Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Trochę kurzaka poszło jesienią, większość po jęczmieniu jarym pod który nie było obornika, i jeden hektar po truskawce to tam P i K będzie sporo. Co roku tyle daje.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał(a):

też jutro po lecę z n2 a czym będziesz pryskał t1?

Nie wiem. Nie pryskalem nigdy to się nie znam, ale mam zamiar w tym roku spróbować 

Opublikowano
41 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W sumie 80N w dwóch dawkach to tak dużo ??

No właśnie mało, dlatego pytałem po jakiej roślinie, myślałem że po strączku...

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

myślałem że po strączku...

Zdarza się, że mam pszenżyto po bobie ale akurat nie w tym roku. Ale wtedy nie idzie obornik, a dawki sztucznych są takie jak wcześniej napisałem.

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Na jaki plon liczysz z takim nawożeniem?

Zależy jaki rok, schemat nawożenia mam ten sam od kilku lat, jak trafi się rok z w miarę opadami to udaje się 8-8,5t/ha, jak bardziej sucho to i do 5t/ha na słabszych działkach schodzi. W ostatnich latach najważniejszym nawozem jest woda.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, EppS napisał(a):

Powiadasz 8t ? To wychodzi 10 kg N na tonę plonu 🤔

A czytałeś wcześniej że idzie jeszcze kurzak ?? Nie na samym sztucznym jadę.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem przy 80n ciężko o wynik 8ton. Ja dziś zakończyłem N2 średnio poszło 135n zależy na której działce tzn nie mniej. Nie licząc obornika

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zależy jaki rok, schemat nawożenia mam ten sam od kilku lat, jak trafi się rok z w miarę opadami to udaje się 8-8,5t/ha, jak bardziej sucho to i do 5t/ha na słabszych działkach schodzi. W ostatnich latach najważniejszym nawozem jest woda.

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Moim skromnym zdaniem przy 80n ciężko o wynik 8ton. Ja dziś zakończyłem N2 średnio poszło 135n zależy na której działce tzn nie mniej. Nie licząc obornika

W kurzaku masz dużo azotu który w większości działa w 1 roku po zastosowaniu, musisz go dawać praktycznie co roku ale w dawkach rzędu 8-12 t/ha.

Teraz, EppS napisał(a):

Tak, na części działek, reszta tylko na 80 kg N.

Na praktycznie wszystkich, tylko po bobie nie, ale tam wg badań miałem 140 N w glebie na start.

Opublikowano

No wiem wiem. Kurzak to złoto albo od gołębi🤭

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

W kurzaku masz dużo azotu który w większości działa w 1 roku po zastosowaniu, musisz go dawać praktycznie co roku ale w dawkach rzędu 8-12 t/ha.

Opublikowano

Na każdą tonę ziarna (i odpowiednią do tego ilość słomy) pszenżyto pobiera około 24 kg azotu. Także przy nawożeniu na poziomie 80 N to trzeba mieć naprawdę bardzo wysoki poziom azotu w glebie żeby mieć 8 ton na hektar. 

Opublikowano (edytowane)
Teraz, polskatk napisał(a):

Na każdą tonę ziarna (i odpowiednią do tego ilość słomy) pszenżyto pobiera około 24 kg azotu. Także przy nawożeniu na poziomie 80 N 

Umiesz czytać że idzie kurzak czy kolejny ślepy ?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak po 200 kg saletry i "trochę" kurzaka sypie 8 ton, to po 500 saletry byłoby z 12 ton. Z tego wynika, że albo 2 klasa ziemi i nawadnianie, albo autor ma bujną wyobraźnię🤔

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Jak po 200 kg saletry i "trochę" kurzaka sypie 8 ton, to 500 byłoby z 12 ton. 

Chcesz to uwierz, nie chcesz to nie, mnie to na prawdę nie interesuje. Ziemia u mnie 3-4 klasa głównie z przewagą tej drugiej. Pisałem też że pod 8 ton muszą być dobre opady deszczu, jak nie ma to życie weryfikuje nawet do poziomu 5t.

A co do nawadniania to studnie mam, ale sensu ekonomicznego nawadniania zbóż czy kukurydzy nie widzę, lepiej podlać inne uprawy.

Na tym skończę, kto chce to uwierzy a kto nie chce to nie ...

Opublikowano
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Chcesz to uwierz, nie chcesz to nie, mnie to na prawdę nie interesuje. Ziemia u mnie 3-4 klasa głównie z przewagą tej drugiej. Pisałem też że pod 8 ton muszą być dobre opady deszczu, jak nie ma to życie weryfikuje nawet do poziomu 5t.

Ja tam jest człowiekiem słabej wiary i widzę jak wyglądają uprawy powiedzmy po jednej dawce azotu, tak samo jak nie uwierzę w rewelacyjne niskie spalanie i dynamikę samochodów z silnikiem 1.0

• Like 1