Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.02.2025 o 15:13, Janeczko napisał(a):

To chociaż nie będziesz się topił z nawozami 

Za pięknie by było. Wczoraj byłem tylko na chwilę. Dziś planowałem po robocie skoczyć przynajmniej wjechać na pusto czy da się przejechać, ale dzwoniłem do domu, to matula mówiła, że jak poszła na pole, to miejscami faktycznie jest na 2-3cm rozmarznieta, ale miejscami mówiła, że na 15cm już chujnia. No i do tego mam wszystkie pola poprzecinane takimi mokrymi placami. Także jakby nie patrzył chujnia, bo teraz zanim to obeschnie żeby wjechać bezproblemowo, to może się zrobić sycho. No ale nie będę na chama się pchał. W okolicy cisza, spokój. Nawet najwięksi nie ruszają (w tym ten, co to mówił, że n2beda robić)

Opublikowano
W dniu 25.02.2025 o 08:47, KacperDemczuk napisał(a):

Sprzedawał ktoś ostatnio pszenżyto? Jest jakiś ruch? 

To jeszcze nie sprzedane? Dzwonił ktoś z olxa 🤣

Opublikowano
34 minuty temu, Lukas210 napisał(a):

Azot legalnie od 1 marca? Tam gdzie nie ma na mapie?

No tak, chyba że pojawi się wcześniej żółty kolor

Ale to też jest chore bo gdybym nie miał żółtego koloru na mapie to wczoraj gdy były idealne warunki to nie mógłbym rozsiać azotu tylko czekać do soboty i się taplać w błocie 

Opublikowano
W dniu 25.02.2025 o 09:26, Axd529 napisał(a):

Jest szansa jeszcze rozkrzewić pszenżyto, bo słyszałem że się nie krzewi wiosną tylko jesień i nie ma to sensu, obsada mała późno siane? Na dniach 300kg saletry i 100kg siarczanu magnezu poszło. Może dać ccc, pszenżyto ma 3 liście tylko jaka musi być temperatura i do kiedy najpóźniej można wykonać zabieg?

IMG_20250226_170018.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, KacperDemczuk napisał(a):

Jakbym sprzedał to bym nie pytał 🤣 telefony z czasu dzwonią ale dają za mało 

Oj znam takich co sprzedali i pytają się co jakiś czas czy się nie oszukali 🤣 

2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

U mnie dzwonią non stop o pszenżyto jare, a ja głupek część dla świń pośrutowałem 

Za 800 zł/t mogę jechać i ładować przewiane 😀 szczerze to zastanawiam się czy znowu nie zasiać ale raczej wszystko po poplonach będzie gryka łubin i ziemniak 

Opublikowano

U mnie pokazują pod 15st od przyszłego piątku. 

Teraz w sobotę ostatni mróz. Jak myślicie -1 wystarczy, żeby wjechać i wyjechać z pola? 😅

Ehh, sucho - źle, mokro - źle. Nie dogodzisz 

Opublikowano

Jeśli masz błoto to te -5  by nie utonąć

Opublikowano

Dziś chciałem wysiać saletrosan to do połowy pola w miarę się jechało nawet kolein nie robiłem, potem jak siadłem to ledwie na blokadzie wycofałem i tyle było tego siewu, trzeba czekać na mróz.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 25.02.2025 o 15:26, krilan06 napisał(a):

Dziś udało się zasilić azotem całość oziminy, aktualnie leci z nieba delikatna mżawka 

Ja tak samo poniedziałek i wtorek ogarnąłem wszystkie oziminy, wszędzie równo 200 kg saletrzaku. Kiedy planujesz drugą dawkę? Ogólnie to nawet się po trochu rozpuszcza bo kilka razy mżawka jakaś tam padała. Ja chce zaryzykować i zrobić taki test żeby jeszcze przed spodziewanym deszczem, który ma jutro wieczorem padać i podobno we wtorek poprawka kilka mm wysiać drugą i ostatnia dawkę N zamykając nawożenie ale tylko na kilku polach, bo plan był w okolicach połowy Marca wysiać N2 

Opublikowano
13 minut temu, daron64 napisał(a):

U mnie pokazują pod 15st od przyszłego piątku. 

Teraz w sobotę ostatni mróz. Jak myślicie -1 wystarczy, żeby wjechać i wyjechać z pola? 😅

Ehh, sucho - źle, mokro - źle. Nie dogodzisz 

Zapowiadają -1, to może będzie -2/-3 tylko pytanie czy przez taką chwilę nawet jak się uda wjechać zdążysz wszystko rozsiać 

4 minuty temu, EmilPlayP napisał(a):

Ja tak samo poniedziałek i wtorek ogarnąłem wszystkie oziminy, wszędzie równo 200 kg saletrzaku. Kiedy planujesz drugą dawkę? Ogólnie to nawet się po trochu rozpuszcza bo kilka razy mżawka jakaś tam padała. Ja chce zaryzykować i zrobić taki test żeby jeszcze przed spodziewanym deszczem, który ma jutro wieczorem padać i podobno we wtorek poprawka kilka mm wysiać drugą i ostatnia dawkę N zamykając nawożenie ale tylko na kilku polach, bo plan był w okolicach połowy Marca wysiać N2 

Ogólnie jeszcze nic nie planuję, zboża mam przeważnie mocno pokrzewione, na drugą dawkę saletrę to się nie spieszę. Ogólnie 4mm spadło już po podaniu nawozu. A jaki masz nawóz na n2 i dlaczego już chcesz podać skoro pierwsza dawka jeszcze nie zdążyła dobrze zadziałać? 

Opublikowano

U mnie na n1 i n2 saletrzak bez zmian od kilku lat bo mam głównie lekkie ziemie i pH to już doprowadzam do normalności bo przeważnie 5,5-6,2 aktualnie jest, a było nawet 3.8 i poplony nie chciały rosnąć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Jeśli masz błoto to te -5  by nie utonąć

1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Zapowiadają -1, to może będzie -2/-3

Emotka na końcu zdania miała świadczyć o tym, że żartuję. Przy takim jednodniowym mrozie to co najwyżej z góry troszkę błoto zetnie. Może jakby było kilka dni słońca, żeby podeschlo trochę i wtedy mróz, to może by co z tego było wtedy. Ale teraz wilgoć, przelotne deszcze, mgły za***iste (dziś z roboty wracałem wieczorem dosłownie 30-50km/h)

Chujnia z grzybnia, bo teraz zanim to przeschnie na tyle, żeby na spokojnie wjechać i wyjechać, to może być już mocno sucho w polu. Może bym się wczoraj i zdecydował wjechać, jakbym miał równe pole. A tu dołek na dołku i nie ma jak minąć, bo ze ścieżki nie zjedziesz.

1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

zdążysz wszystko rozsiać 

Panie, a co ja tam mam - niecałe 14ha obsiane. 3 rozsiewacze i po robocie. Jeszcze teraz mechanizacja nastała - "wędka" do big bagow przetestowana, to i kręgosłup odpocznie.