Wyczytane z tego tematu i dało radę w monokulturze.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Mial ktoś kiedyś przypadek na pszenżycie, że nie chcieli przyjąć na skupie z powodu mytotoksyn?

Jęczmień ozimy kilka lat temu kolega tak mial. 

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano
W dniu 15.06.2025 o 22:05, Agrest napisał(a):

A to nie za późno o te 2 tygodnie?

Żniwa nie zapowiadają się że szybko. U nas w sobotę duzi jechali bo wcześniej nie było warunków. Niestety ja miałem inne ważniejsze zabiegi 

W dniu 15.06.2025 o 22:14, tytanowyJanusz napisał(a):

Nie ważne 

Jest potencjał, a tebu jest tani 😄

Jest tani ale nie oszukujmy się że też nie działa najgorzej. Biedzie niebawem kwik jak i to wycofają bo to już podobno kwestia czasu