Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zboże troszkę mniejsze jak u kolegi na zdjęciu wyżej  i nie wiem czy jak opryskam to zwalczę jeszcze miotłę?

5 godzin temu, soltys48 napisał(a):

Miotła czy zboże?

Zboże ma 20 cm a moze i więcej

Opublikowano

W pszenżycie orinoko wszedł mi mączniak, z racji że na ugorze miałem dać tylko protiokonazol 0,7l na ha, ale teraz trzeba by dołożyć fepropidyny? Czy zwiększyć dawkę do 1 litra protio i dać samo protio?

IMG_20250420_184730304.jpg

Opublikowano
8 minut temu, Axd529 napisał(a):

W pszenżycie orinoko wszedł mi mączniak, z racji że na ugorze miałem dać tylko protiokonazol 0,7l na ha, ale teraz trzeba by dołożyć fepropidyny? Czy zwiększyć dawkę do 1 litra protio i dać samo protio?

IMG_20250420_184730304.jpg

Daj cyflu z 0.25 wyjdzie taniej a będzie równie dobrze jak fenpropidyna 

Litr protio to za dużo 

Opublikowano
Godzinę temu, zenmaniek napisał(a):

Zboże troszkę mniejsze jak u kolegi na zdjęciu wyżej  i nie wiem czy jak opryskam to zwalczę jeszcze miotłę?

Zboże ma 20 cm a moze i więcej

Zwalczy 

Wiem że to kontrowersyjne ale już ze 3 lata pryskam koledze w podobnej fazie ok 1500g ctu i jest czysto.

On ma zawsze czas aż mu przypomnę,kupuje ctu i golf bo najtaniej wychodzi 

2 minuty temu, Axd529 napisał(a):

To w takim razie 0,5 protio i 0,25 cyflu wystarczy?

Uważam że tak 

• Like 1
Opublikowano

A zapytam co sądzicie o delaro forte bo dałem na pszenice na część działek w dawce 1,5l?  Na pszenicy zbytnio nie widać grzyba, trochę septariozy mi się wydaje że jest. 

Opublikowano
Axd529 napisał:

A czy mogło by być kendo50 ew, czy fenpropidyna lepsza? Czy 0,4 ternu wystarczy?

180 g protiokonazolu to max dawka, wyzsza moze przypalic rosliny, a w takiej suszy nie ma sensu prosić sie o klopoty. na maczniaka 0.2 kendo wyczyscilo mi pięknie maczniaka.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał(a):

Atletus  stan na 21.04.2025

IMG20250421083347.jpg

IMG20250421083235.jpg

IMG20250421083230.jpg

IMG20250421083227.jpg

Liborius stan na 21.04.2025

IMG20250421082807.jpg

IMG20250421082802.jpg

IMG20250421082732.jpg

Która odmiana jak na razie dla Ciebie wygląda lepiej? Wiadomo żniwa dopiero zweryfikują lecz już można coś wywnioskować, zastanawiam się nad zasianiem na jesieni Liboriusa kawałek

Opublikowano

Atletus znacznie wyższy i bardziej cieszy oko jednak po ubiegłym bardzo ale to bardzo trudnym roku uważam że liborius zaskakuje na plus w żniwa. Nadmienie tylko że do obydwu tadeus nie ma polotu

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Atletus  stan na 21.04.2025

IMG20250421083230.jpg

Liborius stan na 21.04.2025

IMG20250421082807.jpg

Co na chwilę obecną lepsze?

Zmienił bym pszenżyto w tym roku i się zastanawiam czy zostać przy Liboriusie, czy może wrócić do Carmelo

20 minut temu, soltys48 napisał(a):

Atletus znacznie wyższy i bardziej cieszy oko jednak po ubiegłym bardzo ale to bardzo trudnym roku uważam że liborius zaskakuje na plus w żniwa. Nadmienie tylko że do obydwu tadeus nie ma polotu

Ii ja jakoś od samego początku sceptycznie podchodziłem do zajebistości Tadka. Ja to mówię że to następca Rotondo które też u jedynego robiło rekordy, a u drugiego padaczke.

Opublikowano

Tak jak pisałem atletus najbardziej cieszy oko

Liborius nie wygląda a sypie

W żniwa może być tak że pogodzi je mondeo 🤭

Tadeus różni się znacznie od Rotondo. Rotonda nie szło wymłucić a Tadeusza leciutko i jest wyższy od Rotondo,ponadto tak szybko nie porasta 

• Thanks 1