Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, daron64 napisał(a):

Chłop ma w sumie szczęście, że nie pada. Jakby jeszcze wilgoć była, to w żniwa by chyba zamiast kombajnu harvester z zulu musiał najmować.

pewnie taki NAJNOWSZY I NAJLEPSZY od ciebie 🤪

Opublikowano
51 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

za plugiem to ciagalismy, nadal go mamy podwojny wal crosskil. fajnie ubija, lepsza robita niz cambell.

Poważnie podwójny crosskill lepiej, Twoim zdaniem? Bo tak co jakiś czas przeglądam ogłoszenia, ale kasa mi się rozeszła i znowu odłożony zakup. 

16 minut temu, k16mk napisał(a):

NAJLEPSZY od ciebie

Chciałbym się jakoś ustosunkować do Twojej wypowiedzi, ale nie specjalnie rozumiem, co chcesz przekazać. 

Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał(a):

Poważnie podwójny crosskill lepiej, Twoim zdaniem? Bo tak co jakiś czas przeglądam ogłoszenia, ale kasa mi się rozeszła i znowu odłożony zakup. 

Chciałbym się jakoś ustosunkować do Twojej wypowiedzi, ale nie specjalnie rozumiem, co chcesz przekazać. 

dobrze wiesz

Opublikowano

za podwojny cambella dalem chyba 1500 zl, ale to ze 7 lat temu bylo. kupilem tutaj pechowo, taki wal z pierscieniami crosskill. nie sprawdzilem wszystkich pierscieni, czy sie obracaja, niestety czesc byla zapieczona i na zlom pojdzie. te co zdjalem zalozylem na os od cambella. pierscienie sa jeden obok drugiego w kazdym rzedzie, ale ida naprzemiennie, by sie nie nakladaly.

Opublikowano

włókowanie to chyba najgorsza uprawa jaką można wykonać na wiosnę na słabych glebach. Ja orkę zimową zawsze wykonuje z wałem crosskil waga mojego wału około 600kg

Opublikowano

U mnie ci co po orce zimowej gnojowicę lali pod kukurydzę to robili talerzowkami z wałem i tam jest dobrze ale u sąsiada to jest tragedia cały dzień burza piaskowa na jego działce jak by tak nawóz leżał świeży to może i by mu wywiało 😂

Opublikowano
27 minut temu, Skowron16 napisał(a):

włókowanie to chyba najgorsza uprawa jaką można wykonać na wiosnę na słabych glebach. Ja orkę zimową zawsze wykonuje z wałem crosskil waga mojego wału około 600kg

Bo?

Opublikowano (edytowane)

przy takiej pogodzie jak była wczoraj i dziś to na polach po włóce jest normalnie burza piaskowa.

23 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

jak ciagasz ten wal, za jakim plugiem?

pług zagonowy 4x40 wał ciągam tak jak kolczatkę.

Znajomy jak jeszcze miał zagonówkę to jeszcze do wału zaczepiał kolczatkę wtedy to dopiero robotę robiło

Edytowane przez Skowron16
Opublikowano
16 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Dziś kupiłem za 400 zł 

20250405_165949.jpg

faktyczni te wały robią robotę , tylko mała uwaga czego dobrze nie widać na zdjęciu powinien być na osi duży otwór do lepszego kopiowani terenu i krążki powinny być na przemiennie założone duży mały, lepsze samooczyszczenie.

Opublikowano

chyba nawet sa, ale...ktos go rozbieral ,zamiast zte waskie dac na skrajach ,wlozyl do srodka, daltego w 2 miejscach sa razem. gdy mialem plug zagoniwy, zrobil ojciec ( fakt, dobry slusarz, spawacz z doswiadczeniem) konstrukcje nosna do walow skladana hybraulicznie . fajne to bylo,,, uparlem sie by gosc zabral to z plugiem. teraz zaluje,no coz , wtedy akurat z pieniedzmi bylo slabo. teraz mam obracalny, dlatego wal osobno lapany i cciagany . a ze sa 2 osie nie przewraca sie i fajnie sie zachowuje na polu. prace jaka wykunuje mozna ocenic na 5.

Opublikowano
22 godziny temu, k16mk napisał(a):

Tylko jak długo , od września tylko jedna ulewa i kilka kropideł 🤔

W żniwa albo po sprzedaży napiszesz że 9t/ha było 🤣

Opublikowano
5 godzin temu, PAN88 napisał(a):

W żniwa albo po sprzedaży napiszesz że 9t/ha było 🤣

nie kracz , bo jak tak dalej posuszy to rzeczywiście niektórzy zbiorą 9t ale z całej gospodarki 🤔

Opublikowano

Pszenżyto carmelo. Nawożenie azotem zakończone w piątek. N1 ok 200kg saletrosanu 26 (1.03), n2 saletra ok 200kg. Po przymrozkach przewidziane T1, i oto moje pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie: czy ustoi ono do żniw czy trzeba skracać? Nigdy wcześniej nie skracałem zbóż i trochę się obawiam żeby czegoś nie spartolić.

IMG_20250405_155219.jpg

IMG_20250405_155217.jpg

Opublikowano

Możesz skracać, jak na pierwszy raz wg mnie medax maxem, ma szerokie okno zastosowania. Ale musisz patrzeć na pogodę, i jak wysokie w ogóle jest to pszenżyto genetycznie. Przy tadeusie np. nie widzę sensu skracania przy dobrych grzybówkach i zdrowym łanie.

Opublikowano
1 minutę temu, toooomaszewski napisał(a):

Przy tadeusie np. nie widzę sensu skracania przy dobrych grzybówkach i zdrowym łanie.

Regullo z Invigo wychodzi 50zł na ha przy etykietowej dawce, jak ładna, słoneczna pogoda można zejść do 0,2l/ha, wtedy masz koszt około 35zł/ha. I tak z grzybówką się jedzie, koszt niewielki, a w razie czego nie męczysz się potem z koszeniem jednego hektara 2,5h zamiast 1,5h bo się wyłożyło, spalisz dodatkowe 10l ON na ha za 50zł i jeszcze się namęczysz ...

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

Możesz skracać, jak na pierwszy raz wg mnie medax maxem, ma szerokie okno zastosowania. Ale musisz patrzeć na pogodę, i jak wysokie w ogóle jest to pszenżyto genetycznie. Przy tadeusie np. nie widzę sensu skracania przy dobrych grzybówkach i zdrowym łanie.

No i właśnie tu jest kłopot bo nie wcześniej mogę wykonać ten zabieg w okolicy wielkiego tygodnia bo wcześniej nie będę miał kiedy i się boje ze już będzie nieodpowiednia faza rozwojowa. Jest to odmiana carmelo czyli ta z większych. Na T1 przewidziany jest wirtuoz albo jakiś zamiennik i oczywiście jakieś mikro makro oraz mocznik z siarczanem